Huawei E3131 + antena panelowa 17dBi - słaba siła sygnału
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Huawei E3131 + antena panelowa 17dBi - słaba siła sygnału
Witam Was,
Posiadam zestaw jak w tytule. W modemie mam kartę Orange Business Everywhere 5GB. Do najbliższego nadajnika mam ok. 7,5km w linii prostej. Antena powieszona jest na ścianie domu piętrowego pod samym dachem więc wydaje się dość wysoko. Siła sygnału jaką podaje mi 3ginfo w telefonie wynosi 16-19%. Próbowałem kręcić anteną w prawo i w lewo, trochę też w górę i w dół, ale bez zmian. Sygnał czasem się zmniejszał nawet do 0%, ale 20% nie mogłem przekroczyć. Czy to maksimum jakie jestem w stanie osiągnąć na tej antenie i przy takiej odległości ? Spodziewałem się, że przy takiej mocy oraz 7,5km będę miał 50-60%.
Antena jaką posiadam:
http://www.cybertech.com.pl/p60,antena- ... fme-z.html
Pozdrawiam
Posiadam zestaw jak w tytule. W modemie mam kartę Orange Business Everywhere 5GB. Do najbliższego nadajnika mam ok. 7,5km w linii prostej. Antena powieszona jest na ścianie domu piętrowego pod samym dachem więc wydaje się dość wysoko. Siła sygnału jaką podaje mi 3ginfo w telefonie wynosi 16-19%. Próbowałem kręcić anteną w prawo i w lewo, trochę też w górę i w dół, ale bez zmian. Sygnał czasem się zmniejszał nawet do 0%, ale 20% nie mogłem przekroczyć. Czy to maksimum jakie jestem w stanie osiągnąć na tej antenie i przy takiej odległości ? Spodziewałem się, że przy takiej mocy oraz 7,5km będę miał 50-60%.
Antena jaką posiadam:
http://www.cybertech.com.pl/p60,antena- ... fme-z.html
Pozdrawiam
Hej Ho Let's GO !
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Huawei E3131 + antena panelowa 17dBi - słaba siła sygnału
Ta antena ma bardzo wąskie kąty promieniowania, trzeba ją precyzyjnie ustawić. Druga sprawa to sprawdź czy modem łączy się na 2100 MHz czy raczej na 900 MHz. Jak możesz to podaj lokalizację montażu anteny (jak nie chcesz na ogólnym forum to podaj napisz PW) i kierunek, w którym ustawiasz antenę.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Patrząc po mapie, sygnale i osiągach to nie łączysz się z 3G 2100 MHz, a z 3G 900 MHz.
Proponuję wyłączyć w modemie obsługę innych pasm poza 2100 MHz. Może wtedy coś z tego wyjdzie. Patrząc na mapy pamiętaj, że tam gdzie jest Orange jest i T-Mobile i odwrotnie. Pozwolenia są wydawane tylko dla jednego z nich w danej lokalizacji.
[ Dodano: 2015-04-23, 18:37 ]
Kawałek masz do stacji bazowych 2100 MHz. Niestety nie wiem czy tą pierwszą złapiesz bo jesteś na górce, a stacja bazowa w dołku. Koło 34 m różnicy wysokości w przypadku gruntu. Wg danych wygląda na to, że jest to masz, ale nie wiem jak wysoki. Możliwe, że jakiś sygnał dociera do ciebie.
Inna opcja to stacja dalsza, na północ, ale jest wyżej od ciebie. Musisz próbować.
Tak jak napisałem wyżej, przełącz modem w tryb wyłącznie 3G 2100 MHz.
Komenda AT dla tego modemu to (Tylko 3G, wyszukiwanie 3G najpierw, częstotliwość 2100 MHz, ustawienia roamingu bez zmian, ustawienia Domain bez zmian):
Więcej na wiki:
Proponuję wyłączyć w modemie obsługę innych pasm poza 2100 MHz. Może wtedy coś z tego wyjdzie. Patrząc na mapy pamiętaj, że tam gdzie jest Orange jest i T-Mobile i odwrotnie. Pozwolenia są wydawane tylko dla jednego z nich w danej lokalizacji.
