Słaby zasięg, wybór anteny Babiec Piaseczny ok. Sierpca

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wesol29
Początkujący użytkownik forum

Słaby zasięg, wybór anteny Babiec Piaseczny ok. Sierpca

Post autor: wesol29 »

Witam
Mam internet LTE w Plusie. Mieszkam na wsi w miejscowości Babiec Piaseczny oddalony od Sierpca ok. 4km. Dokupiłem do modemu antenę dookólną ale rezultaty są bardzo mizerne. Chwilami download był w okolicach 15mb/s ale chwilami net ledwie chodzi.
Myślę nad anteną kierunkową , niestety do końca nie jestem w stanie dowiedzieć się gdzie jest nadajnik. Wiem ,że jeden na pewno jest w Sierpcu na ul. Reymonta. W prostej lini jest też wielki maszt radiowy ok. 250m w Rachcinie, nie wiem czy jest tam nadajnik.
Ktoś może pomoże mi to poskładać do kupy??
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Słaby zasięg, wybór anteny Babiec Piaseczny ok. Sierpca

Post autor: matek451 »

W przypadku Plusa kluczowe pytanie to czy ten zasięg masz z sieci LTE1800 Mobylandu czy nowo uruchomionej LTE800Sferii ? Zarówno w Sierpcu jak i Rachocinie są pozwolenia na BTS-y obydwu sieci. Istotne więc który z nich działa. Od tego zależy zakup anteny. Od kiedy pojawił się ten LTE u ciebie, jaki sprzęt i poziom sygnału? Z mapy zasięgu Plusa wydaje się , że w tych lokalizacjach działa LTE1800 Mobylandu.
wesol29

Post autor: wesol29 »

matek451 pisze:W przypadku Plusa kluczowe pytanie to czy ten zasięg masz z sieci LTE1800 Mobylandu czy nowo uruchomionej LTE800Sferii ? Zarówno w Sierpcu jak i Rachocinie są pozwolenia na BTS-y obydwu sieci. Istotne więc który z nich działa. Od tego zależy zakup anteny. Od kiedy pojawił się ten LTE u ciebie, jaki sprzęt i poziom sygnału? Z mapy zasięgu Plusa wydaje się , że w tych lokalizacjach działa LTE1800 Mobylandu.
LTE jest już u mnie długo, wcześniej jechałem na Cyfrowym Polsacie czyli de facto plusie. Poziom sygnału to RSSI około -95dBm, RSRP -112- 119 dBm, RSRQ - 11 - 17dB.
Sprzęt to Huawei e3372 z anteną dookólną coś takiego antena .
Jak sprawdzić do jakiego BTS -a się loguje??
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ten kawałek drutu trudno nazwać anteną. Poziom sygnału i jakość słaba, na dodatek zmienia się. Pewnie skacze pomiędzy BTS-ami. Jeśli to LTE1800Mobylandu to kup http://www.cybertech.com.pl/p130,antena ... -mimo.html , z kablem do 10m lub Sorensen http://allegro.pl/listing/user/listing. ... =s0-e-0402 i ustaw po kolei na Rachocin i Sierpc. Wybierzesz BTS o lepszych parametrach internetu.
babkie

Post autor: babkie »

Witam.
W przypadku Twojej lokalizacji Ja Ci zaproponuje zakup anteny Yagi-Uda wieloelementowej.
Sam zamontowałem podwójną na pasmo 1800Mhz z przesunięciem 45°. Lokalizacja BTS-a około 4km, strefa wiejska, po zamontowaniu oraz podłączeniu do modemu E3372 uzyskałem "normalne" transfery z sieci Play (20-50Mbit).
Co do anteny panelowej jest ona dobra tak samo jak wystawienie modemu na zewnątrz osłoniętego od jednej strony ekranem. Potem jest wielkie zdziwienie że odbiera nie z tego bts-a co trzeba, po prostu te anteny mają za szeroką wiązkę główną oraz za dużo wstążek bocznych.
Nie podaje Ci linka gdzie kupić by tu nie robić specjalnie reklamy, myślę że znajdziesz sprzęt bez problemu. Jedno jest pewne anteny Yagi nigdy mnie nie zawiodły, sam korzystałem w tej samej lokalizacji z BTS-a aero i działało od początku funkcjonowania sieci tak jak powinno.
Będziesz miał pytania to zapraszam
ODPOWIEDZ