LTE w Mścicach - prośba o pomoc w wyborze operatora

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
viallos
Początkujący użytkownik forum

LTE w Mścicach - prośba o pomoc w wyborze operatora

Post autor: viallos »

Witam

W czasie wakacji będę musiał pracować zdalnie z 'wakacyjnego domu' w Mścicach przez około 2 miesiące. Aktualnie używam tam prepaid z T-Mobile do mobilego internetu z jakimś starym modemem 3g który generalnie jest wolny ale strony www dało się otworzyć, natomiast to nie będzie wystarczające do pracy zdalnej. Nie mam stacjonarnego internetu w tym domu i w końcu przymierzam się do zainstalowania czegoś porządnego na stałe.

Jakiego operatora .. i sprzęt byście polecili w tej lokalizacji. Biorę pod uwagę wejście na dach i zamontowanie anteny zewnętrznej jeżeli to niezbędne by podniesię jakość połączenia.

Lokalizacja na mapie: 54.224492, 16.105180

Dzięki z góry za podpowiedź.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: LTE w Mścicach - prośba o pomoc w wyborze operatora

Post autor: radius »

W tej lokalizacji powinieneś mieć zasięg LTE T-Mobile. Ich maszt stoi w Koszalinie przy ulicy Morskiej 152.

Zainwestuj w router z wbudowanym modemem 4G i się okaże czy antena będzie potrzebna czy też nie.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
viallos

Dzięki za odpowiedź. A co z Plusem albo CP. Myslalem ewentualenie o ofercie LTE z telewizją.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Lokalizacji T-Mobile = Orange i odwrotnie. Także zasięg LTE jest tych dwóch operatorów.
W tej samej lokalizacji jest LTE Plusa. Zapoznaj się tylko dobrze z ofertą Plusa bo w praktyce w pełnej prędkości LTE będziesz miał podstawowy limit GB. Nie ma żadnych nocy bez limitu w LTE.
Podsumowując masz zasięg LTE Plusa / Cyfrowego Polsatu, Orange i T-Mobile. Stacje bazowe niecały 1 km od ciebie więc powinno obejść się bez anteny zewnętrznej. Ofertę musisz wybrać sam.
viallos

W celu doprecyzowania.

Rozumię że T-Mobile i Orange używają tych samch BTSow i patrząc na mapę na http://beta.btsearch.pl/ najbliżej jest wlasnie maszt T-mobile na Morskiej.
Co do Plusa/CP to nie widzę niczego w okolicy - gdzie znajduje sie najblizszy?
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

ja.michal pisze:...Także zasięg LTE jest tych dwóch operatorów...
To czy jest to się okaże po włożeniu karty do modemu. W wielu miejscach (podobnie jak z U900) to tylko pozwolenia radiowe wydane przez UKE.

Plus korzysta z pozwoleń Mobylandu w paśmie 1800 MHz i Sferii pracującej na częstotliwości 800 MHz.

Tu akurat mowa o pierwszej i jest na papierze pod tym samym adresem.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

mantoch pisze: To czy jest to się okaże po włożeniu karty do modemu. W wielu miejscach (podobnie jak z U900) to tylko pozwolenia radiowe wydane przez UKE.
Na 99% jest bo operator chwali się zasięgiem LTE na swojej mapce. Dotyczy do Orange i T-Mobile.
viallos

Dzięki za odpowiedź. Nie pozostaje nic innego jak przeanalizować oferty operatorów i przetestować na miejscu.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Jakbyś był zainteresowany rabatem -30% na abonament Orange FreeNet to zapraszam na priv, oferta aktualna do niedzieli.
viallos

Tak wiec jestem po testach na Huawei B315 i
- Tmobile - nie chcial sie polaczyc jako LTE
- Orange - jest LTE 3 kreski (wyglada na zasieg z dwoch stacji zalezy z ktorej strony domu postawie router)
- Plus - jest LTE 3 kreski (wyglada na zasieg z dwoch stacji zalezy z ktorej strony domu postawie router)

Po przejsciu domu lewo/prawo oraz gora/dol okazuje sie ze najlepsze transfery sa na strychu. Dochodzi do 32Mbit download i 20Mbit upload.

Generalnie jestem zadowolony i zostawilem Plusa bo daje najlepszy sprzet oraz calkiem dobra ofert jak dla mnie posiadacza telewizji Polsat.

Niemniej teraz jak loguje sie zdalnie na router to wyglada jakby czasami logowal sie do slabszej stacji i spada transfer wraz z zasiegiem.

Chociazby teraz mam bardzo slaby transfer i zasieg 1 kreska a dane z modemu nastepujace:

CELL ID: 11177474
RSRQ: -7dB
RSRP: -92dBm
RSSI: -61dBm
SINR: -5dB

Chyba zainwestuje w antene do tego routera ale do was mam pytanie. Czy na podstawie Cell ID mozna ustalic gdzie sie znajduje dana stacja na mapie?

Widze zazwyczaj 2 rozne i chcialem dokladnie sprawdzic gdzie one sie znajduja aby antene dobrze ustawic.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Poziom i jakość sygnału zdecydowanie dobra jak na LTE, antena wiele nie poprawi. Taki poziom sygnału wewnątrz jedynie z BTS-a przy Morskiej 52 w Mścicach. Jakie osiągasz prędkości w godzinach szczytu? Zapoznałeś się dokładnie z umową w Plusie, jaki abonament. Wiesz jak wygląda naprawdę ten ich LTE i lejki w nim? Zanim podpisze się umowę warto poczytać co robią z abonentami, przycinając im prędkości wg. widzi mi się operatora.
viallos

Na stale jestem za granica i jedynie potrzebuje cos stalego do podgladu z kamer. Mam zewnetrzne ip wiec wszystko jest ok. Tesciowie w domu nie wykorzystaja 30gb miesiecznie.

Co do parametroe to wedlug http://jackiewiczowie.blogspot.ie/2014/ ... u-lte.html parametry sa raczej slabe.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Parametry jak na zasięg w domu są niezłe.Jeśli BTS jest przeciążony to antena niewiele zmieni. Nie podałeś obecnych prędkości i zużytego limitu.
viallos

Teraz mam 4 kreski z innego BTSa - ale parametry bardzo podobne - SINR sie różni sporo.

CELL ID: 11131650
RSRQ: -5dB
RSRP: -91dBm
SINR: 8dB

Czy jest ktos w stanie określić dokładną lokalizację BTSa na podstawie CELL ID?

Na tą chwilę

Ping: 81ms
Download: 8,93Mbps
Upload: 18.59Mbps

Po restarcie:
Ping: 73ms
Download: 8,98Mbps
Upload: 18.64Mbps

Czy na pewno antena nic tu nie pomoże? Widzę że wartości się znacznie różnią w zależności od pory dnia - może BTS przeładowany.

Aha: Pozostało jeszcze 28,12 GB z 30GB

[ Dodano: 2015-07-01, 18:26 ]
Zrestartowałem router i zalogował się do poprzedniego BTSa:

Jedna kreska tylko i parametry
CELL ID: 11177474
RSRQ: -7dB
RSRP: -92dBm
SINR: -1dB

Na tą chwilę

Ping: 75ms
Download: 6,13Mbps