Czy ZTE MF283+ bedzie pracował w takiej sieci

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
malygrzyb
Początkujący użytkownik forum

Czy ZTE MF283+ bedzie pracował w takiej sieci

Post autor: malygrzyb »

Witam.
Proszę powiedzcie czy modem/router ZTE MF283+ będzie sprawnie pracował w tak zbudowanej sieci?

Sprzęt z rysunku mam, prócz modemu. Czy wybierając w/w modem w sieci Orange będę mógł rozesłać internet poprzez router TP-Linka do pozostałych urządzeń, komputerów etc?
U mnie w firmie nie ma już wolnych łączy do stałego internetu i pozostaje tylko LTE. Chyba ze macie inne sugestie/pomysły? Byłem z tym pytaniem w salonie Orange, ale nie dają mi gwarancji. Wysłałem zapytanie do Działu technicznego, ale czekam wciąż na odpowiedź. Mój znajomy informatyk mówi ze na 99% będzie to wszystko działało. Proszę pomóżcie rozwiać wątpliwości.
Pytanie tez odnośnie połączenia poszczególnych urządzeń, czy macie jakieś sugestie co do nich? Główną jednostką zarządzającą byłby Router TP-Linka
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Czy ZTE MF283+ bedzie pracował w takiej sieci

Post autor: wojteks »

malygrzyb pisze:czy macie jakieś sugestie co do nich?
Po co jest DIR300?

Urządzenia za DIR600 nie będą miały dostępu do sprzętu w pokoju 1 i komputery z pokoju 1 nie będą miały dostępu do zasobów w pokoju 2.

Generalnie będzie działać ale trzeba przypilnować IP routerów.
Nie pomagam na PW!
malygrzyb

DIR300 wkleiłem na rysunek bo mam taki w zasobach, ale nie planuje go teraz wykorzystać.

Na tą chwilę nie zależy mi aby urządzenia z pokoju nr 1 widziały się z urządzeniami z pokoju nr 2. Chciałbym tylko aby w pokoju nr 2 był dostępny internet.
Czy tak jak jest to rozrysowane będzie to możliwe? Boję się ze jak wezmę modem ZTE to może mieć jakieś ograniczenia z Orange (jakiś brandowany software) i będzie się coś gryzło.

Jeszcze pytanie na przyszłość, co musiałbym dokupić aby kopiarka/skaner z pokoju nr 2 mogla wysyłać zeskanowane pliki do komputerów w pokoju nr 1?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

malygrzyb pisze:co musiałbym dokupić aby kopiarka/skaner z pokoju nr 2 mogla wysyłać zeskanowane pliki do komputerów w pokoju nr 1?
Prawdopodobnie nic o ile portów ethernet wystarczy w DIR600, trzeba go skonfigurować jako switch/AP (port WAN pusty) i interent podpiąć do jednego z portów LAN.
malygrzyb pisze:ze jak wezmę modem ZTE to może mieć jakieś ograniczenia z Orange
Będziesz miał podwójny NAT (jeden na ZTE, drugi na WDR) ale to nie powinno wpływać na działanie internetu.
Nie pomagam na PW!
malygrzyb

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Musze teraz umówić się ze swoim informatykiem żeby mi to wszystko podłączył bo dla mnie to zbyt skomplikowane.
ODPOWIEDZ