Duze zużycie danych - który operator LTE ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Re: Duze zużycie danych - który operator LTE ?
Progi FUP to 30/20/10/5 Mbps..... 32kb to ostateczność, ale taki zapis ma każdy operator.
-
- Guru bezprzewodowy
FUP to wynalazek made in Plus, na dodatek nie ma jasno opisanych progów oraz limitów, po których zostaną zastosowane. Tu nie ma żadnych reguł i zasad, tylko widzi mi się operatora, który pod pozorem ochrony innych użytkowników tnie prędkości. Wiadomo, że chodzi o zupełnie co innego. To po prostu ukryty i niejasny limit danych realizowany zmniejszaniem prędkości. Tu masz regulamin Play http://www.play.pl/resources/pdf/2015/R ... 022015.pdf i znajdź mi w nim zapis o lejku 32kb/s .
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
matek451, FTP to się pojawił dawno przed Plusem w sieciach w USA.
-
- Stały użytkownik forum
II.2.matek451 pisze:Tu masz regulamin Play http://www.play.pl/resources/pdf/2015/R ... 022015.pdf i znajdź mi w nim zapis o lejku 32kb/s .
Faktycznie, nie maGdy Abonent przekroczy limit transmisji danych w jednym Okresie Rozliczeniowym, Operator zastrzega prawo do wprowadzenia, trwają-
cego do końca danego Okresu Rozliczeniowego, ograniczenia prędkości przesyłania danych. W takim przypadku Abonent będzie miał
możliwość pobierania i wysyłania danych z największą prędkością, jaka jest możliwa do osiągnięcia w danych warunkach technicznych,
jednakże nie większą niż 16 kb/s (górna granica prędkości).

W Play tną do 16kb/s a nie 32kb/s...
-
- Użytkownik forum
Plus dalej napiera 
Dziś dzwonili i konsultant się zarzekał, że lejka nie bedzie przy ofercie utrzymaniowej z DUK.
Plan mam taki: biorę ten ich "nielimitowany internet" za 35 PLN brutto na 12 miesięcy.
Będę testował i napiszę tutaj czy wrzucą mi lejek/FUP czy nie - przynajmniej będzie jasność.
Nie mogę bowiem znaleźć nikogo, kto ma taką ofertę z DUK i by potwierdził lejek.
Jeśli się okaże, że lejek mi właczają, to karta z Plusa idzie do do rodziców, a ja przesiadam się na RBM lub Play.

Dziś dzwonili i konsultant się zarzekał, że lejka nie bedzie przy ofercie utrzymaniowej z DUK.
Plan mam taki: biorę ten ich "nielimitowany internet" za 35 PLN brutto na 12 miesięcy.
Będę testował i napiszę tutaj czy wrzucą mi lejek/FUP czy nie - przynajmniej będzie jasność.
Nie mogę bowiem znaleźć nikogo, kto ma taką ofertę z DUK i by potwierdził lejek.
Jeśli się okaże, że lejek mi właczają, to karta z Plusa idzie do do rodziców, a ja przesiadam się na RBM lub Play.
-
- Guru bezprzewodowy
@BKpbO ten zapis regulaminu dotyczy użytkowników, którzy posiadają pakiet 25GB i nie korzystają z internetu no limit kosztującego dodatkowe 20 zł. Pierwsze 6 m-cy jest promocyjne i jest bezpłatne. w no-limit masz 25(30)GB limitu podstawowego +100GB z gwarantowaną prędkością jaka jest możliwa na danym BTS-ie.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Wszystko Ci powiedzą abyś tylko podpisał umoweBikerus pisze:Plus dalej napiera

-
- Użytkownik forum
Dlatego postanowiłem powiedzieć "sprawdzam"bartex03 pisze:Wszystko Ci powiedzą abyś tylko podpisał umowe

