ODU IDU zestaw CP pytanie o jakosc.

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sephirose
Stały użytkownik forum

ODU IDU zestaw CP pytanie o jakosc.

Post autor: sephirose »

Witam.Mam ten zestaw z CP na probe na 7 dni.
Na pewno jest roznica w ustawieniu anteny.Co ciekawe jak dalem wyzej antene to sygnal byl gorszy i nie wskakiwalo LTE na niebiesko.
Do nadajnika mam okolo 10km.Kabel koncentryk 8m bardzo dobrej jakosci.
RSRP -96
RSRQ -11
RSSI -65
SINR 7
Informacja o lokalizacji 373
Speed test :
Obrazek
Wieksza predkosc pobierania nie jest mi potrzebna w sumie,bo gram online w sumie w WoT tylko.
Czy te wyniki sa w miare dobre i mozna zaryzykowac podpisanie umowy na 2 lata,czy moze sprobowac cos inaczej ustawic?
Do tej pory mam internet radiowy,ale poza nizszym pingiem(okolo40ms wszystkie wartosci Down,Upl. sa okolo 5 razy gorsze ,a place wiecej.
Posiadam tez modem Huawei E3272 Hilink i myslalem nad dokupieniem routera Asus RT-AC51U no i dalej dzialac na radiowym necie,a w miare potrzeb LTE o ile ten router to osiagnie.
Acha...chcialbym uniknac przewodu antenowego dluzszego jak 10 metrow a juz to przerabialem(mialem kiedys w ten sposob rozwiazany internet radiowy),dlatego wzialem na probe Odu Idu a nie Huawei 593 .
Ostatnio zmieniony 2015-05-10, 10:47 przez sephirose, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: ODU IDU zestaw CP pytanie o jakosc.

Post autor: krystianb »

sephirose pisze:Czy te wyniki sa w miare dobre i mozna zaryzykowac podpisanie umowy na 2 lata,czy moze sprobowac cos inaczej ustawic?
Patrząc po parametrach to już lepiej się tego ustawić nie da, ba w przypadku zakupu innego sprzętu i anteny zewnętrznej mógłby być problem z zbyt mocnym sygnałem. Możliwe, że normalny router/modem w domu bez anteny byłby szybszy, choć to dużo zależy od tego z czego masz dach i ściany.

Tylko pamiętaj o jednym, no limit w plusie to największa ściema jeśli chodzi o usługi tego typu. Poczytaj forum. Do tego na tym sprzęcie nie będziesz mógł skorzystać z pakietu nocnego (ten działa tylko po 2/3G)

Sprawdzałeś ile danych zużywasz u obecnego operatora? Potem to trzeba pomnożyć kilka razy z racji szybszego netu, choćby filmiki na YT same zaczną się włączać w HD.
Ostatnio zmieniony 2015-05-10, 10:42 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

sephirose pisze:Do nadajnika mam okolo 10km
Ten zestaw nie bardzo nadaje się na takie odległości.
sephirose pisze:Kabel koncentryk 8m bardzo dobrej jakosci
Bez znaczenia, część aktywna LTE jest w ODU a tym kablem jest tylko dosył do IDU.
sephirose pisze: i mozna zaryzykowac podpisanie umowy na 2 lata
Nie zaryzykowałbym takiej umowy z CP/Plusem.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:Ten zestaw nie bardzo nadaje się na takie odległości.
IMO musi być mniej niż te 10km RSSI=-65 to raczej niezbyt daleko... Na porządnej antenie będzie -50 i tu się może pojawić problem.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

krystianb pisze:musi być mniej niż te 10km RSSI=-65 to raczej niezbyt daleko.
No tak, za mocna antena to może być problem ale opierałem się na informacji użytkownika o odległości.
Nie pomagam na PW!
sephirose
Stały użytkownik forum