[ Dodano: 2015-04-23, 18:37 ]
Kawałek masz do stacji bazowych 2100 MHz. Niestety nie wiem czy tą pierwszą złapiesz bo jesteś na górce, a stacja bazowa w dołku. Koło 34 m różnicy wysokości w przypadku gruntu. Wg danych wygląda na to, że jest to masz, ale nie wiem jak wysoki. Możliwe, że jakiś sygnał dociera do ciebie.
Inna opcja to stacja dalsza, na północ, ale jest wyżej od ciebie. Musisz próbować.
Tak jak napisałem wyżej, przełącz modem w tryb wyłącznie 3G 2100 MHz.
Komenda AT dla tego modemu to (Tylko 3G, wyszukiwanie 3G najpierw, częstotliwość 2100 MHz, ustawienia roamingu bez zmian, ustawienia Domain bez zmian):
Kod: Zaznacz cały
AT^SYSCFG=14,2,00400000,2,4
Kod: Zaznacz cały
http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?title=AT^SYSCFG
-
@Michał Dzięki za wyjaśnienie. Jeśli antena obsługuje zakres 1900-2100MHz to jest możliwe, że pracuje na 900MHz, których może używać modem ?
Hej Ho Let's GO !
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Antena będzie pracować na 900 MHz, ale nie będzie zysku, a strata sygnału, w skrajnym przypadku spalenie końcówki mocy w modemie.
Jak napisałem wcześniej, najpewniej modem łączy się na 900 MHz. Obsługuje obydwie częstotliwości pracy. Przestaw modem w trym wyłącznie 3G 2100 MHz o wtedy próbuj się łączyć i ustawiać antenę.
Jak napisałem wcześniej, najpewniej modem łączy się na 900 MHz. Obsługuje obydwie częstotliwości pracy. Przestaw modem w trym wyłącznie 3G 2100 MHz o wtedy próbuj się łączyć i ustawiać antenę.
-
W porządku. Spróbuję najpierw przestawić modem na 2100MHz. Czy jeśli jest tak jak piszesz i częstotliwości gryzą się to po zmianie na modemie powinienem poczuć (zobaczyć) różnicę ?
[ Dodano: 2015-04-24, 14:56 ]
Przymierzam się też do wymiany modemu na coś szybszego z 42Mb/s. Czy to prawda, że Orange ogranicza prędkość pobierania danych w ofercie na kartę do kilkunastu Mb/s (ok. 16Mb/s) ? W ofercie firmowej podobno tak nie jest.
[ Dodano: 2015-04-24, 14:56 ]
Przymierzam się też do wymiany modemu na coś szybszego z 42Mb/s. Czy to prawda, że Orange ogranicza prędkość pobierania danych w ofercie na kartę do kilkunastu Mb/s (ok. 16Mb/s) ? W ofercie firmowej podobno tak nie jest.
Hej Ho Let's GO !
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Częstotliwości się nie gryzą.
Wszystko jest dokładnie rozdzielone między operatorów. Masz niedopasowaną antenę jeżeli łapiesz sygnał 3G 2100 MHz.
Jaka będzie różnica to ci nie odpowiem. Wszystko zależy od parametrów połączenia, obciążenia stacji, itd.
Teoretycznie Orange nie ogranicza prędkości, ale w praktyce bywa wolniej. Wynika to pewnie z systemu billingowego prepaid i często danej lokalizacji. Nie wiem jak to teraz wygląda bo dawno nie testowałem żadnej oferty prepaid Orange. W abonamencie tak, nie powinno być problemu z osiągnięciem maksymalnych prędkości, na które pozwala lokalizacja.

Jaka będzie różnica to ci nie odpowiem. Wszystko zależy od parametrów połączenia, obciążenia stacji, itd.
Teoretycznie Orange nie ogranicza prędkości, ale w praktyce bywa wolniej. Wynika to pewnie z systemu billingowego prepaid i często danej lokalizacji. Nie wiem jak to teraz wygląda bo dawno nie testowałem żadnej oferty prepaid Orange. W abonamencie tak, nie powinno być problemu z osiągnięciem maksymalnych prędkości, na które pozwala lokalizacja.