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2015-04-30, 18:07 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2015-04-30, 17:07 przez Bikerus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Tu nie ma co sprawdzać, jak konsultant się zarzeka to niech na poparcie słów przyśle ci regulamin tej oferty na maila. To standardowe postępowanie. Masz prawo zapoznać się z regulaminem umowy, pod którą złożysz podpis. Nic na gębę. Regulamin ma znaczenie a nie słowa konsultanta. To regulamin ma ci zagwarantować brak FUP w ofercie DUK a nie konsultant, który jest tylko pracownikiem Plusa.
-
Mała uwaga w Plusie regulamin nic nie gwarantuje. Plus ma w głębokim poważaniu swoje regulaminy.matek451 pisze:Tu nie ma co sprawdzać, jak konsultant się zarzeka to niech na poparcie słów przyśle ci regulamin tej oferty na maila. To standardowe postępowanie. Masz prawo zapoznać się z regulaminem umowy, pod którą złożysz podpis. Nic na gębę. Regulamin ma znaczenie a nie słowa konsultanta. To regulamin ma ci zagwarantować brak FUP w ofercie DUK a nie konsultant, który jest tylko pracownikiem Plusa.
-
- Guru bezprzewodowy
To doskonale wiem. Chodzi o co innego, tak z czystej ciekawości chciałbym wiedzieć jak wygląda regulamin z oferty DUK o ile taki istnieje. Znając podejście konsultantów Plusa wątpię aby przesłał regulamin , tym bardziej ponoć bez FUP . Wtedy sprawa rozwiązała by się sama, nie ma regulaminu nie ma dalszej współpracy
.

-
- Użytkownik forum
Regulaminów na email Plus nie wysyła - pytałem zarówno w salonie jak i konsultanta.
Dają 10 dni po odbiorze aneksu/umowy na odstapienie jak się coś nie podoba i tyle.
FUP w każdym aneksie jest - potwierdzili mi że FUPa z umowy nie usuną.
Jednak zarzekali się, że limitować transferu w sensie prędkości oraz ilości GB nie będą w ofercie z DUK. 3 razy o to spytałem i 3 razy to potwierdzili.
Sprawa jest więc prosta - albo będzie tak jak obiecują albo i nie. Nie omieszkam o tym informować połowy albo i całości internetu
Dają 10 dni po odbiorze aneksu/umowy na odstapienie jak się coś nie podoba i tyle.
FUP w każdym aneksie jest - potwierdzili mi że FUPa z umowy nie usuną.
Jednak zarzekali się, że limitować transferu w sensie prędkości oraz ilości GB nie będą w ofercie z DUK. 3 razy o to spytałem i 3 razy to potwierdzili.
Sprawa jest więc prosta - albo będzie tak jak obiecują albo i nie. Nie omieszkam o tym informować połowy albo i całości internetu

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Sorry ale nie wiesz w jakim świecie żyjesz.Bikerus pisze:FUP w każdym aneksie jest - potwierdzili mi że FUPa z umowy nie usuną.
Aha konsultant jest od doradzania swojej pensji, a nie klientowi, tak samo jak doradca finansowy doradza swoim a nie Twoim finansom

Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Guru bezprzewodowy
No i wszystko jasne. To ich normalna praktyka, w czasie tych dni testowych będzie cacy a potem wiadomo FUP. Nic im nie zrobisz, to jak u Barei
A konsultanci od roku nie takie rzeczy obiecali po kilkadziesiąt razy. Wystarczy poczytać na ich forum. Zapis w regulaminie choć w Plusie mają go za nic pozwala im zrobić wszystko. Ty akceptując go godzisz się na to. Czyli jak to w Plusie , rosyjska ruletka. A wszystko dla dobra użyszkodników 

-
Kolego nie pakuj się w to. Cóż wiecej mogę powiedzieć, żebyś nie musiał za 2 miesiące wspominać tych radBikerus pisze:
@matek451
Zadne specjalnie taryfy z Power LTE z DUK nie istnieją

Pic na wode , mają dzwonić i masz usłyszeć to co chcesz usłyszeć, machina ruszyła
-
- Użytkownik forum
Panowie - dziekuje za troskę o moje finanse.
Postanowiłem jednak zaryzykować i jeśli transfer będą mi przycinac do tych 32 kbit, to po prostu zostanę na te 12 miesiecy w opcji minimum czyli 30GB za 29,95 PLN co i tak wydaje mi się dobrą ofertą.
Postanowiłem jednak zaryzykować i jeśli transfer będą mi przycinac do tych 32 kbit, to po prostu zostanę na te 12 miesiecy w opcji minimum czyli 30GB za 29,95 PLN co i tak wydaje mi się dobrą ofertą.
-
- Guru bezprzewodowy
Byłem pewny, że regulamin jest jeden . Potwierdził to kolega. Zresztą sam miałem do 18.01.2015 internet w CP. Złożyłem wypowiedzenie. Konsultant z DUK zaproponował Power LTE z rabatem 50% , na dwa lata . Do tego B593s-22 i starał się mnie przekonać, że limity nie istnieją, itp, itd znana śpiewka. Biedak nie miał pojęcia z kim rozmawia
Drążyłem temat, wiadomo oferty i regulaminy to mój konik. Poprosiłem o regulamin i tu zapadła cisza. Grzecznie podziękowałem, lubię jasne sytuacje. Więcej nie zadzwonił. Bez żalu rozstałem się z nimi. I nie chodziło o kasę ale o zasady.

