Wzmocnienie sygnału w samochodzie
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Wzmocnienie sygnału w samochodzie
Cześć
Mam w aucie router 3G (ZTE MF60) i kartę sim PLAY internet, potrzebuję jakoś wzmocnić sygnał GSM tego routera gdyż często go gubi w mojej okolicy (router leży w schowku pasażera). Nie chce do auta przyklejać jakiś anten, myślałem o dwóch opcjach lecz nie wiem czy one zdadzą egzamin, mianowicie:
- przeniesienie routera na dach (między podsufitkę a dach)
- kupienie anteny zewnętrznej klejonej do wewnętrznej części szyby i schować w słupku :
http://allegro.pl/antena-gsm-arduino-sh ... 93844.html
Które z rozwiązań zastosować?
Mam w aucie router 3G (ZTE MF60) i kartę sim PLAY internet, potrzebuję jakoś wzmocnić sygnał GSM tego routera gdyż często go gubi w mojej okolicy (router leży w schowku pasażera). Nie chce do auta przyklejać jakiś anten, myślałem o dwóch opcjach lecz nie wiem czy one zdadzą egzamin, mianowicie:
- przeniesienie routera na dach (między podsufitkę a dach)
- kupienie anteny zewnętrznej klejonej do wewnętrznej części szyby i schować w słupku :
http://allegro.pl/antena-gsm-arduino-sh ... 93844.html
Które z rozwiązań zastosować?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Wzmocnienie sygnału w samochodzie
Zły pomysł, dach jest przecież metalowy.bush pisze:przeniesienie routera na dach (między podsufitkę a dach)
To lepsze ale nie doskonałe, szyby też tłumią sygnał.bush pisze: klejonej do wewnętrznej części szyby
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
To co radzisz w takim wypadku?
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli nie chcesz anteny zewnętrznej dookólnej to tylko ta klejona pozostaje.bush pisze:To co radzisz w takim wypadku?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
I gdzie ją przykleić wewnątrz auta? Zamówiona 

- wojteks
- *** Administrator ***
Na pewno nie do ogrzewanych szyb, gdzie nie przykleisz będzie źle ale lepiej niż bez.bush pisze:I gdzie ją przykleić wewnątrz auta?
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Przednie szyby dziś są zwykle metalizowane, poza miejscem na urządzenie typu, które jest pozbawione powłoki viabox odpadają. Tylne ogrzewane też niezbyt się nadają.bush pisze:I gdzie ją przykleić wewnątrz auta? Zamówiona
Trzeba eksperymentować na pozostałych.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Pozwolę podpiąć się do tematu, widział może ktoś zewnętrzną dookólną antenę "mimo"? Chciałbym wzmocnić sygnał LTE biegnący do routera Sierra 762s. Wszystkie jakie widziałem są typowo stacjonarne i nie nadają się do auta. Już zastanawiałem się żeby rozbebeszyć taką stacjonarną i PCB z niej upchać do jakiejś atrapy płetwy na dach.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wez dwie, najzwyklejsze anteny "patykowe" i juz masz MIMO. W twoim wypadku zysk powiazany z wysunieciem anteny poza klatke z karoserii bedzie wiekszy niz sam zysk z anten.
Nie pomagam na PW.