Czyli z jednej strony z tego co panowie piszecie nie jest tak zle,ale z drugiej hmm... CP sciema.
Kurde sam modem Hilink wpiety w lapka osiaga bez antenek okolo 50Mbps.No i boje sie,ze jak wzialem na probe to to w miare dziala,a jak podpisze umowe to zaczna sie cyrki.
Co do danych to corka na prawde sporo bajek oglada na Youtube i to moze okazc sie wielkim problemem.
No dobrze...serdecznie dziekuje wszystkim za poswiecony czas,uwage i odpowiedzi ktore daly mi jakis swiatopoglad i chyba jednak zostane sobie na tej radiowce i doladowywaniu Hilinka do wlasnych potrzeb.
Ostatnio zmieniony 2015-05-10, 10:58 przez sephirose, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

sephirose pisze:Kurde sam modem Hilink wpiety w lapka osiaga bez antenek okolo 50Mbps.
No widzisz to samo napisałem wyżej.
sephirose pisze:No i boje sie,ze jak wzialem na probe to to w miare dziala,a jak podpisze umowe to zaczna sie cyrki.
Bardzo prawdopodobnym jest, że przez okres testu nie przycinają prędkości, czytając choćby nasze forum, po tym okresie to się zmienia i chwilę po skończeniu normlanego limitu zaczyna działać tajemniczy FUP.
sephirose
Stały użytkownik forum

To sa cwaniaki,wiadomo. A jak juz sie podpisze to woda w ustach i fachowcami sie zakrywaja.Dlatego wolalem sie normalnych rzeczowych i swiadomych osob zapytac.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

sephirose pisze:Hilink wpiety w lapka osiaga bez antenek okolo 50Mbps
Musisz też pamiętać że zestaw IDU/ODU ma ograniczenie sprzętowe transferu do około 30Mbps download.
Nie pomagam na PW!
sephirose
Stały użytkownik forum

Tak,wiem o tym.Dlatego zapytalem czy jest sens kupienia routera Asus RT-AC51U ,korzystanie z internetu radiowego i podpiecie tego Huawie Hilink w razie braku internetu radiowego.Podobno sa problemy z modemami Hilink w routerach ze zlaczem USB.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

sephirose pisze:Podobno sa problemy z modemami Hilink w routerach ze zlaczem USB.
Router + modem USB w LTE to słabe połączenie, zwykle w routerach wymienia się firmware na alternatywne czy robi kombinacje z dodatkowym zasilaniem, HUBami USB.

Jeżeli to ma być urządzenie typu włącz i zapomnij to polecane są Huawei B593, B315.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Masz modem E3372 to warto zastanowić się nad ofertą na kartę RBM 9 zł II, z nielimitowanym LTE za darmo. póki co oferta aktualna. Masz zasięg LTE w Play ? Oferty tego operatora są korzystniejsze i maja jasny regulamin. którego operator dotrzymuje. To nie Plus/CP, który robi co chce z klientami. Asusy na alternatywnym FW obsługują E3372 HiLink. Na ten temat możesz poczytać na tym forum i nie tylko. Ogólnie modemy HiLink z routerami USB działają najlepiej na alternatywnym FW. Co do ODU-IDU moje zdanie jest znane. Sprzęt dla mało wymagających laików, podobnie jak oferta Plusa/CP.
amrowek
Stały użytkownik forum

Post autor: amrowek »

Ja plecę bez aktywnego huba router TP-Linka WR720v1 i Hilinka E3372
o połowę taniej niz polecane tu E593s-22
mogę też polecić ZTE MF283+ ( tańsza wresja E593)
sephirose
Stały użytkownik forum

Witam.Zdecydowalem sie prawie na 100% na zakup Huawei B315(chce go na wlasnosc,a nie potem oddawac).Bede nadal miec radiowke i obczaje oferty LTE.
Ostatnie pytanie : w domu sa 3 laptopy ktore dzialaja po wifi.Czy tym sprzetem bede mogl ograniczyc,tj przyciac lacze na jednym(po prostu corka siedzi non stop w youtube) lub dwoch laptopach?Obecnie mam AP starego Airlive i nie ma w nim takiej opcji,a bardzo mi na tym zalezy.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