Router + E3372
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router + E3372
Podobne tematy tutaj już są, ale tylko podobne.
Szukam taniego routera który na pewno będzie sobie dobrze radzić z modem E3372 w LTE.
Teraz mam Asusa RT-n16 ale wciąż nie mogę dojść z nim do ładu i bezproblemowo udostępniać neta przez WiFi (patrz temat http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=41743).
1 - Czy jest router w którym nie trzeba modować firmware i który będzie poprawnie działać z E3372?
2 - Jeżeli nie ma to który konkretnie router i który soft na nim zadziałają poprawnie?
3 - Czy jest jakiś router który uciągnie dwa modemy E3372 i będzie można nim zrobić load balancing (zdublowane łącze a nie zapasowe).
Gdy używam netu udostępnionego po wifi przez router to niestety net działa źle, nie da się używać niektórych stron (np. mBanku) gdy podłączę modem bezpośrednio do laptopa to jest o niebo lepiej.
Dodam że sygnał mam na full, antena BTSa jest oddalona odemnie o ~200 metrów, widzę ją prawie całą przez okno na którym stoi router z modemem.
To o ile się nie okaże że jestem za blisko anteny są chyba idealne warunki, a tu taka lipa że jak net działa to i tak nigdy nie wyciąga więcej niż 10Mbps w downloadzie i 3Mbps w uploadzie...
Szukam taniego routera który na pewno będzie sobie dobrze radzić z modem E3372 w LTE.
Teraz mam Asusa RT-n16 ale wciąż nie mogę dojść z nim do ładu i bezproblemowo udostępniać neta przez WiFi (patrz temat http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=41743).
1 - Czy jest router w którym nie trzeba modować firmware i który będzie poprawnie działać z E3372?
2 - Jeżeli nie ma to który konkretnie router i który soft na nim zadziałają poprawnie?
3 - Czy jest jakiś router który uciągnie dwa modemy E3372 i będzie można nim zrobić load balancing (zdublowane łącze a nie zapasowe).
Gdy używam netu udostępnionego po wifi przez router to niestety net działa źle, nie da się używać niektórych stron (np. mBanku) gdy podłączę modem bezpośrednio do laptopa to jest o niebo lepiej.
Dodam że sygnał mam na full, antena BTSa jest oddalona odemnie o ~200 metrów, widzę ją prawie całą przez okno na którym stoi router z modemem.
To o ile się nie okaże że jestem za blisko anteny są chyba idealne warunki, a tu taka lipa że jak net działa to i tak nigdy nie wyciąga więcej niż 10Mbps w downloadzie i 3Mbps w uploadzie...
Ostatnio zmieniony 2015-04-11, 18:55 przez Michaił, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Router + E3372
Co to znaczy? O tani router z takimi wymaganiami będzie trudno.Michaił pisze:taniego
Nie pomagam na PW!
-
Max 200 PLN.wojteks pisze:Co to znaczy? O tani router z takimi wymaganiami będzie trudno.
A co sprawia że wymagania są takie duże? To że będzie działać poprawnie z E3372 czy to że może mieć load balancer? Bo jeżeli to drugie to się obejdę, najbardziej zależy mi żeby był sprawdzony z E3372 bo mam już dość zabawy z konfigurowaniem Asusa RT-N16.
No chyba że ktoś przerabiał temat z RT-N16 i ma już wiedzę jaki konkretnie soft i ustawienia sprawią że ten zestaw będzie działać poprawnie.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2015-04-11, 20:12 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2015-04-11, 19:12 przez Michaił, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
http://allegro.pl/router-4g-lte-dovado- ... 75598.html
To jest router który działa ze wszystkim bezproblemowo
kupiłem od tego sprzedawcy używanego dawno temu i wszystko super.
To jest router który działa ze wszystkim bezproblemowo

-
- Guru bezprzewodowy
To router, który posiada port WAN i możesz na nim korzystać z łącza zapasowego. Za 119 zł to oczywiście używka ale to Dovado więc samo mówi za siebie. Ten producent na bieżąco dodaje obsługę nowych modemów a FW aktualizuje bardzo często.
-
O super, też się nada 
Zamówię sobie jedną sztukę a jak będzie działać to może jeszcze jedną i podłączę do tego mojego asusa kablami żeby robił load balancing. Ciekawe czy zadziała

Zamówię sobie jedną sztukę a jak będzie działać to może jeszcze jedną i podłączę do tego mojego asusa kablami żeby robił load balancing. Ciekawe czy zadziała