-
- Użytkownik forum
Panowie, pomimo wielokrotnego wałkowania tego tematu nadal jasno nie widzę sytuacji limitów w Playu...
W przeciągu tygodnia w nielimitowanym LTE wykorzystałem już ponad 80GB i serdecznie nie widzi mi się złapanie lejka na 2Mb/s po kolejnych 20GB... Czy ktoś z Was korzysta z Playa i dostał/nie dostał lejka przy wyznaczonym limicie? Jak ta sprawa wygląda, bardzo się trzymają tego ustalonego limitu?
I wybaczcie za offtopic, ale nie chcę robić śmietnika.
W przeciągu tygodnia w nielimitowanym LTE wykorzystałem już ponad 80GB i serdecznie nie widzi mi się złapanie lejka na 2Mb/s po kolejnych 20GB... Czy ktoś z Was korzysta z Playa i dostał/nie dostał lejka przy wyznaczonym limicie? Jak ta sprawa wygląda, bardzo się trzymają tego ustalonego limitu?
-
- Guru bezprzewodowy
W LTE RBM , Play nie ma problemu przycinania prędkości tuż po 100GB. Korzystam od 1,5 roku . Transfery 300-400GB to norma. Tylko raz lejek 2 Mb/s po około 300GB (po 26 dniach) ale wtedy zaszalałem z pobieraniem w godzinach szczytu internetowego. W poprzednim m-cu 200GB bez lejka. Play podchodzi do tych 100GB bardzo liberalnie.
-
- Użytkownik forum
Dziękuję za odpowiedź ![:]](./images/smilies/splash.gif)
Miło byłoby, gdyby tego lejka nie założyli.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Miło byłoby, gdyby tego lejka nie założyli.
-
- Mistrz bezprzewodowy
A Orange podejrzewam może "ciąć" zaraz po 100GB jak od linijki.matek451 pisze:Play podchodzi do tych 100GB bardzo liberalnie.
-
- Początkujący użytkownik forum
Wiem, że mój pierwszy post, ale tylko poinformuję, że z mojego doświadczenia z Play wynika, że ten lejek do 2 mbits widziałem tylko dwa razy w życiu. W jednym przypadku przy miesięcznym zużyciu ponad 600 GB, a w drugim przy 400 GB gdzieś w środku miesiąca. Także, jeśli nie robisz ze swojego modemu hotspotu dla mieszkańców bloku to nie powinieneś się martwić limitami.
A jeśli nie masz po drodze z RBM to kup po prostu w salonie Play starter play internet na kartę za 9 zł, doładuj za 40 i włącz pakiet nielimitowanego internetu za 45 zł na 30 dni. Włóż w modem, zacznij ściągać i sprawdź po 30 dniach ile Ci wyszło i czy limit 2 mbits Ci nie wszedł. Wątpię, żeby coś się stało.
Proste i bez żadnych zobowiązań.
A jeśli nie masz po drodze z RBM to kup po prostu w salonie Play starter play internet na kartę za 9 zł, doładuj za 40 i włącz pakiet nielimitowanego internetu za 45 zł na 30 dni. Włóż w modem, zacznij ściągać i sprawdź po 30 dniach ile Ci wyszło i czy limit 2 mbits Ci nie wszedł. Wątpię, żeby coś się stało.
Proste i bez żadnych zobowiązań.
-
- Stały użytkownik forum
http://forumplay.pl/showthread.php/2342 ... 5%9Bci-LTEVister81 pisze:Panowie, pomimo wielokrotnego wałkowania tego tematu nadal jasno nie widzę sytuacji limitów w Playu...
-
- Użytkownik forum
Najnowsze wiesci z frontu:
Przekroczyłem wczoraj 30GB transferu. Natychmiast przyszedł sms z Plusa z informacja:
"Uwaga, predkosc transmisji zostala obnizona. Zwieksz predkosc, zamow dodatkowe MB."
Testowałem kilka razy i na razie transfer bez zmian czyli po WIFI ok. 40 mbit down i ok. 20 uplink.
Zapuszcze na noc jakis wiekszy plik i sprawdze czy jutro dostanę jakąś niźszą klasę.
[ Dodano: 2015-05-26, 08:28 ]
Nastał nowy dzień i lejek założony i to od razu do najniższego poziomu czyli 32 kbit/s
Czyli po ok. 32-34 GB (abonament 30 GB za 29,90 pln) od razu przycieli całe pasmo.
Internetu nie da sie używać - nawet www sie nie otwierają...
Oficjalnie więc potwierdzam: konsultant Plusa kłamał przy zawieraniu umowy (przedłużenie umowy na Power LTE). Obiecywał, że do ok. 100 GB nie bedzie lejka obniżą.
Przekroczyłem wczoraj 30GB transferu. Natychmiast przyszedł sms z Plusa z informacja:
"Uwaga, predkosc transmisji zostala obnizona. Zwieksz predkosc, zamow dodatkowe MB."
Testowałem kilka razy i na razie transfer bez zmian czyli po WIFI ok. 40 mbit down i ok. 20 uplink.
Zapuszcze na noc jakis wiekszy plik i sprawdze czy jutro dostanę jakąś niźszą klasę.
[ Dodano: 2015-05-26, 08:28 ]
Nastał nowy dzień i lejek założony i to od razu do najniższego poziomu czyli 32 kbit/s

