Neostrada vs LTE

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jorgo
Użytkownik forum

Neostrada vs LTE

Post autor: jorgo »

Witam,
Proszę o opinie użytkowników używających Internetu mobilnego LTE, ale wykorzystywanego w domu .
Aktualnie mam Neostradę do 10Mb/s, którą mam zamiar wypowiedzieć w sierpniu razem z komórką, (z telefonu stacjonarnego złożyłem już wypowiedzenie) z uwagi na jej "zawrotną" prędkość 2Mb/s i brak jakichkolwiek perspektyw aby coś w tej materii drgnęło ( teren wiejski, daleko o centrali, brak możliwości rozwoju infrastruktury).
Zużywam miesięcznie kilkadziesiąt GB danych?..( youtube, PS4 i PS3, poczta, przeglądanie stron video).
Znam bolączki użytkowników Plus Power LTE i stosowanie przez tego operatora
sławetnych lejków zaraz przez przekroczeniu pakietu GB. Teraz - choć mam wolny internet, to jednak po kablu i nikt nie blokuje mi możliwości korzystania z niego, ale niestety ślimaczy "toto" jak żółw....
W związku z tym mam pytanie:
czy zdecydować się na internet LTE czy jednak pozostać przy tej Neostradzie? :niepewny:
Na stronie PLUSA i ORANGE pokazuje że jestem w zasięgu LTE, ale np. czy podczas warunków pogodowych, burza, deszcz, śnie, wiatr..... internet LTE ( w końcu bezprzewodowy) normalnie się sprawuje...czy nie mam zakłóceń?
Bardzo proszę o poradę w temacie i z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 2015-04-21, 09:05 przez jorgo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: Neostrada vs LTE

Post autor: radius »

Podaj skąd dokładnie jesteś. Popatrzymy czy jesteś w zasięgu Play. Tutaj limity są na poziomie 200 GB i jeśli Cię ograniczą to też do 2 Mb/s :)
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
jorgo
Użytkownik forum

mantoch pisze:Podaj skąd dokładnie jesteś. Popatrzymy czy jesteś w zasięgu Play. Tutaj limity są na poziomie 200 GB i jeśli Cię ograniczą to też do 2 Mb/s :)
miejscowość podana w stopce, woj. łódzkie, kod 97-213.....Play niestety nie ma zasięgu LTE na moim terenie, wiem bo sprawdzałem w praktyce od osoby co ma lapka i usługę LTE 4G Unlimited..... nie działa, na zewnątrz budynku słaby zasię HSPA...tak więc nici z Playa. Zresztą byłem w kiedyś w salonie Playa bo mam u nich 3 komórki - też mi odradzali internet LTE.
xmisiek
Użytkownik forum

Post autor: xmisiek »

W Orange w najwyższym pakiecie na tą chwile lejków nie ma chodź w tym miesiącu przesadziłem z GB,ale co zrobić jak GTA V było trzeba ściągnąć 4 razy ;/ Bo gra się crashowała.

Obrazek
Obrazek
jorgo
Użytkownik forum

xmisiek pisze:W Orange w najwyższym pakiecie na tą chwile lejków nie ma chodź w tym miesiącu przesadziłem z GB,ale co zrobić jak GTA V było trzeba ściągnąć 4 razy ;/ Bo gra się crashowała.

[url=http://images68.fotosik.pl/818/4a1f4899779610a0m.png]Obrazek[/URL]
[url=http://images70.fotosik.pl/817/e66c0b85948e78cfm.png]Obrazek[/URL]
No niezły wynik :)...a GTA na PC czy konsole?
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Rzeczywiście. Nawet ze skuteczną anteną LTE Play'a próżno szukać.

Tylko, że T-Mobile także nie ma w pobliżu stacji rozsyłającej LTE.

A, że my tu nie polecamy raczej Plusa / Cyfrowego Polsatu to chyba o LTE nie ma co marzyć pomimo tego, że w Smardzewicach masz LTE1800 od Mobylandu, a w Bronisławowie LTE800 od Sferii.

Zawsze jeszcze pozostaje HSPA. I tu masz U900 Orange i T-Mobile w Karolinowie oraz U900 i U2100 T-Mobile oraz U900 Orange w Smardzewicach.

Z racji, iż prawdopodobieństwo odebrania U900 jest większe należałoby się zaopatrzyć w antenę zewnętrzną na to pasmo.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
jorgo
Użytkownik forum

mantoch pisze:Rzeczywiście. Nawet ze skuteczną anteną LTE Play'a próżno szukać.

Tylko, że T-Mobile także nie ma w pobliżu stacji rozsyłającej LTE.

A, że my tu nie polecamy raczej Plusa / Cyfrowego Polsatu to chyba o LTE nie ma co marzyć pomimo tego, że w Smardzewicach masz LTE1800 od Mobylandu, a w Bronisławowie LTE800 od Sferii.

Zawsze jeszcze pozostaje HSPA. I tu masz U900 Orange i T-Mobile w Karolinowie oraz U900 i U2100 T-Mobile oraz U900 Orange w Smardzewicach.