-
Witajcie,
Pozwólcie że podepnę się pod temat. Zamówiłem sobie Dovado Tiny skonfigurowałem oraz podłączyłem zewnętrzny modem E3372-153 (Play). Testowałem w dwóch lokalizacjach:
1. Siła sygnału 97-100% prędkość 57/21 ping:21
2. Siła sygnału 77-80 % prędkości 3-4/2 ping:30
Mieszkanie na ostatnim piętrze blok przy ulicy powsińskiej 15 (4 piętro) najbliższy nadajnik na dachu ul. Jałtańskiej 2 (widoczny z okna, modem skierowany w stronę BT'sa).
Co polecacie w tym wypadku zrobić? zakupić zewnętrzną antene Antena Dual LTE Sorensen 17dbi 6m i skierować na BT's?
Wszystkie parametry tyczą się Warszawy.
Pozwólcie że podepnę się pod temat. Zamówiłem sobie Dovado Tiny skonfigurowałem oraz podłączyłem zewnętrzny modem E3372-153 (Play). Testowałem w dwóch lokalizacjach:
1. Siła sygnału 97-100% prędkość 57/21 ping:21
2. Siła sygnału 77-80 % prędkości 3-4/2 ping:30
Mieszkanie na ostatnim piętrze blok przy ulicy powsińskiej 15 (4 piętro) najbliższy nadajnik na dachu ul. Jałtańskiej 2 (widoczny z okna, modem skierowany w stronę BT'sa).
Co polecacie w tym wypadku zrobić? zakupić zewnętrzną antene Antena Dual LTE Sorensen 17dbi 6m i skierować na BT's?
Wszystkie parametry tyczą się Warszawy.
- wojteks
- *** Administrator ***
To może zdecydowanie pogorszyć sytuację.todayee pisze:zakupić zewnętrzną antene Antena Dual LTE Sorensen 17dbi 6m i skierować na BT's?
Obciążenie sieci, różne stacje bazowe, podaj więcej danych niż tylko poziom sygnału i prędkość.todayee pisze:dwóch lokalizacjach:
Nie pomagam na PW!
-
Pierwszy test odbył sie na Warszawskiej Woli w odległości od nadajnika około 300-350
Druga lokalizacja to Warszawska Sadyba odległość od nadajnika:
Pierwszego (Jałtańska 2) około 770 m
Drugiego (Wiertnicza 177) około 860 m
Trzeciego (Bobrowiecka 1) około 1890 m
Co polecasz zrobić w tym wypadku aby dobrać idealną antenę zewnętrzną?
Druga lokalizacja to Warszawska Sadyba odległość od nadajnika:
Pierwszego (Jałtańska 2) około 770 m
Drugiego (Wiertnicza 177) około 860 m
Trzeciego (Bobrowiecka 1) około 1890 m
Co polecasz zrobić w tym wypadku aby dobrać idealną antenę zewnętrzną?
- wojteks
- *** Administrator ***
Rozumiem że to chodzi o drugą lokalizację? Myślę że 15dBi od Cybertecha wystarczy.todayee pisze:aby dobrać idealną antenę zewnętrzną?
Nie ma takiej.todayee pisze: idealną antenę zewnętrzną?
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Przy takich odległościach od BTS-ów powinna wystarczyć antena http://www.cybertech.com.pl/p129,antena ... -mimo.html. Realny zysk w zależności od długości kabla 6-8dBi plus zysk z przeniesienia punktu poboru sygnału na zewnątrz. Oczywiście dzięki antenie wymusisz po kolei połączenie z tymi BTS-ami i wybierzesz ten o najlepszych parametrach internetu.
-
Tylko długość kabli jaka będzie mi potrzebna to 2 max 3 metry nie potrzebuje więcej bo router będzie stał na parapecie a antena będzie usytuowana na zewnątrz pod parapetem.
Mniej więcej w jednej linii mam dwa BT'sy Playa jeden w odległości (ul. Jałtańska 2) około 770 m oraz (ul. Św. Bonifacego 9) 1320 m.
A co spowoduje użycie za mocnej anteny?
Tak to wygląda w rzeczywistości:

Mniej więcej w jednej linii mam dwa BT'sy Playa jeden w odległości (ul. Jałtańska 2) około 770 m oraz (ul. Św. Bonifacego 9) 1320 m.
A co spowoduje użycie za mocnej anteny?
Tak to wygląda w rzeczywistości:

-
- Guru bezprzewodowy
Przy takim kablu zysk około 8-9dBi z anteny Dual LTE 10dBi będzie wystarczający. Zbyt mocna antena powoduje jego przesterowanie, stąd kolega @wojteks odradzał Sorensena 17dBi.
-
Tak też sądziłem. Zakupię ten zestaw (antena + 2 m kabla + uchwyt naścienny) zamontuje i zdam relację.
Jaki jest realny przelicznik 1 dBi = x m?
Jaki jest realny przelicznik 1 dBi = x m?