-
@Michał Nie do końca to rozumiem. Mam antenę, której zakres pracy wynosi 1900-2100MHz. Modem również obsługuje ten zakres. W czym tkwi problem komunikacji modemu i anteny na częstotliwości 2100MHz ? Dlaczego podejrzewasz, że modem może pracować na 900MHz a nie na 2100MHz ?
Hej Ho Let's GO !
- wojteks
- *** Administrator ***
Antena przepuszcza też pasmo 900MHz z mniejszym zyskiem, żeby to "ominąć" musiałbyś w modemie wyłączyć UMTS900 (WCDMA900), jeżeli to nie HiLink to wystarczy odpowiednia komenda AT lub jakiś program który ma takie możliwości.egon64 pisze:W czym tkwi problem komunikacji modemu i anteny na częstotliwości 2100MH
Nie pomagam na PW!
-
@wojteks Dzięki za wyjaśnienie. Najbardziej zastanawiałem się jak antena 1900-2100MHz może obsłużyć 900MHz i stąd moje pytanie. Dopiero w weekend będę mógł pozmieniać konfigurację i sprawdzić jak wszystko działa. Zamówiłem też modem Huawei E372 obsługujący 42Mb/s więc sprawdzę przy okazji czy Orange rzeczywiście blokuje transfer do 16Mb/s.
Hej Ho Let's GO !
- wojteks
- *** Administrator ***
To w nim tak samo jak w e3131 powinno dać się wyłączyć WCDMA900.egon64 pisze:Huawei E372
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Antena to sprzęt pasywny. Ma minimalny zysk na innych częstotliwościach. To urządzenie do którego antena jest podpięta jest aktywne i ono steruje na jakiej częstotliwości zachodzi komunikacja.
-
@Michał W końcu to załapałem
W weekend tak jak pisałem sprawdzę i oczywiście opiszę na forum.

Hej Ho Let's GO !
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
Czy w przypadku routera Huawei E587u-2 jest ta sama komenda AT wymuszająca pracę na 2100MHz ?
Hej Ho Let's GO !
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sprzęt bez LTE ma inną komendę, z LTE inną. Jeśli będzie widoczny port komunikacyjny po podłączeniu routera przez USB to nie powinno być problemu. Oczywiście nie można grzebać w ustawieniach w menu routera jeśli ustaliliśmy coś komendą AT.
-
@ja.michal Rozumiem, że zmiany wprowadzone w TopNetInfo również będą aktywne ?
Hej Ho Let's GO !
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie mam pojęcia jak się ten router będzie zachowywał z TNI.
-
Z tego co widzę TNI współpracuje bez problemów z Huawei E587. Są lekkie opóźnienia w pracy samego programu, ale komendy przyjmuje bez błędów.
Czy to normalne, że przy uruchomieniu oraz w spoczynku router przechodzi w tryb 3G a dopiero przy uruchomieniu stron wskakuje na H ?
Czy to normalne, że przy uruchomieniu oraz w spoczynku router przechodzi w tryb 3G a dopiero przy uruchomieniu stron wskakuje na H ?
Hej Ho Let's GO !
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Normalne. Tym steruje stacja bazowa.Czy to normalne, że przy uruchomieniu oraz w spoczynku router przechodzi w tryb 3G a dopiero przy uruchomieniu stron wskakuje na H ?
-
@Michał Witam. Zgodnie z Twoją podpowiedzią zmieniłem na stałe częstotliwość pracy modemu na 2100MHz. Gdy modem działał na automacie transfer wynosił na speedteście ok. 1-1,5Mb/s. Po ustawieniu częstotliwości na 2100MHz udało mi się osiągnąć na modemie Huawei E372 ok. 5,5Mb/s zaś na Huawei E587 7Mb/s. Router Tp-link pokazał w 3G info 25% siły sygnału zaś router E587 wahał się pomiędzy 3 a 4 kreski w 5 stopniowej skali. Niestety nie miałem możliwości zmiany kierunku anteny. Zastanawiam się teraz czy przy 7km odległości od nadajnika Orange będę w stanie osiągnąć transfer rzędu 10-15Mb/s i siłę sygnału na poziomie 50-60% ? Pytam, ponieważ nie mam zbytnio dostępu do anteny i muszę trochę pokombinować, żeby się do niej dostać i zmienić jej położenie.
