Jaki internet wybrać?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki internet wybrać?
Witajcie!
Mam taki problem - jaki internet bezprzewodowy na kartę wybrać w tej lokalizacji:
https://www.google.com/maps/place/52°47 ... !1s0x0:0x0
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 25&zoom=15
aby jakoś działał?
Mam taki problem - jaki internet bezprzewodowy na kartę wybrać w tej lokalizacji:
https://www.google.com/maps/place/52°47 ... !1s0x0:0x0
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 25&zoom=15
aby jakoś działał?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Jaki internet wybrać?
Kiepski teren. Najbliżej jest stacja bazowa Orange/T-Mobile, nieco dalej Plus/CyfrowyPolsat. Playa brak. Orange/T-Mobile wydają się w lepszej pozycji względem lokalizacji, którą podałeś (mniejsza ilość lasu do pokonania). Masz telefon który obsługuje 3G 900 MHz? Praktycznie tylko to daje jakieś szanse na łączność. Obawiam się również, że bez anteny się nie obejdzie. Niby jest LTE od Plusa, ma być z Orange, ale mam wątpliwości czy sygnał się przebije przez las jak to pokazuje np. mapka Plusa.
Kup starter T-Mobile lub Orange i Plusa. Sprawdź na telefonie, który łapie zasięg i czy jest wyłącznie na zewnątrz budynku czy również wewnątrz.
Kup starter T-Mobile lub Orange i Plusa. Sprawdź na telefonie, który łapie zasięg i czy jest wyłącznie na zewnątrz budynku czy również wewnątrz.
-
Dziękuje za pomoc. Jestem w pozytywnym szoku, bo jest LTE z Plusa bez anteny w budynku! Ping średni 52, download 1,36; upload 0,9. Mi to wystarcza stanowczo.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Skoro tak to można pomyśleć o antenie zewnętrznej do LTE. Zamiast 1 Mb/s powinno pojawić się chociaż 10 Mb/s.
Jakie masz parametry sygnału?
Jakie masz parametry sygnału?
-
1/5 kresek RSSI 90-111 dBm
Antenka się przyda dla stabilności. Polecisz coś?
Antenka się przyda dla stabilności. Polecisz coś?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Kiepski sygnał, nawet bardzo kiepski.
Wielkiego wyboru w rozsądnych cenach obecnie nie ma jeśli chodzi o anteny do LTE 1800. Cybertech lub Sorensen z kierunkiem raczej w stronę Cybertecha. W twoich warunkach najlepszy będzie najmocniejszy panel 15 dBi MiMo. Do tego oczywiście odpowiedniej długości przewód antenowy (najlepiej najkrótszy) zakończony odpowiednim wtykiem do konektora do twojego modemu.
Wielkiego wyboru w rozsądnych cenach obecnie nie ma jeśli chodzi o anteny do LTE 1800. Cybertech lub Sorensen z kierunkiem raczej w stronę Cybertecha. W twoich warunkach najlepszy będzie najmocniejszy panel 15 dBi MiMo. Do tego oczywiście odpowiedniej długości przewód antenowy (najlepiej najkrótszy) zakończony odpowiednim wtykiem do konektora do twojego modemu.
-
Ta będzie dobra?
http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html
Jest jakiś poradnik w sieci jak ją dobrze ustawić?
http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html
Jest jakiś poradnik w sieci jak ją dobrze ustawić?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak, o ten model chodzi.
Musisz zlokalizować gdzie jest stacja bazowa, znaleźć jakiś punkt odniesienia w terenie, aby wyznaczyć mniej więcej kierunek. Po ogólnym ustawieniu anteny podłączasz do modemu i ustawiasz na najlepszy sygnał. Ruchy będą minimalne przy ustawianiu. Dobrze testować prędkość połączenia. Z praktyki polecam patrzeć na upload. On powie czy stacja dobrze "nas słyszy". Wtedy będzie ustawiać wyższe kodowanie i transmisja download będzie wyższa. Na ping również polecam patrzeć. Duże skoki są niepożądane. Potrzeba trochę czasu i cierpliwości, aby dobrze antenę ustawić. Generalnie nic trudnego.
Musisz zlokalizować gdzie jest stacja bazowa, znaleźć jakiś punkt odniesienia w terenie, aby wyznaczyć mniej więcej kierunek. Po ogólnym ustawieniu anteny podłączasz do modemu i ustawiasz na najlepszy sygnał. Ruchy będą minimalne przy ustawianiu. Dobrze testować prędkość połączenia. Z praktyki polecam patrzeć na upload. On powie czy stacja dobrze "nas słyszy". Wtedy będzie ustawiać wyższe kodowanie i transmisja download będzie wyższa. Na ping również polecam patrzeć. Duże skoki są niepożądane. Potrzeba trochę czasu i cierpliwości, aby dobrze antenę ustawić. Generalnie nic trudnego.

