Radiówka, przekierowanie portów - konfiguracja.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Radiówka, przekierowanie portów - konfiguracja.
Witam. Posiadam internet radiowy z adresem publicznym.
Na dachu domu mam antenę z zamontowanym na niej routerem.
Następnie ww. router jest połaczony lan'em z routerem w moim pokoju.
Chcę udostępnić serwer do gry moim znajomym.
Sytuacja wygląda następująco:
Router na dachu przypisał adres 10.0.0.8 dla routera w pokoju.
Router w pokoju przypisał adres 192.168.1.111 dla komputera na którym stoi serwer.
Całość działa powiedzmy na porcie 7070 ( i innych ale mniejsza z tym)
Pytanie brzmi jak to zrobić by znajomi przy próbie połaczenia się z moim adresem publicznym trafiali od razu do adresu komputera na którym stoi serwer co umożliwi im połączenie?
Ja to widzę tak:
1. Usługodawca musi przekierować mi port 7070 na routerze na dachu dla adresu 10.0.0.8
2. Ja przekierowuje port 7070 w moim routerze dla adresu 192.168.1.111
3. Włączam uPnp w routerze
Dobrze myslę? o czymś zapomniałem?
Na dachu domu mam antenę z zamontowanym na niej routerem.
Następnie ww. router jest połaczony lan'em z routerem w moim pokoju.
Chcę udostępnić serwer do gry moim znajomym.
Sytuacja wygląda następująco:
Router na dachu przypisał adres 10.0.0.8 dla routera w pokoju.
Router w pokoju przypisał adres 192.168.1.111 dla komputera na którym stoi serwer.
Całość działa powiedzmy na porcie 7070 ( i innych ale mniejsza z tym)
Pytanie brzmi jak to zrobić by znajomi przy próbie połaczenia się z moim adresem publicznym trafiali od razu do adresu komputera na którym stoi serwer co umożliwi im połączenie?
Ja to widzę tak:
1. Usługodawca musi przekierować mi port 7070 na routerze na dachu dla adresu 10.0.0.8
2. Ja przekierowuje port 7070 w moim routerze dla adresu 192.168.1.111
3. Włączam uPnp w routerze
Dobrze myslę? o czymś zapomniałem?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Radiówka, przekierowanie portów - konfiguracja.
Dobrze myślisz, z dokładnością do punktu 3 - jest on zbędny o ile sam przekierowujesz porty.
-
Czyli nie ma znaczenia, że oba routery przypisują inne rodziny adresów?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ma - tak powinno być zasadniczo (w tej konfiguracji).
-
Dziękuję za odpowiedź. Chciałbym jeszcze zapytać jak sprawdzić czy dany port który przekierowałem jest odblokowany przez usługodawcę?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Uruchom serwer gry i sprawdź jakimś skanerem online z zewnątrz.
Sprawdzasz wtedy całą drogę aż do usługi serwera, więc jeśli wyrzuci brak połączenia to może być problem z każdym elementem po drodze (urządzenie ISPa, Twój router, Twój komputer, na którym jest usługa).
Sprawdzasz wtedy całą drogę aż do usługi serwera, więc jeśli wyrzuci brak połączenia to może być problem z każdym elementem po drodze (urządzenie ISPa, Twój router, Twój komputer, na którym jest usługa).
-
"z zewnątrz" czyli z innego komputera?
chodzi mi o to by np. mieć pewnośc że połączenie nie jest blokowane przez ISP a nie przez moje błęne konfiguracje. Żebym nie musiał latać co chwile do dostawcy z głupotami.
chodzi mi o to by np. mieć pewnośc że połączenie nie jest blokowane przez ISP a nie przez moje błęne konfiguracje. Żebym nie musiał latać co chwile do dostawcy z głupotami.
- joujoujou
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Niekoniecznie.CmK pisze:"z zewnątrz" czyli z innego komputera?
canyouseeme.org wystarczy.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
TO musiałbyś najpierw podłączyć się bezpośrednio pod router ISPa czymś, co wiesz na pewno, że nasłuchuje na danym porcie (i np. możesz się do niego podłączyć przez LAN z drugiego kompa).CmK pisze:chodzi mi o to by np. mieć pewnośc że połączenie nie jest blokowane przez ISP a nie przez moje błęne konfiguracje.
Np. uruchom jakiś prosty serwer WWW na porcie 7070, sprawdź czy możesz na niego wejść z innego komputera, jeśli tak - podłącz się bezpośrednio do routera ISPa (pomiń swój) i sprawdź np. na w/w stronce czy port 7070 jest otwarty.
-
Wszystko rozumiem, jeszcze jedno pytanko:)
Chcę prosić dostawcę by na routerze przypisał mi do mojego pokojowego routera stały adres ip po numerze MAC. Tylko nie wiem który mu podać.
wygląda to tak:
Jak widać Wlan i Lan jest identyczny tylko WAN jest inny. Kabel z routera na dachu mam wpięty u siebie do portu WAN. Czyli chyba WAN mu podać?
Wiadomo chcę to zrobić w takim celu że jak poproszę go o przekierowanie portu na 10.0.0.10 to chciałbym żeby mój router miał zawsze ten adres przydzielony.
Chcę prosić dostawcę by na routerze przypisał mi do mojego pokojowego routera stały adres ip po numerze MAC. Tylko nie wiem który mu podać.
wygląda to tak:

Jak widać Wlan i Lan jest identyczny tylko WAN jest inny. Kabel z routera na dachu mam wpięty u siebie do portu WAN. Czyli chyba WAN mu podać?
Wiadomo chcę to zrobić w takim celu że jak poproszę go o przekierowanie portu na 10.0.0.10 to chciałbym żeby mój router miał zawsze ten adres przydzielony.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak.CmK pisze:Czyli chyba WAN mu podać?
-
Wysłałem wiadomośc do usługodawcy miejmy nadzieję że wszystko będzie działać tak jak by się to wydawało. Martwi mnie tylko fakt że z radiówkami jest tak że usługodawca powie "nie blokujemy portów" a w rzeczywistoći są zablokowane i nic nie można zrobić.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Masz NATa (a masz na pewno jeśli dostajesz adres 10.x.x.x), więc porty są domyślnie zablokowane. To prosty fakt.
-
Wiem wiem, tylko czy pojęcie adres publiczny nie jest równe temu że porty są odblokowane?
No i generalnie chodziło mi o to że ja usługodawcę proszę o odblokowanie portów na co on nie widzi problemu tak więc interesuje mnie tylko czy nie widzi problemu bo zwyczajnie ich nie odblokuje a powie ze odblokował
No i generalnie chodziło mi o to że ja usługodawcę proszę o odblokowanie portów na co on nie widzi problemu tak więc interesuje mnie tylko czy nie widzi problemu bo zwyczajnie ich nie odblokuje a powie ze odblokował

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie. Ale to osobna sprawa.CmK pisze:tylko czy pojęcie adres publiczny nie jest równe temu że porty są odblokowane?