Witam,
Zacznę od tego że długo szukałem rozwiązania, ale im głębiej grzebię tym mam większa wodę z mózgu. Posiadam ja sobie internet z sieci osiedlowej, który czasem lubi się wyłączyć. Dokupiłem więc internet LTE w Play i wrzuciłem kartę w modem. Jest to jednak uciążliwe rozwiązanie szczególnie kiedy muszę przez telefon tłumaczyć żonie jak odpalić modem na notebooku. Jeszcze większa bieda się robi jak młody chce sobie obejrzeć bajkę na tablecie.
I teraz wymyśliłem sobie router z łączem USB w które mógłbym wpiąć modem, który działałby jako failover.
Znalazłem sobie Asus'a RT-AC56U, który spełniał to zadanie i jeszcze mogłem do niego dopiąć drukarkę Hp P1102 pod USB. Wszystko pięknie tylko zasięg w paśmie 2,4 był tragiczny bez względu na zmianę ustawień i firmware'u.
No i wymieniłem na model RT-AC55U. Print server śmiga, net z osiedla śmiga, zasięg świetny w każdym paśmie, tylko za nic niezależnie od firmware'u nie chce gadać z modem E3372s ani E3276s. Czasem udało mi się je uruchomić w trybie gdzie głównym łączem było LTE, w przypadku failover i loadbalance ani razu.
Teraz moje pytanie - Czy ktoś z Was drodzy forumowicze zna jedno urządzenie ewentualnie tandem dwóch które:
- będzie działać printserver z drukarką GDI bez doinstalowywania dodatkowego syfu (D-Link)
- będzie działać prawidłowo funkcja failover/backup
- będzie posiadał AC ewentualnie A
- będzie działać z którymś wyżej wymienionym modemem
- będzie posiadać normalne anteny a nie żądne super mega zintegrowane w obudowie
Dziękuję i dobranoc
Router z failover dla LTE plus printserwer
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum