Którą stację łapię? + pasmo + aplikacje na androida
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Którą stację łapię? + pasmo + aplikacje na androida
Witam,
kupiłem działkę z domkiem letniskowym w gminie Podgórzyn, ok. Jelenia Góra, miejscowość Przesieka. Najbliższy BTS w Podgórzynie jak się przy nim blisko stanie daje na LTE: D/U rzędu 70 Mbs/20 Mbs na aplikacji Ookla Speed Test na telefonie z LTE. Jestem w Plusie. Niestety ja mieszkam 3 km dalej w linii prostej oddzielony dwom górkami pokrytymi lasami (jak widać na obrazku - czerwony 'X').
Na działce nie łapię LTE, na telefonie zmienia się to na 'H' a wg aplikacji Network Signal Info jest to HSPA (42Mbs) na zmianę z UMTS (384kbs). Aplikacja pokazuje odczyty rzędu ok -96dB do -100dB w zależności, w której części działki stanę a transfery są rzędu D=1-2 MBs i bardzo słaby upload.
Przejście drogą 200-300 m na zachód - całkowita utrata zasięgu (x na różowo). 200-300 metrów speceru na wschód, wspinając się ponad poziom dachów domków - zaczynam łapać LTE i to z prękościami rzędu 10-15Mbs (x - czarny) i to mnie już by cieszyło. Więc teoretycznie w grę wchodzi jakiś mały maszt na dachu i może jest szansa?
Ale teraz studiuję mapę na BTSearch i zachodzę w głowę - czy ja łapię ten BTS z Podgórzyna z odległości 3 km przez góry (on jest oznaczony, że posiada tylko LTE 2100 Mobyland, czyli chyba nie powinien serwować HSPA?), więc może ja na działcę łapię GMS900 z Borowic (4 km na południe) lub z Zamku Chojnik (2,5km na północ), ale wtedy nie miałbym HSPA, bo GSM900 to chyba EDGE? czy też może łapię coś jeszcze z Karpacza (ok 8-10 km)? Jak to sprawdzić? Czy te BTS-y się jakoś identyfikują i telefon może to odczytać?
Pytam, bo w tym tygodniu mam otrzymać router Huawei 315B z Plusa, zamówiłem też antenę LTE 15dBi MIMO 1800 Mhz z Cybertecha i jadę w góry robić testy, ale może ja potrzebuję inną antenę?... na inne pasmo? 900 albo 2100?
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę co do anteny, kabla i masztu lub co do aplikacji, którymi można to mierzyć.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2015-04-26, 21:42 ]
<font color=orange>Wycinam zbędną już mapę.</font>
[Aktualizacja: 27.04.2015, 8:45 - Mapa usunięta przez moderatora zatem załączam linka do niej na zewnątrz: https://www.dropbox.com/s/hptrpoulbecsbwa/lte.png?dl=0 ]
[Aktualizacja: 28.04.2015, 10:35 - Zmieniłem tytuł na bardziej odpowiadający aktualnej treści wątku]
kupiłem działkę z domkiem letniskowym w gminie Podgórzyn, ok. Jelenia Góra, miejscowość Przesieka. Najbliższy BTS w Podgórzynie jak się przy nim blisko stanie daje na LTE: D/U rzędu 70 Mbs/20 Mbs na aplikacji Ookla Speed Test na telefonie z LTE. Jestem w Plusie. Niestety ja mieszkam 3 km dalej w linii prostej oddzielony dwom górkami pokrytymi lasami (jak widać na obrazku - czerwony 'X').
Na działce nie łapię LTE, na telefonie zmienia się to na 'H' a wg aplikacji Network Signal Info jest to HSPA (42Mbs) na zmianę z UMTS (384kbs). Aplikacja pokazuje odczyty rzędu ok -96dB do -100dB w zależności, w której części działki stanę a transfery są rzędu D=1-2 MBs i bardzo słaby upload.
Przejście drogą 200-300 m na zachód - całkowita utrata zasięgu (x na różowo). 200-300 metrów speceru na wschód, wspinając się ponad poziom dachów domków - zaczynam łapać LTE i to z prękościami rzędu 10-15Mbs (x - czarny) i to mnie już by cieszyło. Więc teoretycznie w grę wchodzi jakiś mały maszt na dachu i może jest szansa?
Ale teraz studiuję mapę na BTSearch i zachodzę w głowę - czy ja łapię ten BTS z Podgórzyna z odległości 3 km przez góry (on jest oznaczony, że posiada tylko LTE 2100 Mobyland, czyli chyba nie powinien serwować HSPA?), więc może ja na działcę łapię GMS900 z Borowic (4 km na południe) lub z Zamku Chojnik (2,5km na północ), ale wtedy nie miałbym HSPA, bo GSM900 to chyba EDGE? czy też może łapię coś jeszcze z Karpacza (ok 8-10 km)? Jak to sprawdzić? Czy te BTS-y się jakoś identyfikują i telefon może to odczytać?
Pytam, bo w tym tygodniu mam otrzymać router Huawei 315B z Plusa, zamówiłem też antenę LTE 15dBi MIMO 1800 Mhz z Cybertecha i jadę w góry robić testy, ale może ja potrzebuję inną antenę?... na inne pasmo? 900 albo 2100?
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę co do anteny, kabla i masztu lub co do aplikacji, którymi można to mierzyć.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2015-04-26, 21:42 ]
<font color=orange>Wycinam zbędną już mapę.</font>
[Aktualizacja: 27.04.2015, 8:45 - Mapa usunięta przez moderatora zatem załączam linka do niej na zewnątrz: https://www.dropbox.com/s/hptrpoulbecsbwa/lte.png?dl=0 ]
[Aktualizacja: 28.04.2015, 10:35 - Zmieniłem tytuł na bardziej odpowiadający aktualnej treści wątku]
Ostatnio zmieniony 2015-04-28, 09:17 przez gray, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Którą stację łapię? + pasmo + aplikacje na androida
W miejscowości Podgórzyn i Borowice mogą już działać stacje bazowe z LTE 800.
LTE łapiesz w telefonie? Coś z Adroidem? Poszukaj jakiejś aplikacji, która pokazuje informacje o sieci. Będzie wtedy wiadomo na pewno na jakiej częstotliwości łapiesz sieć i jaka antena będzie potrzebna.
[ Dodano: 2015-04-26, 20:32 ]
HSPA+ DC do 42 Mb/s (2100 MHz) jest w okolicy tylko w Jeleniej Górze. Najpewniej łapiesz UMTS 900.
LTE łapiesz w telefonie? Coś z Adroidem? Poszukaj jakiejś aplikacji, która pokazuje informacje o sieci. Będzie wtedy wiadomo na pewno na jakiej częstotliwości łapiesz sieć i jaka antena będzie potrzebna.
[ Dodano: 2015-04-26, 20:32 ]
HSPA+ DC do 42 Mb/s (2100 MHz) jest w okolicy tylko w Jeleniej Górze. Najpewniej łapiesz UMTS 900.
-
Zainstalowałem na androidzie kilka aplikacji ale ich dane nie wiele mi mówiły. Czy któraś konkretnie pokazuje numer stacji bazowej, ten z map BTSearch.pl?
Załączam przykładowe zrzuty z Network Signal Monitor, ten mocniejszy dla LTE, ten słabszy dla UMTS, nie mam zrzutu dla HSPA 42Mbs ale na 100% mi też wyskakiwało.
Mam też OpenSignal, Netmonitor i GSM Signal Monitor, z tym że nie wiem, czy istnieje jakiś identyfikator stacji bazowej, który te aplikacje odczytują i jak się nazywa?
Załączam przykładowe zrzuty z Network Signal Monitor, ten mocniejszy dla LTE, ten słabszy dla UMTS, nie mam zrzutu dla HSPA 42Mbs ale na 100% mi też wyskakiwało.
Mam też OpenSignal, Netmonitor i GSM Signal Monitor, z tym że nie wiem, czy istnieje jakiś identyfikator stacji bazowej, który te aplikacje odczytują i jak się nazywa?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dane w Cell pomogą.
W przypadku 3G to 900 MHz. Stacja:
Z tym LTE nie mogę dojść gdzie i na jakiej częstotliwości to działa.
Poszukałem na szybko i na Androida jest aplikacja LTE Discovery. Pokazuje m.in. Band czyli na której częstotliwości aktualnie działa LTE.
W przypadku 3G to 900 MHz. Stacja:
Kod: Zaznacz cały
Borowice, Dolnoslaskie
Borowice 52 - Ośrodek Wczasowy Hot-Tour
Poszukałem na szybko i na Androida jest aplikacja LTE Discovery. Pokazuje m.in. Band czyli na której częstotliwości aktualnie działa LTE.
-
Dziękuję bardzo kolego.
A możesz napisać w jaki sposób identyfikujesz te Borowice? Po Cell Id? A potem dzięki BTSearch.pl? Czy są inne metody?
Pytam, bo zainstalowałem polecaną LTE Discovery, natomiast niestety tutaj we Wrocławiu gdzie aktualnie jestem i korzystam z LTE Plusa nie identyfikuje ona pasma. Ciężko mi też dzięki niej sprawdzić, z której stacji LTE aktualnie korzystam. Ona pokazuje Cell ID: 1795, co nie wiele daje.
Natomiast ta stara apka Network Signal Info zwraca mi: Cell (ECI) = 8455937 i eNBI = 33031 i ta druga wartość to jest, jak ustaliłem, ID stacji na Olszewskiego we Wrocławiu (mimo, że wyszukiwarka BTSearch jej nie znajduje po tym numerze, zobaczyłem to przypadkiem na mapie). Ona co prawda jest opisana w internecie jako GSM/UMTS ale widocznie te dane nie są również aktualne. Ogólnie bałagan.
Co ciekawe mój drugi telefon, który nie ma LTE i łączy się przez HSPA zwraca inne dane, nie pokazuje w ogóle tego eNBI, tylko Cell ID short = 48373 (kolejny numer do zabawy), który na szczęscie jest znajdywany przez BTSearch i oznacza... tą samą stację na Olszewskiego. Jak widzę tutaj w spisie, każdą stację identyfikje kilka numerów: LAC, CID, RNC, UC-Id, StationID itd.
Zatem zapytam jeszcze raz ogólnie, czy jest jakiś standard ułatwiający identyfikację stacji, jakaś baza danych, czy też trzeba tak kombinowac jak powyżej?
A możesz napisać w jaki sposób identyfikujesz te Borowice? Po Cell Id? A potem dzięki BTSearch.pl? Czy są inne metody?
Pytam, bo zainstalowałem polecaną LTE Discovery, natomiast niestety tutaj we Wrocławiu gdzie aktualnie jestem i korzystam z LTE Plusa nie identyfikuje ona pasma. Ciężko mi też dzięki niej sprawdzić, z której stacji LTE aktualnie korzystam. Ona pokazuje Cell ID: 1795, co nie wiele daje.
Natomiast ta stara apka Network Signal Info zwraca mi: Cell (ECI) = 8455937 i eNBI = 33031 i ta druga wartość to jest, jak ustaliłem, ID stacji na Olszewskiego we Wrocławiu (mimo, że wyszukiwarka BTSearch jej nie znajduje po tym numerze, zobaczyłem to przypadkiem na mapie). Ona co prawda jest opisana w internecie jako GSM/UMTS ale widocznie te dane nie są również aktualne. Ogólnie bałagan.
Co ciekawe mój drugi telefon, który nie ma LTE i łączy się przez HSPA zwraca inne dane, nie pokazuje w ogóle tego eNBI, tylko Cell ID short = 48373 (kolejny numer do zabawy), który na szczęscie jest znajdywany przez BTSearch i oznacza... tą samą stację na Olszewskiego. Jak widzę tutaj w spisie, każdą stację identyfikje kilka numerów: LAC, CID, RNC, UC-Id, StationID itd.
Zatem zapytam jeszcze raz ogólnie, czy jest jakiś standard ułatwiający identyfikację stacji, jakaś baza danych, czy też trzeba tak kombinowac jak powyżej?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak, CID + baza btsearch o ile stacja jest w spisie. Z LTE bywa bardzo różnie z danymi. Inna opcja to przejechać się po okolicy pod stacje, spisać ich dane i porównać z tym na miejscu gdzie ma działać łącze.
Aplikacja nie pokazuje napisu np. Band 20?
Aplikacja nie pokazuje napisu np. Band 20?
- radius
- ** Moderator **
LTE DISCOVERY nie działa, ale Autor wyraża chęć dodania polskich sieci. Wymaga tylko dokładnych danych, np. z XSIGNAL zainstalowanym na iPHONE.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
OK. Nie mam telefonu z androida i opierałem się wyłącznie na tym co wyskoczyło w wyszukiwarce.
-
Przetestowałem w ciągu ostatnich kilku dni ok 10 aplikacji dostępnych na androida ułatwiających identyfikację stacji i poniżej krótkie wnioski.
Po testach odinstalowałem: BTS Search Poland, Netmonitor, Signal Check Lite, LTE Discovery, G-Net Track, GSM Signal Monitoring. Dane, które zwracały, albo nie ułatwiały identyfikacji w polskich warunkach, albo interfejs lub funkcjonalność nie spełniały oczekiwań albo było to subiektywne odczucie, że inne aplikacje robią to lepiej.
Zostawiłem na telefonie i uważam za najlepszą:
1. Network Signal Monitor - bo podawany przez nią numer eNBI pasuje do tych na mapie mapa.btsearch.pl oraz sama rysuje mapę z linią do faktycznej stacji. Sama też posiada wbudowaną i całkiem poprawną bazę stacji.
Oprócz tego zostawiłe sobie:
2. G-Mon który też prezentuje eNBI stacji a oprócz tego pokazuje moc sygnału stacji sąsiednich, mapa też jest dość dobra. Należało jednak zaimportować plik CLF ze stacjami.
3. OpenSignal, bo to pożyteczna inicjatywa, aplikacja zbiera dane wielu użytkowników i tworzy ogólnodostepne mapy sygnału chociaż wciąż niepełne.
4. No i standardowo korzystam z OOkla Speed Test do oceny prędkości.
Załączam zrzuty. Jeśli moderator uzna, że niepotrzebnie, będę wystawiał gdzieś na zewnątrz, może komuś się przyda.
[ Dodano: 2015-04-28, 10:21 ]
Aha, żeby była jasność, w żadnej aplikacji nie udało mi się zidentyfikować pasma (band). Zatem pozostaje grzebanie w danych BTSearch.pl i testowanie z antenami.
Po testach odinstalowałem: BTS Search Poland, Netmonitor, Signal Check Lite, LTE Discovery, G-Net Track, GSM Signal Monitoring. Dane, które zwracały, albo nie ułatwiały identyfikacji w polskich warunkach, albo interfejs lub funkcjonalność nie spełniały oczekiwań albo było to subiektywne odczucie, że inne aplikacje robią to lepiej.
Zostawiłem na telefonie i uważam za najlepszą:
1. Network Signal Monitor - bo podawany przez nią numer eNBI pasuje do tych na mapie mapa.btsearch.pl oraz sama rysuje mapę z linią do faktycznej stacji. Sama też posiada wbudowaną i całkiem poprawną bazę stacji.
Oprócz tego zostawiłe sobie:
2. G-Mon który też prezentuje eNBI stacji a oprócz tego pokazuje moc sygnału stacji sąsiednich, mapa też jest dość dobra. Należało jednak zaimportować plik CLF ze stacjami.
3. OpenSignal, bo to pożyteczna inicjatywa, aplikacja zbiera dane wielu użytkowników i tworzy ogólnodostepne mapy sygnału chociaż wciąż niepełne.
4. No i standardowo korzystam z OOkla Speed Test do oceny prędkości.
Załączam zrzuty. Jeśli moderator uzna, że niepotrzebnie, będę wystawiał gdzieś na zewnątrz, może komuś się przyda.
[ Dodano: 2015-04-28, 10:21 ]
Aha, żeby była jasność, w żadnej aplikacji nie udało mi się zidentyfikować pasma (band). Zatem pozostaje grzebanie w danych BTSearch.pl i testowanie z antenami.
- radius
- ** Moderator **
Da się to uczynić, np. na Samsungach z poziomu MENU serwisowego: https://www.youtube.com/watch?v=bl8y8D6ECCAgray pisze:...żeby była jasność, w żadnej aplikacji nie udało mi się zidentyfikować pasma (band)..
Network Signal Monitor nie pokazuje SHORT CELL ID. Jeśli kiedyś będzie prowadzony rejestr to może być to wymagane.
eNBI zgadza się tylko na Plusie. Przynajmniej u mnie. Na Orange nie działa, bo ten ma jakies kosmiczne numery. Być może jest jakaś solucja na ich odszyfrowanie. Nie wiem.
A Ty mając eNBI jak szukasz stacji? Klikasz w baloniki na stronie BTSearch? Bo mi wpisywane do wyszukiwarki też się nie ukazują.
[at]gray jaki masz telefon?
-
Mam LG Nexus 5 z androidem 5.1 i starego Samsung Nexus I9250 (bez LTE) z androidem 4.2.1.
Pzy okazji jaką antenę do Huawei B315 na UMTS900 polecacie? Tam są dwa wejścia SMA. Bo Plus przysłał mi już ten modemo-router, dzisiaj/jutro dostanę antenę z Cybertecha (dualna, MIMO, 15dBi, na 1800Mhz) ale obawiam się, że mogę na tej działce w górach jednak nie złapać LTE i będę musiał szukać UMTS900 z sąsiednich stacji. A jadę już w piątek.
Chyba, że zamówię też od razu drugą na 2100 i przetestuję obydwie? Na działce przy dobrych wiatrach łapało mi (DC)HSPA+, nie wiem skąd, ale łapało, transfery rzędu ok 1-2Mbs, ogólnie za mało czasu miałem ostatnio na testy, teraz wolałbym być od razu dobrze przygotowany.
(A BTSearch rzeczywiście nie wyszukuje eNBI, nie wiem dlaczego, więc tak, klikam w sąsiadujące baloniki na mapie albo wpisuje w Google z dopiskiem BTS bo niektóre bazy to indeksuja np. Targeo).
[ Dodano: 2015-04-28, 11:47 ]
I jeszcze jedno pytanie, być może głupie, czy jesli modemo-router (ten B315) ma dwa wejścia SME to można do jednego wpiąć antenę na 900 a do drugiego na 2100?
Pzy okazji jaką antenę do Huawei B315 na UMTS900 polecacie? Tam są dwa wejścia SMA. Bo Plus przysłał mi już ten modemo-router, dzisiaj/jutro dostanę antenę z Cybertecha (dualna, MIMO, 15dBi, na 1800Mhz) ale obawiam się, że mogę na tej działce w górach jednak nie złapać LTE i będę musiał szukać UMTS900 z sąsiednich stacji. A jadę już w piątek.
Chyba, że zamówię też od razu drugą na 2100 i przetestuję obydwie? Na działce przy dobrych wiatrach łapało mi (DC)HSPA+, nie wiem skąd, ale łapało, transfery rzędu ok 1-2Mbs, ogólnie za mało czasu miałem ostatnio na testy, teraz wolałbym być od razu dobrze przygotowany.
(A BTSearch rzeczywiście nie wyszukuje eNBI, nie wiem dlaczego, więc tak, klikam w sąsiadujące baloniki na mapie albo wpisuje w Google z dopiskiem BTS bo niektóre bazy to indeksuja np. Targeo).
[ Dodano: 2015-04-28, 11:47 ]
I jeszcze jedno pytanie, być może głupie, czy jesli modemo-router (ten B315) ma dwa wejścia SME to można do jednego wpiąć antenę na 900 a do drugiego na 2100?
Ostatnio zmieniony 2015-04-28, 10:49 przez gray, łącznie zmieniany 1 raz.
- radius
- ** Moderator **
U mnie ta metoda nie działa. Podaj mi dokładny ciąg jaki wpisujesz to popatrzę co robię źle.gray pisze:..wpisuje w Google z dopiskiem BTS bo niektóre bazy to indeksuja np. Targeo...
Tutaj coś jest na temat Twojego telefonu: http://www.reviewtechnica.com/2013/11/G ... -Ting.html
I tutaj też: http://www.azenqos.com/more_info/
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przypomniała mi się jeszcze jedna opcja. Jeden z użytkowników połączył telefon do PC i za pomocną aplikacji wymuszał działanie konkretnym częstotliwości.Zatem pozostaje grzebanie w danych BTSearch.pl i testowanie z antenami.
- radius
- ** Moderator **
A znajdziesz gdzieś Jego post? Ewentualnie może pamiętasz nazwę tej aplikacji?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Napisałem do niego PW. Jak da znać to odpiszę.
[ Dodano: 2015-04-28, 12:37 ]
Albo sam się pojawi i napisze co i jak.
[ Dodano: 2015-04-28, 12:37 ]
Albo sam się pojawi i napisze co i jak.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dostałem odpowiedź.
On wymuszał pracę UMTS 900.QPST Serwice Programming czy jakoś tam tylko musi być chipset qualcomm do tego programu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
mantoch, dostałem jeszcze link do tematu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=486156#486156
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Androidy też potrafią mieć menu testowe, gdzie można bez problemu wymuszać konkretne częstotliwości. Trzeba tylko poszukać kodu dla konkretnego telefonu, bo producenci apkę pod standardowym kodem *#*#4636#*#* blokują.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- radius
- ** Moderator **
O czym my piszemy jeśli w ROM nie można wymusić LTE. Jest w parze z 3 i 2G do których po chwili zrzuca.
Żadne kody na moim Huaweiu nie działają. Z GSM i UMTS problemu nie mam. Zmonitorowałem je na Nokii E52. A z LTE walczę. Nie mogę przecież targać wszędzie laptopa z modemem. W sumie wgrałem ROM beta KitKat i tu wymuszam LTE, ale jeszcze by się przydało po częstotliwości blokować. Wczoraj do późnych godzin mieliłem QPST, ale na Windows 8.1 nie mogłem tego skonfigurować - telefon mi się nie łączy.
Żadne kody na moim Huaweiu nie działają. Z GSM i UMTS problemu nie mam. Zmonitorowałem je na Nokii E52. A z LTE walczę. Nie mogę przecież targać wszędzie laptopa z modemem. W sumie wgrałem ROM beta KitKat i tu wymuszam LTE, ale jeszcze by się przydało po częstotliwości blokować. Wczoraj do późnych godzin mieliłem QPST, ale na Windows 8.1 nie mogłem tego skonfigurować - telefon mi się nie łączy.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Cóż trza było kupić choćby LG'ka, ja tam sobie mogę dowolny obsługiwany band ustawićmantoch pisze:Żadne kody na moim Huaweiu nie działają.

- radius
- ** Moderator **
Telefon dostałem jako spłatę długu także nie miałem dużego wyboru. Rozumiem, że możesz wybrać LTE, a następnie przykładowo 800 MHz Sferii, tak? Wrzuć jakiś film na Youtube pokazując poszczególne kroki. A jeżeli nie masz zobrazować to podaj dokładnie jaki to model LG.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
LG F60 kod do menu serwisowego 3845#*390# (pasuje tylko do tego modelu) Nie ma co filmować. Wchodzimy sobie w LTE Only /Modem Settings/ LTE band selection / wybieramy Band 1 ... W sekcji RAT selection można wymusić całe Wszystkie bandy LTE, przy wymuszaniu konkretnej częstotliwości nawet wcześniej nie trzeba włączać LTE only w RAT selection.mantoch pisze:A jeżeli nie masz zobrazować to podaj dokładnie jaki to model LG.
Przywrócenie normalnych ustawień telefonu w normalnym menu poprzez wybór np: GSM/WCDMA/LTE restart telefonu chyba też przywraca zwykłe ustawienia.
Jest też włącznik LTE menu, ale tam potrzebny jest prawdopodobnie wygenerowany kod na podstawie imei.
Ostatnio zmieniony 2015-05-11, 13:36 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
- radius
- ** Moderator **
Wszystko pięknie i ładnie. Cena do zaakceptowania, ale LG F60 D390N nie posiada wsparcia dla LTE 2100. Także z moimi wymaganiami trudno jest kupić coś idealnego
Specyfikacja: http://www.gsmarena.com/lg_f60-6709.php

Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ale soft masz niebrandowany?krystianb pisze:obsługiwany band ustawić
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Zamiast bzdur z gsmareny zobacz sobie zdjęcia pudełek na allegro (naklejka z numerem IMEImantoch pisze:Wszystko pięknie i ładnie. Cena do zaakceptowania, ale LG F60 D390N nie posiada wsparcia dla LTE 2100.

Orangutan (softu bez brandu brak, jest jakiś dla północnej europy), LG bardzo oszczędnie branduje telefony. Póki nie wsadzić do niego pomarańczowej karty (wtedy następuje inwazja wstrętnych aplikacji części z pamięci a reszty z netu) to jest czyściutki, gdyby nie launcher to system byłby jak w nexusie. Po wyjęciu z pudełka nawet kalkulatora nie ma.Piotrek24 pisze:Ale soft masz niebrandowany?
Aha żeby nie było tak cudownie, bez rota nie da rady zainstalować żadnej większej apki - za mało pamięci wewnętrznej.
- radius
- ** Moderator **
Zawsze myślałem, że to dobry portal. Jak widać i Im zdarzają się niedociągnięcia.
Czyli podsumujmy. W Twoim LG bezproblemowo można wymusić band 1, band 3, band 7 i band 20?
Czyli podsumujmy. W Twoim LG bezproblemowo można wymusić band 1, band 3, band 7 i band 20?
-
Faktycznie na brata LG L9 ten kod 3845... działa idealnie można wymuszać konkretne pasma GSM i WCDMA. Za to ostatnio nabyłem LG Spirit 4G z dystrybucji Plusa i na nim ten kod w ogóle nie działa. Szperałem w internecie, ale żadnego podobnego kodu nie udało mi się znaleźć jak na razie. Nie wiem może to sprawa Androida 5.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wszystkie podają źle, bo LG/pl źle podaje specyfikację, rozjazdów jest więcej.mantoch pisze:Zawsze myślałem, że to dobry portal. Jak widać i Im zdarzają się niedociągnięcia.
I jeszcze kilka mniej europejskich, bez tych które wymieniłeś bym go nie kupiłmantoch pisze:W Twoim LG bezproblemowo można wymusić band 1, band 3, band 7 i band 20?

3845#*440# sprawdzałeś?Piotrek24 pisze:Za to ostatnio nabyłem LG Spirit 4G
Ja jeszcze swojego nie zaktualizowałem.Piotrek24 pisze:Nie wiem może to sprawa Androida 5.
Ostatnio zmieniony 2015-05-04, 16:25 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Właśnie ten kod nie działa.krystianb pisze:3845*#440# sprawdzałeś?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jaki masz model pod klapą baterii, albo w informacjach o sprzęcie?
Oczywiście tam w kodzie hasza przestawiłem.
Oczywiście tam w kodzie hasza przestawiłem.