Czyli po ok. 32-34 GB (abonament 30 GB za 29,90 pln) od razu przycieli całe pasmo.
Oficjalnie więc potwierdzam: konsultant Plusa kłamał przy zawieraniu umowy (przedłużenie umowy na Power LTE). Obiecywał, że do ok. 100 GB nie bedzie lejka obniżą.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Coś podobnego.Bikerus pisze:Oficjalnie więc potwierdzam: konsultant Plusa kłamał przy zawieraniu umowy (przedłużenie umowy na Power LTE). Obiecywał, że do ok. 100 GB nie bedzie lejka obniżą.

-
- Mistrz bezprzewodowy
To co mówią konsultanci jest niewiele warte, trzeba czytać regulaminy/umowy i tyle.Bikerus pisze:Oficjalnie więc potwierdzam: konsultant Plusa kłamał przy zawieraniu umowy (przedłużenie umowy na Power LTE). Obiecywał, że do ok. 100 GB nie bedzie lejka obniżą.
[ Dodano: 2015-05-26, 17:28 ]
Dla mnie to żadna nowość sam też mam jeszcze PowerLTE i to normalne praktyki Polkomtela na tak zwanym PowerLTE, nie wiem jak sytuacja wygląda przy nowej ofercie i obiecywanym lejku 2Mb/s po wykorzystanym limicie.Bikerus pisze:Nastał nowy dzień i lejek założony i to od razu do najniższego poziomu czyli 32 kbit/s
-
- Użytkownik forum
Plus wybył więc tym samym do domu rodziców, a ja wpuściłem PLAY ba karte za 45 pln/mc..
Niestety takich transferów jak w Plus nie ma szans osiagnąć
Aktualnie na Play tak to wygląda:

Niestety takich transferów jak w Plus nie ma szans osiagnąć

Aktualnie na Play tak to wygląda:

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Bikerus, Play ma połowę tych zasobów co Plus w przypadku LTE więc nie ma się co dziwić.
-
- Użytkownik forum
RMB korzysta z tych samych nadajników co PLAY czy może to różni się i np. na PLAY mogą być szybsze transfery, albo lepszy zasięg.
Plus niewątpliwie najlepszy, ale limitowany net w Plusie to katastrofa, bo znika w mgnieniu oka, choć niewątpliwie przy innych operatorach też i w zasadzie jest on tylko dla tych co wiedzą jak z niego korzystać, bo szału nie ma i trzeba ograniczać się. Ściągamy niezbędne programy, przeglądamy pocztę i strony, słuchamy radia. Reszta to już luksus, choć to 2015 rok.
Plus niewątpliwie najlepszy, ale limitowany net w Plusie to katastrofa, bo znika w mgnieniu oka, choć niewątpliwie przy innych operatorach też i w zasadzie jest on tylko dla tych co wiedzą jak z niego korzystać, bo szału nie ma i trzeba ograniczać się. Ściągamy niezbędne programy, przeglądamy pocztę i strony, słuchamy radia. Reszta to już luksus, choć to 2015 rok.
-
- Guru bezprzewodowy
Mam od 19 m-cy kartę RBM I i z internetu korzystam właściwie bez ograniczeń. Transfery 300-400GB bez lejka to norma. Biorąc pod uwagę cenę tego internetu nawet dwie karty RBM zapewnią komfort użytkowania jeśli komuś taki transfer nie wystarcza
. Podobnie jest z ofertami głosowymi i LTE bez limitu. Miejmy nadzieję, że promocja potrwa jeszcze.