Wi-fi przed domem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
escape
Początkujący użytkownik forum

Wi-fi przed domem

Post autor: escape »

Witam serdecznie,

Potrzebuje zwiekszyć zasieg wi-fi przed domem. Dom murowany, bardzo grube ściany, w domu router z kiepskim wi-fi, wiec praktycznie zaraz po wyjściu z domu nie mam zasiegu.
Przewidzialem to na etapie budowy, wiec do komina na którym mam maszt na anteny doprowadziłem dodatkowe pary skrętki zewnętrznej żelowanej.
W razie czego jest jeszcze mozliwosc doprowadzenia tam innych kabli (np antenowego czy nawet 230v) ale najchetniej wykorzystałbym tylko skrętke z POE.

Myślałem o jakims zewnetrznym Access Poincie typu TP Link TL-WA5210G czy TL-WA7210N, ale widze, że za podobne pieniądze moge miec sprzet UBIQUITI, który budzi moje większe zaufanie - np Nanostation LOCO M2. A szukając dalej znalazłem np bardzo obiecująca wyglądajacy Bullet M2 HP.

I teraz prośba o polecenie najlepszego rozwiazania, przy zalozeniach, że dom mam na samym koncu działki i zalezy mi na zasiegu przed domem, a idealnie byłoby gdybym mial zasieg 180 stopni przed domem, na kilkaset metrów.
Chodzi o to, żebym mogl zlapac wi-fi 200-300 metrów przed domem, na smartfonie albo laptopie, a wiec klientami bedą urzadzenia z wbudowanymi, standardowymi antenami.

Czy dobrze myslę, że 180 stopni nie uzyskam na jednym urządzeniu LOCO M2 i w tym wypadku lepszy będzie Bullet?
I co wtedy z antena? Czy uzyskam to jakas jedna antena, czy zostaje antena dookólna, ktora pokrywa 360 stopni?
Nie bedzie to duzy minus jesli pokryje te 360 stopni, ale akurat za domem mam jedynych sasiadów w promieniu ponad kilometra i jesli nie musze im serwować mojej sieci to byłoby lepiej.
Ale jesli dużo prościej czy taniej będzie jednak zrobic 360 stopni, to wtedy takie rozwiazanie tez bedzie OK.

Bardzo bym prosił o konkretne propozycje sprzetu. Budżet najchetniej jak najmniejszy, ale oczywiscie jestem przygotowany na wydanie kilkuset PLN
I pytanie czy warto sie ładować w 5Ghz czy zostac przy 2.4? UBIQUITI M2 cy M5?
Z jednej strony to wieś, także brak innych sieci wi-fi - nie ma ich i nie będzie, bo nie ma tu w ogole ludzi. Z drugiej strony sporo drzew itp przeszkód.

Z góry dziękuje za pomoc.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Wi-fi przed domem

Post autor: ja.michal »

escape, w tym wypadku pewnie lepsze będzie Nanostation. To AP z wbudowaną anteną. Promieniowanie natomiast to 60°. Także do 180° daleko. Zastanów się jednak czy faktycznie potrzebujesz 180°. Najlepiej zrób sobie zrzut swojej działki z geoportal.gov.pl, zaznacz punkty skrajne gdzie masz się łączyć, połącz punkty linią do punktu montażu AP i sprawdź powstały kąt. Może te 60° wystarczy.
Do Bullet potrzebujesz odpowiedniej anteny. W tym wypadku łatwiej o większe kąty promieniowania, ale anteny sektorowe trochę kosztują.
Ewentualnie jest jeszcze PicoStation M2. Producent deklaruje zasięg do 500 m w terenie otwartym.
ODPOWIEDZ