Internet mobliny używany w domu- jaki router?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Zet86
Początkujący użytkownik forum

Internet mobliny używany w domu- jaki router?

Post autor: Zet86 »

Witam,

Przejrzałam forum ale nie znalazłam tego czego szukałam (mam więc nadzieję, ze wątek się nie powtarza)...

Chce kupić internet mobilny w Plusie. Będzie on używany głównie w mieszkaniu. Zależy mi na tym, żeby mogło z niego korzystać więcej niż 1 urządzenie (tym samym, "paluch" wpinany do komputera odpada).

Zastanawiam się nad urządzeniem przenośnym: Huawei E5373 LTE lub typowo domowym: Huawei Router Huawei B315. Z internetem specjalnie nie chodzę (jak gdzieś potrzebuje poza domem do poczty czy przeglądania stron) to korzystam z pakietu, który mam w komórce. Jednak przy dłuższych wyjazdach np na wakacje, kiedy chciałoby sie np. obejrzeć wieczorem jakiś film, lub umilić sobie podróż to już komórka odpada.

Pytanie więc brzmi- czy do użytku domowego i okazjonalnego poza domem, opłaca się brać przenośny modem? Czy taki modem dobrze sie sprawdza w opcji domowej? Czy częste jego ładowanie nie skraca zbytnio żywotności baterii? Wiadomo, ze domu byłby użytkowany dość często a nie tylko okazjonalnie.

Proszę o radę.
Ps. bardzo proszę bez szczegółowych specyfikacji i branżowego żargonu, bo jestem laikiem w tych sprawach i zwyczajnie nic mi to nie będzie mówiło :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Internet mobliny używany w domu- jaki router?

Post autor: ja.michal »

Lepiej wybrać router stacjonarny skoro internet ma być używany stacjonarnie. Router zawsze można zabrać ze sobą w inne miejsce. Ewentualnie do podróży kupić jakiś modem USB (modele z LTE do 150 zł się kupi) i wyjąć kartę SIM z routera.
Bikerus
Użytkownik forum

Re: Internet mobliny używany w domu- jaki router?

Post autor: Bikerus »

B315 zdecydowanie lepszy.
ODPOWIEDZ