problem z atk20

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bastian1982
Początkujący użytkownik forum

problem z atk20

Post autor: bastian1982 »

Witam
Od jakiegoś czasu mam internet w t-mobile używałem go w ipadzie .
Nie było tak źle ale ociepliłem dom i spadł zasięg z racji tego że mam kilka urządzeń stwierdziłem ze zrobie mały zestaw a mianowicie antena kierunkowa atk-20 z odpowiednim konektorem i 10 m kabla zestaw gotowy z dipola modem e313-s2 i router MR3220. Antene ustawiłem za pomocą programu TNI no i mam teraz moc 79% i -62 dBm jest znaczna poprawa niż bez anteny.
Wszystko teoretycznie działa ale niestety prędkość jest dużo niższa niż w samym ipadzie z kartą w srodku. Lepiej było nawet jak używałem lg p7 jako routrera teraz mam na tym zestawie wachania zdaża sie pobieranie mam maxa ok 1,2 Mbps czyli tyle ile na samym ipadzie ale najcześćiej jest to ok 0,2 Mbps a to już porażka. Czy macie jakieś pomysły Jestem Nowy w tej dziedziniei na forum wiec proszę o wyrozumiałosc
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: problem z atk20

Post autor: ja.michal »

Biją ci się może ta antena na wietrze?
bastian1982

Troszkę
Jak jest bez wietrzna pogoda jest to samo
nadajnik na który ustawiłem to NetWorks! UMTS 900 Mhz w lipniku RNC16399
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

bastian1982 pisze:ale najcześćiej jest to ok 0,2 Mbps
Wymuś w modemie żeby łączył się tylko w 3G (może być wspomnianym programem).
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

I zobacz czy nie ma innych stacji bazowych w okolicy. Ta może obciążona, a tablet łączy się z inną.
bastian1982

W zasadzie to modem informuje diodą niebieskozielonym ze zalogował sie do HSPA/HSPA+ bez wymuszania a jak odepnę antene to zielonym modem jest połączony z siecią 2G. Ale w tp-linku nie moge nic zmienić i wymusić. Jasli chodzi o bts to na telefonie mam aplikacje Netmonitor i tam jest ten sam bts. Pokombinuje jeszcze z anteną w inna strone. Napisałem emaila do operatora ale oni jak zwykle nie wykrywaja zadnego błedu
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

bastian1982 pisze:Ale w tp-linku nie moge nic zmienić i wymusić.
Podłącz modem do komputera, wymuś tylko 3G a modem to ustawienie zapamięta i po przełożeniu do routera będzie pracował tylko w 3G (umts/hspa/hspa+).
Nie pomagam na PW!
bastian1982

Witam ponownie
Z 3g nie ma problemu bo mi sie nie zmienia .
Przestawiłam sobie antene na inny nadajnik i już sie ucieszyłem bo predkość ponad 2Mbps i zaczołem mieć nadzieje ze da sie lepiej i ze sie z tym uporałem. Ale niestety mineło kilka godzin i entuzjazm opadł ok godz. 22 i znowu to samo max 0,2 Mbps modam nie przestawił sie z 3g. W telefoni nic sie nie zmieniło predkosci rzedu 1,5 Mbps. Zaczynam podejżewać modem albo router ale nie wiem co myśleć . modem kupiłem używany router w zasadze też ale ma jeszcze 20 miesiecy gwarancji . Sprubuje jeszcze na innym modemie
W sumie okazuje sie ze chciałem ulepszyć żeby telefonu nie używać a okazuje sie ze utopiłem kase w błoto nowa antena 100 konektor 18 modem 40 i router 60. Amyślałem ze to bedzie takie proste podłaczć ustawć i działać
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Sprawdzałeś jak wygląda sytuacja po podpięciu modemu do komputera?
bastian1982

Podłączyłem modem bezpośrednio do kompa ustawiłem antenę zrobiłem test łącza udało się złapać nawet 5 Mbps , ale najczęściej w okolicy 3 Mbps to i tak nie źle ale po podpięciu do routera znowu kicha poniżej 0.6 Mbps. Mam dwa przypuszczenia
1) do routera przez wifi są połączone i zapamiętane 3 smartfony,laptop i ipad i jak to uruchomię to wszystko na raz zaczyna działać to może dlatego tak spada. Dziś wyłączę te telefony i ipada i zobaczę .
2)Może router jest walnięty i ucina transfer.
Okażę się dziś
Jak w telefonie wyłączę wifi i włączę transmisje to nawet bez anteny jest ok.2Mbps
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Wygląda na to, że router nie wyrabiam prądowo, albo jest uszkodzony. Spróbuj zresetować router i ustawić wszystko od nowa.
bastian1982

Zresetowałem router nadałem hasło dostępu ( wszczesniej był bez zabezpieczeń nie wiem czy to mogło mieć wpływ ) i wygląda na to że pomogło :hurra:
dziekuje za pomoc
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To dobrze. :ok:
ODPOWIEDZ