-
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście wybór anteny niewłaściwy. Zasięg LTE w Plusie masz z nowo uruchomionej sieci LTE1800 Sferii. Działający BTS LTE800 Sferii w Lubiszynie, około 8 km od ciebie, po drodze las. Nie potrzebujesz anteny panelowej na 1800MHz gdyż nie posiadasz zasięgu LTE1800 Mobylandu. Z anten kup 2 szt. http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_10-e ... _A7016.htm i ustaw pod kątem prostym. Anteny skierowane na Lubiszyn. Oczywiście jeszcze dwa konektory do modemu/routera. Jakim sprzętem dysponujesz ?
- avalon
- Użytkownik forum
Witam czy ktoś może wie na temat LTE orange czy już działa w Szczuczynie woj.podlaskie lub w Białej piskiej??? Dzięki..
pozdrawiam.
- radius
- ** Moderator **
Z tym, że to <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> Sferia, a nie Mobyland to ja bym przystopował bez podania danych sieci. U mnie stacja na stacji z LTE800, a żadna nie działa.
Jeśli to telefon to szukasz czy możesz manualnie wymusić dany band. W tym przypadku 20 oraz 3.
Jeżeli to modem to najlepiej jakby był zwykły, a nie HiLink. Wtedy zamiast klasycznego menadżera połączenia używasz MDMA i blokujesz interesującą Cię częstotliwość.
Jeśli to telefon to szukasz czy możesz manualnie wymusić dany band. W tym przypadku 20 oraz 3.
Jeżeli to modem to najlepiej jakby był zwykły, a nie HiLink. Wtedy zamiast klasycznego menadżera połączenia używasz MDMA i blokujesz interesującą Cię częstotliwość.
-
Działam obecnie na modemie HUAWEI E3272.
Jeśli jest jakiś lepszy, to też mogę kupić. Chodzi mi, aby docelowo działało stabilnie, bo teraz co jakiś czas gubi na chwilę sygnał.
Jeśli jest jakiś lepszy, to też mogę kupić. Chodzi mi, aby docelowo działało stabilnie, bo teraz co jakiś czas gubi na chwilę sygnał.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ja bym do końca BARNÓWKA nie przekreślał tam też jest pozwolenie na lte800.matek451 pisze:Oczywiście wybór anteny niewłaściwy.
Proponuję z Plusem nie podpisywać umowy na dwa lata(góra rok) bo pozostali operatorzy mają lepszą ofertę, a po rozstrzygnięciu aukcji na ciekawe częstotliwości powinien się pojawić internet LTE od pozostałych operatorów.maciej84 pisze:aby jakoś działał?
[ Dodano: 2015-05-01, 12:29 ]
Mapki Orange pokazują że LTE w tych miejscowościach nie ma - pozostaje sprawdzić samemu.avalon pisze:Witam czy ktoś może wie na temat LTE orange czy już działa w Szczuczynie woj.podlaskie lub w Białej piskiej??? Dzięki..
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
maciej84, da się komendami AT wymusić prace na konkretnej częstotliwości. Może faktycznie sprawdź czy to LTE800. Tutaj masz jak to zrobić:
Kod: Zaznacz cały
http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?title=AT%5ESYSCFGEX
-
- Guru bezprzewodowy
W tej lokalizacji zasięg LTE pojawił się miesiąc temu, po odpaleniu sieci LTE800Sferii. Wcześniej tylko słaby 3G z UMTS900 Aero2. Najbliższe BTS-y LTE1800Mobylandu to Gorzów, więc za daleko aby miał zasięg LTE w domu, bez anteny i takim terenie. Na 99% to LTE800, to jedyny logiczny wniosek. Jedyny czynny BTS LTE800 Sferii to Lubiszyn-Tarnów. BTS LTE800 Barnówko nie działa( brak zasięgu wg. mapy Plusa).
-
- Mistrz bezprzewodowy
Bardzo dynamicznie starają się startować z kolejnymi lokalizacjami, żeby nałapać klientów zanim częstotliwości dostanie zwłaszcza NetWorks! bo samą ofertę Plus ma bardzo słabą, także żadnego pozwolenia LTE800 bym nie wykluczał.matek451 pisze:. BTS LTE800 Barnówko nie działa( brak zasięgu wg. mapy Plusa).
-
- Guru bezprzewodowy
Najistotniejsze jest stwierdzenie faktu, że to LTE800. BTS Lubiszyn działa na 100%, potrzebne anteny na 800MHz. Jak uruchomią inne BTS-y będzie możliwość ich wyboru.