Z racji, iż prawdopodobieństwo odebrania U900 jest większe należałoby się zaopatrzyć w antenę zewnętrzną na to pasmo.
czyli generalnie poza siecią Plus nie mam zasięgu LTE?
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Czy ja tak napisałem? Masz, ale nie LTE. Ten jest tylko od Plusa i Cyfrowego Polsatu, który jest do bani.

Kup sobie modem, np. Huawei E3372. Włóż do niego kartę Orange i testuj wymuszając U900 i U2100. Następnie włóż kartę T-Mobile i testuj tak samo. Na koniec przeanalizuj Plusa.

Wybierz to co pracuje najlepiej. Podasz statystyki i się doradzi antenę. Do końca sierpnia masz czasu, a czasu na testowanie.
xmisiek
Użytkownik forum

Post autor: xmisiek »

jorgo pisze:No niezły wynik :)...a GTA na PC czy konsole?
Na PC

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2015-04-26, 12:24 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2015-04-26, 11:23 przez xmisiek, łącznie zmieniany 1 raz.
jorgo
Użytkownik forum

mantoch pisze:Czy ja tak napisałem? Masz, ale nie LTE. Ten jest tylko od Plusa i Cyfrowego Polsatu, który jest do bani.

Kup sobie modem, np. Huawei E3372. Włóż do niego kartę Orange i testuj wymuszając U900 i U2100. Następnie włóż kartę T-Mobile i testuj tak samo. Na koniec przeanalizuj Plusa.

Wybierz to co pracuje najlepiej. Podasz statystyki i się doradzi antenę. Do końca sierpnia masz czasu, a czasu na testowanie.
No Ty tak nie napisałeś, co nie zmienia faktu że jest jak powiedziałem.... a HSPA od Orange jak czytałem, to są już inne transfery i inne limity niż w LTE :/

Właśnie może w weekend będę miał dostęp do tego Huaweia, to zrobię testy.....a jakie to mają być karty? normalne startówki po 5 zł. wystarczą?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ale w czym problem? przecież na LTE świat się nie kończy a w Play no-limit jest też na 3G.więc czemu z góry wykluczacie tego operatora. Trzeba zrobić też test Play a tutaj akurat oferta na kartę jest najatrakcyjniejsza. Zasięg oczywiście na UMTS900 z Tomaszowa. Spróbować nie zaszkodzi. UMTS2100 NetWorks z HSPA+DC w Smardzewicach nie działa. Pozostaje też UMTS900 z tej lokalizacji lub Karolinowa. Bez anteny na 900MHz raczej się nie obędzie. Ofertę Plusa/CP znasz więc jeśli wystarczy ci ich limit to możesz potestować.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

mantoch pisze: Zawsze jeszcze pozostaje HSPA. I tu masz U900 Orange i T-Mobile w Karolinowie oraz U900 i U2100 T-Mobile oraz U900 Orange w Smardzewicach.
Tam gdzie jest Orange jest i T-Mobile. Pozwolenie jest na jednego bądź drugiego operatora ale z jednej lokalizacji obydwaj rozgłaszają.

Mam jeszcze inną propozycję do rozważenia dla kolegi. Co czego ci wyższe prędkości? Chodzi o szybkie pobieranie większych plików? Jeśli tak to można pozostać z opcją Plusa, ale na kartę. Dostęp do LTE jest, a w odróżnieniu od abonamentu można dokupić za 10 zł na 30 dni dodatkowe 50 GB w nocy. Ma to sens jedynie wtedy gdy masz dobry zasięg LTE i nie potrzebujesz anten a jedynie sam modem. Wtedy są w miarę rozsądne koszty. W innym wypadku to bezsens.
Jeszcze inna opcja to dwa modemy w routerze z harmonogramem kiedy i co ma się uruchamiać. Np. Play w 3G w ciągu dnia, a szybszy Plus z 50 GB w nocy.

Oczywiście wszystkie te opcje to jakaś forma komplikacji, a może nawet kombinacji. Na pewno nie będzie taniej od Neostrady z utrzymaniem łącza biorąc pod uwagę koszt utrzymania kart SIM i koszy zakupu potrzebnego sprzętu nie mówiąc o ewentualnych antenach.

Wszystko do rozważenia, rzucam jedynie pomysły.
jorgo
Użytkownik forum

Zrobiłem pomiar prędkości internetu na swojej komórce z karta Orange - abonament : 4 pomiary...ping od 33 do 61 s......download od 0,29( jeden na szczęście wynik ) do 3,54 Mb/s upload od 3,73 do 3,91 Mb/s. Na wyświetlaczu literka H - rozumiem jako HSPA.
Czyli generalnie szału nie ma.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

jorgo pisze:Czyli generalnie szału nie ma.
Mało stacji bazowych w okolicy równa się słabym transferom bo jest wielu użytkowników w tym samym czasie.

Pozostań przy neostradzie na dzień dzisiejszy, przynajmniej zawsze działa z taką samą prędkością.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

wojteks pisze: [...]

Pozostań przy neostradzie na dzień dzisiejszy, przynajmniej zawsze działa z taką samą prędkością.
Też chciałem przejść na LTE, ale po testach PLAY'a i ORANGE'a pomimo pełnego zasięgu, neostrada (mimo iż też sprawia czasami problemy) jest stabilniejsza...
ODPOWIEDZ