Obecnie cdma a chce przejsc na 3G

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mtz
Początkujący użytkownik forum

Obecnie cdma a chce przejsc na 3G

Post autor: Mtz »

Witam,
Przegladalem rozne tematy, ale nadal jestem dosyc daleki od podjecia konkretnych krokow. Mieszkam w Kaniej Gorze zaraz obok Sokolnik w lodzkiem. Obecnie korzystam z CDMA z orange, tylko i wylacznie dlatego ze nie ma mozliwosci technicznych podlaczenia neostrady u mnie w domu (dluga historia)...

Chcialbym przejsc na lepszy net, kilka miesieczy temu dzieki Networks mam na zewnatrz domu zasieg 3g i wg speed testa osiagam 18Mbitow z btsa w jasionce (http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 79&zoom=13).

Wymagania: najlepiej router z wbudowanym modemem zeby podlaczyc sie do 3g a nie do cdma, ktore jest tragiczne...., coby korzystac z wifi w calym domu. Orange nie chce mi zaproponowac zadnego urzadzenia, bo maja same male modemiki ktore nie zrobia roboty w moim domu.

Prosba o porade: jakie urzadzenie kupic i automatycznie jaka antene wrzucic na dach, zeby miec pewnosc co do jakosci sygnalu. Z gory dzieki za porady. Jakby ktos proponowal innego operatora, zostaje tylko orange!

Pozdrawiam!
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Obecnie cdma a chce przejsc na 3G

Post autor: matek451 »

Najpierw to złóż wypowiedzenie obecnej umowy na Fredom Pro( CDMA). Tylko DUK w Orange może dać ci korzystną ofertę. Limit większy o 20-40% i rabat 30% w umowie ze sprzętem na dwa lata. Do tego router MF283+ . Można próbować z LTE1800 i BTS-a Grotniki. Z NetWorks w Jasionce zasięg z HSPA+DC na UMTS2100. Antena http://www.cybertech.com.pl/p84,antena- ... s2100.html Pomijam fakt, że wybór Orange kiepski. Dużo lepsza oferta, tańsza jest z Play9 nawet nielimitowany LTE za darmo i na kartę). Zasięg LTE bezproblemowy z BTS-a Emilia. Skąd ta miłość do Orange? Pewnie nieźle doili cię w CDMA, Na dodatek konsultanci w Orange robią z ciebie wariata wmawiając ci, że nie ma w ofercie stacjonarnego routera z LTE i HSPA+DC. Kłamią w żywe oczy.Dla mnie niepojęte.
Mtz
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Mtz »

Nie mam umowy freedom pro juz, zostal mi stary router i z niego korzystam a sim dostalem w ramach free net, za 40 zl. Wiec to nie jest problem. Mam nadal umowe na ponad rok na to, wiec na chwile obecna musze urzadzenie kupic sobie sam. A jedyne co, to moge zwiekszyc sobie abo. Do grotnik jest za daleko (tereny lesne wszedzie w okol) wiec jedynie jasionka. Co do playa, zasieg lte nie lapie na telefonach komorkowych, roaminguje do orange.
I mysle o b683 bo to bedzie wystarczajace do do tego co uzyskuje na telefonach komorkowych.
Co do konsultantow, bylem w placowce i to jest tomco uslyszalem....
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Oczywiście, że Play ma w Kaniej Górze zasięg LTE1800, do BTS-a na Podgórnej 28 w Emilii 1 km. cóż pozostaje ci Orange tylko czemu wybierasz sprzęt do wolnego UMTS900 z HSPA+ zamiast do HSPA+DC na UMTS2100/ odległość 2,5 km od Jasionki pozwala korzystać z niego na antenie 2100MHz. B683 nie obsługuje DC. Szkoda, że rok temu nie wziąłeś umowy na FreeNet ze sprzętem( był do wzięcia B593s-22, a w ofertach z DUK można było mieś rabat 30% i limity większe o 40%, wielu złożyło wypowiedzenia i uzyskało fajne oferty). Konsultanci w salonie Orange to ostatnie źródło informacji na temat technologii i oferty.
ODPOWIEDZ