Hej Ho Let's GO !
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niestety nie odpowiem ci czy tyle osiągniesz. Jaki masz obecnie sygnał w dBm? Dobrze by było wiedzieć jakie jest również Ec/Io (szumy). Jeśli sygnał skacze to najpewniej znaczy, że masz źle ustawioną antenę. Jak napisałem wyżej, trzeba tą antenę bardzo dokładnie ustawić.
Jeszcze jak możesz to podaj jaki masz obecnie upload. Z praktyki wiem, że to bardzo dobry wskaźnik jakości połączenia i ustawienia anteny.
Jeszcze jak możesz to podaj jaki masz obecnie upload. Z praktyki wiem, że to bardzo dobry wskaźnik jakości połączenia i ustawienia anteny.
-
@Michał Niestety sygnału i szumów nie sprawdzałem. Musiałbym podłączyć na moment drugi modem do laptopa i sprawdzić to w TNI.
Jeśli chodzi o upload to jest w granicach 1-1,5Mb/s.
Jeśli chodzi o upload to jest w granicach 1-1,5Mb/s.
Hej Ho Let's GO !
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Byłoby najlepiej.egon64 pisze:Musiałbym podłączyć na moment drugi modem do laptopa i sprawdzić to w TNI.
Nie za dobry. Wygląda na to, że można poprawić trochę antenę.egon64 pisze: Jeśli chodzi o upload to jest w granicach 1-1,5Mb/s.
-
@Michał Spróbuję jeszcze nią przy najbliższej okazji pokręcić w obie strony i zobaczymy co uda się uzyskać. Czy TNI jest najlepsze w tej kwestii ? Chodzi mi głównie o prędkość odświeżania siły sygnału. Niestety aplikacja 3G info działa bardzo wolno i trzeba ją za każdym razem odświeżać.
Hej Ho Let's GO !
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie ma informacji ciągiem. Modem odczyt odświeża w jakimś interwale. Również po zmianie ustawienia anteny trzeba chwilę odczekać, aż się sygnał ustabilizuje. Sam nie używam żadnych programów, a komend AT wysyłanych do modemu. Dokładne ustawienie anteny to proces czasochłonny.
-
@Michał Spróbuję najpierw TNI a później MDMA. Zobaczę czy będą różnice w odczytach.
Hej Ho Let's GO !
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie powinna bo programy bazują na komendach AT wysyłając je jak autor programu założył. Odczyty dBm, Ec/Io, CSQ będą identyczne niezależnie od programu.
-
Witam,
Miałem chwilę czasu więc pozmieniałem ustawienia anteny. Maksymalny sygnał jaki udało mi się osiągnąć to 29% przy SNR ok. 100dB i RSSI 95dBm. Problem polega na tym, że w momencie gdy modem ma LAC E4ED (58605) i CID 3FFA (16378) wszystko działa jak trzeba. Dostęp do internetu jest bez problemów. Download ok. 7Mb/s, upload 1Mb/s. Natomiast w momencie gdy modem przełączy się na CID 4EBA (LAC bez zmian) przestaję mieć dostęp do internetu. Niby połączenie z modemem jest, WIFI działa, ale internetu brak. W czym leży prolem ? Czy modem przełącza się pomiędzy stacjami i trafia na tę, która nie dziala ?
Pozdrawiam
Miałem chwilę czasu więc pozmieniałem ustawienia anteny. Maksymalny sygnał jaki udało mi się osiągnąć to 29% przy SNR ok. 100dB i RSSI 95dBm. Problem polega na tym, że w momencie gdy modem ma LAC E4ED (58605) i CID 3FFA (16378) wszystko działa jak trzeba. Dostęp do internetu jest bez problemów. Download ok. 7Mb/s, upload 1Mb/s. Natomiast w momencie gdy modem przełączy się na CID 4EBA (LAC bez zmian) przestaję mieć dostęp do internetu. Niby połączenie z modemem jest, WIFI działa, ale internetu brak. W czym leży prolem ? Czy modem przełącza się pomiędzy stacjami i trafia na tę, która nie dziala ?
Pozdrawiam
Hej Ho Let's GO !