Otoz posiadam taka formule w PLAY, do tej pory posiadalem modem e3131, z niego wychodzila przejsciowka do kabla, a potem kabel lecial do anteny. Osiagi mialem do 5mb w dzien i 9mb w nocy, wysylaniem to juz w zasadzie loteria.
Teraz przechodze do sedna, najprawdopodbniej uceglilem mechanicznie modem, nie wiem jak ale bez anteny w wiekszym miescie dziala, u mnie juz nie.
Modem to Huawei e3131, przed nim jest kabel USB, poniwaz bardzo ciezko bylo go utrzymac razem z podlaczona antena(samoistne wypinanie-kabel byl dosyc napiety)
Antena http://allegro.pl/antena-17db-gsm-modem ... 60898.html
a raczej podobna do tego.
W zasadzie teraz bedzie sedno, chcem zakupic nowy modem+odpowiednia antena do niego zalezy mi na jak najlepszym zasiegu. Teraz tak Moj dom jest na lekkiej gorce tzn, ze kierunku do anteny (kierunek Jakonowko) nie mam zbyt duzych przeszkod oraz owa antena jest dosyc blisko(9km pi*dzwi)
Antena bedzie znajdowac sie na wysokosci 10m nad poziomem terenu.
Mieszkam
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 85&zoom=18
Antena jest w kierunku wschodnim. Jaki modem i antene polecacie i czy wgle jest sens z tym LTE. Internet jest wykorzystywany w sposob ciagly, poki co wystarczal w dzien do480p a nocy nawet w 1080p na YT chodzilo.
Pomoc w wyborze routera oraz anteny.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Pomoc w wyborze routera oraz anteny.
Do BTS-a LTE1800 Play w Jakunkówku, około 7 km ale las po drodze. Wg mapy Play masz szczątkowy zasięg LTE na zewnątrz. Warto zrobić testy tego LTE i sprawdzić dokąd sięga w rzeczywistości( potrzebny telefon, modem lub MiFi z LTE1800). Na dobrej skutecznej antenie Dual LTE 1800MHz masz szansę. Masz już doświadczenie z niszczeniem złącz w modemach więc zamiast modemu warto zastanowić się nad zakupem routera z wbudowanym modemem LTE i złączami anten zew. SMA. Brałbym B315, B593s-22, s-12. Z anten Dual LTE 15dBi z Cybertecha lub coś z anten dual LTE Sorensena.
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Pomoc w wyborze routera oraz anteny.
Na H e5377+ jedna antena +13dbi zasieg jest ok, jak bede mial chwile czasu to potestuje wiecej, jaki jest min ilosc dbi na 1 antenie zebyu mysles o LTE na dwoch(do e3131 i e5377pasuja te same anteny) antenach, jezeli moze byc ciezko to jaki modem polecasz. Ewentualnie cos w ksztalcie e5377 jednak bez zbednych bajerow, nawet LTE nie musi byc, skoro i tak tego nie wykorzystam. Za godzine potestuje w bardziej sprzyjajacych warunkach-jak przestanie padac deszcz.