Play - juz sam nie wiem

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
xFounD
Użytkownik forum

Play - juz sam nie wiem

Post autor: xFounD »

Witam, otóż zapytałem konsultanta (przez internet) o ofertę i przy okazji spytałem się go o hspa + dc. On odpisał że nie ma u nich hspa + dc i zę jest aby lte lub hspa +. To o co teraz tu biega ? Już sam nie wiem. Jeżeli play nie ma hspa + dc to bym kupił modem bez jego obsługi.

http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 83&zoom=12

Tutaj macie mój bts "stare kosiny" i sprawdzcie czy ten bts obsługuje lte hspa+ dc i hspa +

I co to jest te uke pozwolenie ? Na co mam się tam patrzeć ?
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Re: Play - juz sam nie wiem

Post autor: adixm »

xFounD pisze:I co to jest te uke pozwolenie ? Na co mam się tam patrzeć ?
Pozwolenie to jedno, a czy np. LTE już działa z danego BTSa to druga rzecz, w każdym razie w podanym miejscu jest LTE i najprawdopodobniej wg mapy PLAY już działa. Inna rzecz że nie wiem gdzie dokładnie mieszkasz i czy będziesz miał LTE ale możesz prawym kliknąć w ten "symbol BTSa" i zmierzyć sobie jaka dokładnie odległość dzieli Cię od tej BTSa.
xFounD
Użytkownik forum

mieszkam w Grądku. Odległość jaka mnie dzieli to 10 km. Jeżeli by zadziałało to dokupił bym też antenę wielozakresową z LTE

@EDIT

Raczej na lte i tak nie będę miał za dobrych wyników wolę nie kombinować.

Mam jeszcze 1 pytanie. Play naprawdę nie ma hspa + dc ? Czy jeżeli teraz na pożyczonym modemie huawei e3131 internet play z małą anteną domową działa mi 6-10 mb/s to jeżeli wymienię modem na obsługujący hspa dc to będzie mi działał jakies 15 ? Znalazłem 1 temat i komuś wyświetliło się hspa + dc...
http://forumplay.pl/showthread.php/1621 ... -HSPA-quot
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Zakup jakiegokolwiek modemu bez obsługi LTE i HSPA+DC jest obecnie pozbawiony jakiegokolwiek sensu. Wobec dostępności E3372HiLink na Allegro za cenę 130 zł ( nowe ze wschodu) to jedyny sensowny wybór. Druga sprawa to HSPA+DC, który jest w Play na zmodernizowanych BTS-ach UMTS2100. Nawet jak działa w Kosinach to jego zasięg jest mniejszy niż LTE1800 i większe szanse masz na LTE1800, oczywiście na antenie Dual LTE 1800MHz porządnej firmy a nie jakimś wielozakresowym wynalazku. Szanse na LTE w Play są większe niż na DC z UMTS2100 a prędkości mogą być lepsze. Zasięg na 2100MHz jest mniejszy niż na 1800MHz. Do niego antena kierunkowa na 2100MHz. Nikt nie zagwarantuje ci prędkości, to internet mobilny i prędkość zależy od kilku czynników. BTS-y , na których działa LTE1800 obsługują z reguły DC na 2100MHz.
xFounD
Użytkownik forum

A lepiej kupić modem wersji hilink czy zwykły ? Na Hilinku mozna wymuszać np. lte lub 3g ??

A jak bym miał kupić to który modem jest bardziej godny polecenia huawei e3272 czy e3372 ?

Jeszcze jakbyś mógł to podałbyś mi jakąś dobrą antenę LTE ?
zenono
Użytkownik forum

Post autor: zenono »

xFounD pisze:Play naprawdę nie ma hspa + dc ?
U mnie w redbull działało H+ bardzo ładnie, ale w H+ dane pobierane są z pakietu internetowego, a nie z darmowego LTE. Musiałem więc zmienić sprzęt na LTE.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Na temat E3372 na tym forum napisano wszystko, warto poczytać. Przy tej odległości od BTS-a w Kosinach potrzebna skuteczna antena dual LTE 1800MHz np. Cybertech http://www.cybertech.com.pl/p130,antena ... -mimo.html lub Sorensen. Zrobisz testy jak nie wyjdą OK antenę można zwrócić.
FounD
Początkujący użytkownik forum

Post autor: FounD »

Warto mi dopłacać te 40 zł do tego modemu huawei e3372 hilink jeżeli i tak raczej z lte nie będę korzystał. Chyba że w przyszłości. Modem ten jest godny polecenia ? Współpracuje z routerami np. TP-LINK MR3420 v2 ? Gniazdo nie jest kruche i tandetne jak w e3131 ?

I te hilinki można ustawić w komputerze na tryb NDIS ? Bo w RAS mi nie działają modemy tylko w NDIS.

Proszę o odpowiedz.
ODPOWIEDZ