Duze zużycie danych - który operator LTE ?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Bikerus
Użytkownik forum

Duze zużycie danych - który operator LTE ?

Post autor: Bikerus »

Naczytałem sie o FUP - wydaje mi sie, że wszystko rozumiem.

Problem: co wybrać do bardzo intensywnego korzystania z sieci ?.
Wykorzystuje od 45 do 90 GB miesiecznie. (dane z routera)

Kupiłem już Huawei B593 + antena MIMO 17dbi. Z testów mi wyszło, że wszyscy operatorzy się łapią na 2 kreski zasięgu - ok. 9-10 mbit. Wystarczy mi tyle.

Co wybrać żeby było jak najmniej problemów z FUP ?

Orange daje 60 GB + tzw. darmowe noce 24-8 za 59,90 pln
Play niby nielimitowany za 49,90pln
T-mobile 70 GB ale bez darmowych nocy za 59,99 pln

Mam jakaś inną opcję ? Mogę płacić max 75-80 pln miesiecznie
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Duze zużycie danych - który operator LTE ?

Post autor: matek451 »

Masz sprzęt do LTE, zasięg LTE w Play to kup kartę RBM New II za 9 zł, doładuj za 50 i masz za darmo 100 dni LTE w Play. Co miesiąc aktywujesz usługę Darmowy Internet LTE bez limitu. Kasa zostaje na koncie. Oferta http://www.redbullmobile.pl/oferta/na-k ... -na-karte/, regulamin http://www.play.pl/resources/pdf/2014/R ... 102014.pdf Po co wydawać 80 zł , w RBM transfer 100GB z pełną prędkością gwarantowany. W rzeczywistości 200-300GB bez lejka 2Mb/s. Jak promocja się skończy bierzesz ofertę głosową z nielimitowanym LTE, koszt dla klientów Play średnio około 25 zł/m-c. Tu nie ma się nad czym zastanawiać.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Bikerus pisze:Problem: co wybrać do bardzo intensywnego korzystania z sieci ?.
Wykorzystuje od 45 do 90 GB miesiecznie. (dane z routera)
Wcale bardzo dużo nie korzystasz z internetu, najlepszą ofertę LTE ma Play ale moim zdaniem jedynie w ofercie na kartę - na abonament ze sprzętem wybierałbym pomiędzy Play i Orange.
Bikerus
Użytkownik forum

matek451 pisze:Mkup kartę RBM New II za 9 zł, doładuj za 50 i masz za darmo 100 dni LTE w Play. Co miesiąc aktywujesz usługę Darmowy Internet LTE bez limitu.
Wszystko super tyle, że w takim trybie muszę wyjąć co miesiac kartę z Routera i doładowywać ręcznie.
Odpada, bo nie zawsze jestem w domu, a rodzina sobie nie poradzi z tym :( Trudny dostep do routera na strychu.

Opcja super ale jednak w moim przypadku nie przejdzie :(
Musze mieć cos bezobsługowego - nawet kosztem tych kilkunastu złotych co miesiąc więcej...
bartex03
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: bartex03 »

Bikerus pisze:Wszystko super tyle, że w takim trybie muszę wyjąć co miesiac kartę z Routera i doładowywać ręcznie.
Odpada, bo nie zawsze jestem w domu, a rodzina sobie nie poradzi z tym :( Trudny dostep do routera na strychu.
W play aktywowac mozesz uslugi przez play24. Nie musisz wyjmować karty z urządzenia.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2015-04-26, 12:13 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2015-04-26, 11:13 przez bartex03, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

I nie tylko przez Play24, masz przecież B593 a ten router umożliwia wysyłanie kodów USSD w tym *111*480*1# aktywującego darmowy Internet LTE bez limitu. Ale najlepiej zarządzać kontem za pomocą Play24.
spirytus
Użytkownik forum

Post autor: spirytus »

Bikerus pisze:Wszystko super tyle, że w takim trybie muszę wyjąć co miesiac kartę z Routera i doładowywać ręcznie.
nie musisz

dziłą tak samo jak wplay wchodzisz na konto dajesz włącz usługe potem wchodzisz na router zczytujesz kod sms'a wklepujesz i tyle kazdy sobie poradzi kto jest w stanie maila wysłać

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2015-04-26, 12:13 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2015-04-26, 11:14 przez spirytus, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

spirytus pisze:kazdy sobie poradzi kto jest w stanie maila wysłać
I SMSa na modemie odczytać.
Nie pomagam na PW!
melon
Początkujący użytkownik forum

Post autor: melon »

Możesz nawet przekierować SMS systemowe na inny numer w Play jeśli nie chcesz odczytywać SMS w modemie lub zdalnie aktywowac usługe.
Bikerus
Użytkownik forum

Czyli kupujac kartę RBM, mam dostep do Play24 ?
bartex03

Bikerus pisze:Czyli kupujac kartę RBM, mam dostep do Play24 ?
Tak
Bikerus
Użytkownik forum

Panowie - zadzwonili z Plusa z DUK.
Zaoferowali nielimitowany LTE przez pierwsze 6 miesiecy za 29 pln, nastepnie jesli chce nielimitowany powyzej 30 GB to +10 pln. Jesli mi limit 30 GB pasuje to 29 pln...
Czyli od 7 miesiaca 39,9 pln/miesiac.

Konsultant sie zarzekał że nielimitowany na nadajnikach LTE bedzie i nie beda zakładali lejka (ponoc tylko oferty z DUK takie są).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Konsultant sie zarzekał że nielimitowany na nadajnikach LTE bedzie i nie beda zakładali lejka (ponoc tylko oferty z DUK takie są)
Nie bardzo w to wierzę. ;) Tak czy inaczej 29 zł za 30 GB jest w sumie rozsądne.
matek451
Guru bezprzewodowy

Standardowa oferta utrzymaniowa z DUK. Czyli rabat 50% na usługę ze sprzętem i dołożył ci 5GB. Po 6 m-cach dopłata 10 zł za niby bez limitu na LTE. Ale reszta czyli brak lejka to ściema. Nie ważne skąd oferta, tutaj decyduje regulamin usługi a ten zakłada lejek do 10Mb/s po limicie podstawowym aż do 32kb/s włącznie. Konsultant to sobie może obiecywać. Ale jak ma to być prawda to poproś go o przesłanie regulaminu usługi, którą ci proponował na maila i sprawdzisz czy to prawda. Masz do tego prawo, nic na gębę. No i pytanie, czy to umowa ze sprzętem? Jeśli bez to słaba, standardowo jest za 39,90zł i po 6 m-cach 10 zł więcej. Czyli dał ci 5GB więcej i 10 zł rabatu. No i umowa utrzymaniowa bez sprzętu na 24 m-ce to porażka. Gdyby zaproponował z routerem B315 za 3 zł to inna sprawa. Miałbyś wtedy ofertę jak w SmartDom. Masz coś w Plusie/CP?
bartex03

Bikerus pisze: konsultant sie zarzekał że nielimitowany na nadajnikach LTE bedzie i nie beda zakładali lejka (ponoc tylko oferty z DUK takie są).
Kłamie. Kłamać będzie , a jak już podpiszesz umowe przez 7 dni testów bedzie chodziło ok potem wyczerpiesz limit podstawowy i tak Cie po prędkosci pojadą że odechce Ci się internetu.

Posluchaj się lepiej osob ( również ja) , które mają to gó** , i mimo regulaminu nie mam takiej usługi jaką mieć powinienem, (czerwiec), to teraz złodziejom dopłacać jeszcze trzeba 10 żł żeby dostać lejek który uniemożliwia korzystanie.

Nie słuchaj tych bajek tych pseudo konsultantów bo będziesz żałował, a walka z nimi jest długa i ciężka

Jeśli masz wątpliwości polecam temat

http://www.plusforum.pl/viewtopic.php?f ... 6c6243351f
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: darekka »

Lepszej niż w Play oferty bez limitu(Play 100GB i ewentualny lejek do 2Mb, a w praktyce kilkaset GB bez lejka) nie znajdziesz(RBM ale to oferta promocyjna i może zostać zakończona choć ja mam i lejka nigdy nie otrzymałem mimo 400GB danych na msc.).
Możesz też podpisać umowę głosową w Play i mieć 6msc.darmo LTE, a po tym czasie dopłacasz(jeśli zechcesz) 20zł. za nielimitowane LTE. W ofertach głosowych ceny zaczynają się od 9,99zł.msc.
darekka
Bikerus
Użytkownik forum

Nie mam nic więcej w Plusie. Tylko Internet 3G od ok 5 lat.

Kupiłem starter Plusa LTE za 15 pln wpiąłem w B593 i szok :szok:

Play/Tmobile transfery ok. 10-12 mbit w dół .
Plus transfery ok. 40-50 mbit w dół.

Wszystko testowane na wersjach "internet na kartę"

Takie stacje są obok siebie (w moim zasięgu czyli ok. 5 km) :

Sferia ID: BT33119
Mobyland ID: P33119
T-Mobile ID: 40126
Play ID: POZ3171
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Bikerus, wszystko LTE? Jeśli tak to nie ma się co dziwić. Plus ma pasma wystarczająco dużo aby oferować prędkość do 150 Mb/. W T-Mobile i Orange mają pasma tyle, aby oferować prędkość do 75 Mb/s, a dodatkowo jest to współdzielone przez dwie sieci, które mają razem koło 30 mln aktywnych kart (Plus koło 14 mln) Oczywiście nie wszyscy łączą się w LTE, ale daje to pewien obraz.

[ Dodano: 2015-04-25, 10:29 ]
Play oczywiście też zasoby do 75 Mb/s.
Bikerus
Użytkownik forum

Wszystkie nadajniki LTE.

A moze to ta Sferia, która nadaje w LTE na 800 MHZ ?
Moze 800mhz ma wiekszy zasieg niz 1800 mhz ?

Kombinuje co zrobic żeby mieć większy limit w Plusie.
Moze się da aktywować 50 GB w nocy tak jak miałem w opcji 3G ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

W abonamencie u Plusa dodatkowe 50 GB w nocy działa tylko w 3G/GSM.

LTE w Sferii jest do 35 Mb/s.
Bikerus
Użytkownik forum

Sprawdziłem.
Zarówno w PLAY jak i w PLUS łączy się na 1800 mhz.

Co dziwne wewnatrz domu:

PLAY 1/5 zasieg na B593.
PLUS 2/5 zasięg na B593.

Po podłaczeniu Cybertecha 17dbi na zewnatrz

PLAY 2/5 zasięg
PLUS 4/5 zasięg

Wynik na Cybertechu 17dbi z 5 km:

Obrazek

EDIT: w PLUSie znalazłem że jest nocny pakiet danych 100 GB pomiedzy 1:00 a 7:00. Szału nie ma ale zawsze jakaś to opcja jest na ściąganięcie gier z PSN ... przy tej predkosci powinno szybko iść.
matek451
Guru bezprzewodowy

Czytaj ze zrozumieniem. W Plusie w pakiecie nocnym 100GB możesz pobrać tylko na 3G a nie LTE. Prędkości będą nędzne szczególnie gdy masz zasięg UMTS900 Aero2 z HSPA+. Musisz też na B593 przełączyć na Tylko 3G zamiast Tylko LTE i rozłączyć antenę . No i jaki masz zasięg na UMTS900 Aero2 ? BTS UMTS900 Aero2 też 5 km od ciebie? Trzeba resetować połączenie o 1.00 i pamiętać o wyłączeniu o 7.00 . Takie cyrki tylko w Plusie. Masz swój sprzęt to po co ci to wszystko? Gdy wykorzystasz pakiet podstawowy z umowy to na 3G będziesz miał lejek 32kb/s, również w nocy. Takiego regulaminu jak w Plusie ze świecą szukać. Żaden zdrowo myślący użytkownik mający zasięg LTE w Orange, Play nie podpisze umowy z Plusem/CP. Podaj parametry sygnału na samym B593 oraz z anteną ale w dBm z zakładki Diagnostyka-Kontrola stanu funkcji bezprzewodowej.
Bikerus
Użytkownik forum

matek451 - masz rację - właśnie doczytałem o tym 2G i 3G.
Co za poroniony pomysł PLUSa aby w taryfie LTE dawać nocny pakiet w 3G.

Dzis instaluje na sztywno antenę na dachu i dam znać jakie parametry mam z diagnostyki systemu w B593.

Ps. aktualnie mam Plusa w 3G + antena ATK20 na 900 mhz i wynik taki:
Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

To dobrze chociaż, że masz ATK-20 do UMTS900. Z tym pakietem 100GB w Plusie to niezła jazda. O 1.00 w nocy zabawa ze zmianą anten i ustawień routera, a o 6.59.59 powtórka z rozrywki. Jak zapomnisz pobierze na 3G z limitu i po ptokach. Plus powinien dostać jakąś "nagrodę" za takie pomysły. Operator "niezwykle przyjazny" klientom.
Bikerus
Użytkownik forum

Cybertech 17dbi +10m + B593
Nadajniki PLAY i PLUS praktycznie na tym samym maszcie - ta sama odległość ok. 5 km
LTE wymuszone 1800mhz, antena działa (external), pogoda idealna.

Wyniki:

PLUS
RSSI: -65
RSRP: -91
RSRQ: -7

PLAY
RSSI: -75
RSRP: -97
RSRQ: -7

Wg. Speedtest.net PLUS ok. 5 razy szybszy niz PLAY :(
Mniejsza moc nadajnika PLAY ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Bikerus pisze:Mniejsza moc nadajnika PLAY ?
Nie, Play ma połowę pasma Plusa więc prędkości maksymalne do 75Mbps (Plus do 150Mbps) a do tego dochodzi obciążenie stacji i konfiguracja anten stacji bazowej oraz dosył do stacji.
Nie pomagam na PW!
Bikerus
Użytkownik forum

Czyli albo większy limit ale duzo wolniej (Play) albo mniejszy limit ale duzo szybciej (Plus).
No to raczej wezme Play na abo za 49,90 pln - troche szkoda mi tych osiągów w Plusie ale 30 GB to dla mnie zdecydowanie za mało :(
matek451
Guru bezprzewodowy

A po co na abonament? Masz zasięg LTE Play, sprzęt do niego. Oferta RBM II new z Darmowym Internetem LTE bez limitu nadal aktualna. Na razie możesz korzystać więc po co pakujesz się w umowę i to dużo więcej płatną? W Play LTE można mieć za darmo a na ofertach głosowych za połowę ceny abonamentu na kartach internetowych. Po co płacić jak można mieć za darmo?
BKpbO
Stały użytkownik forum

Post autor: BKpbO »

Bikerus pisze:Czyli albo większy limit ale duzo wolniej (Play) albo mniejszy limit ale duzo szybciej (Plus).
No to raczej wezme Play na abo za 49,90 pln - troche szkoda mi tych osiągów w Plusie ale 30 GB to dla mnie zdecydowanie za mało :(
Przecież po LTE w Plusie po pakiecie podstawowym masz opcję "bez limitu" wiec to nie jest tylko 30GB tylko więcej...
Bikerus
Użytkownik forum

BKpbO pisze: Przecież po LTE w Plusie po pakiecie podstawowym masz opcję "bez limitu" wiec to nie jest tylko 30GB tylko więcej...
Dane bez limitu tyle ze z lejkiem 32kbit. Nie da sie uzywac tak wolnego internetu.
ODPOWIEDZ