Ostatni raz modemu Option Icon 505 używałem jakieś 4 lata temu, na komputerze z systemem Windows 7. Było raczej OK, choć używanie było sporadyczne raptem przez miesiąc i wiele go nie pamiętam.
W każdym razie dziś postanowiłem go sprawdzić raz jeszcze.
Podłączony do laptopa z Windows 8.1 64 bit i portami USB 3.0 i 2.0 (próbowane na obu, bez znaczenia).
Sterowniki po podłączeniu się zainstalowały, tak jak i program do łącznia - uCan Connect.
W modemie karta Orange Free na Kartę, ok. 1,5 kilometra od stacji Orange z 3G, 900 i 2100MHz.
Zdążył podziałać kilkanaście minut, zrobiłem testy na Speedtest (5/1,5 Mbps) i zaczęły się jaja. Po losowym czasie następował zanik urządzenia - w głośnikach dźwięk jak przy odłączaniu USB, w uCan Connect "nie znaleziono urządzenia". Po chwili oczekiwania, ponowna rejestracja i pojawia się Orange PL/UMTS - możliwość ponownego łączenia. Ponowne połączenie i działanie - kilka, kilkanaście minut.
Myślałem, że jedyną niedogodnością będą takie losowe rozłączenia - zaniki. Myliłem się. Coś się zmieniło. Teraz da się połączyć raptem na może sekundę i od razu urządzenie zanika (by się za chwilę pojawić ponownie).
Jeżeli chodzi o firmware, to na stronie Optiona nie mogłem znaleźć sekcji poświęconej temu modemowi, ALE przez Google z Optiona pobrałem:
SmartFire_iCON505_CAT10_FW_&_uCC_Standard
który pokazuje, że firmware jest aktualny - jedyna różnica to to "demo Inea", bo modem jest z tej kablówki. Mogę go próbować zaktualizować, ale... Skoro zanika w losowych momentach, to jeszcze z tego wyjdzie cegła.

Istotne jak mi się wydaje informacje z uCan Connect
Nazwa urządzenia
iCON 505
Port
COM9
Wersja sterownika
5.0.33.0
Wersja oprogramowania sprzętowego
3.19.0 (Date: Mar 16 2010, Time: 15:03:03)
Wersja sprzętu
1.1
Status kodu PIN
Gotowy
Nazwa sieci
Orange
Wybór sieci
Automatyczny
Siła sygnału
15.0
Rejestracja CS
Rozłączony
APN
internet
Produkt
uCanConnect
Wersja
2.2.4.408
Opis
Connection manager for Option hardware.
Producent
Copyright (c) 2009 Option nv
Usunąłem numer IMEI i inne, których znaczenia nie znam (np .ICCID), jeżeli coś jest potrzebnego więcej - podam.
Gdy internet nie jest podłączony, w sensie - tak jak sobie modem jest podpięty do komputera z kartą, to urządzenie nie zanika. Zanika (teraz) przy próbie połączenia, lub wcześniej zanikał jak połączenie było aktywne.
Pomyślałem, że może to sprawka programu i sprawdziłem w top net info. Na automacie połaczyło na sekundę. Podobnie po ręcznym (jak mi się wydaje skutecznym) wyborze Orange w APN. Nigdy wczesniej tego programu nie używałem, więc się nie znam.

W każdym razie coś się pogorszyło, a ja nie mam pomysłu co.
[ Dodano: 2015-06-01, 17:46 ]
Ślepy jestem i nie widze edytuj.
Nie wiem co się zmieniło, chociaż w sumie mam podjerzenie.
Po wysłaniu posta połączyłem się przez uCan Connect i na razie trzyma...
Jaka była różnica od ostatnich prób? Miałem włączone/aktywne wifi... Wcześniej w wifi przechodziłęm na tryb samolotowy (wyłączałem na klawiaturze), żeby mieć pewność, że będzie działać z modemu.
Nie wiem, może system myśli w ten sposób, że jak jest tryb samolotowy - nie ma żadnej komunikacji, także tej modemowej.
Tak czy inaczej, wracamy do punktu wyjścia - to aktualnie aktywne połączenie powinno zaniknąć w ciągu kilku minut. Dam znać co i jak.
PS Czyli teraz - miałem aktywne wifi, nawiązałem połączenie przez modem, <font color="#FF00FF"><b>»»przeszedłem««</b></font> w wifi w tryb samolotowy - połaćzenie z internetem przez modem stało się głównym i działa. Na razie.
[ Dodano: 2015-06-01, 17:48 ]
Do tego działa lepiej niż ok. 12, gdy zacząłem zabawę 8/2

[ Dodano: 2015-06-01, 18:01 ]
i urządzenie zanikło na chwilę, po jak mi się wydaje mniej niż 20 minutach
Po testuję jeszcze. Generalni, gdyby udało się doprowadzić do pewnego stanu obecnego, czyli te kilkanaście minut połączenia, to by mi wystarczyło. On jest i tak tylko na sytuacje awaryjne - sprawdzenie czegoś w terenie, przynajmniej w teorii.
[ Dodano: 2015-06-01, 18:29 ]
Nic z tego nie rozumiem. Podziałał 2x ponad 20 minut, by teraz znów - urządzenie zanika przy próbie połączenia z internetem, wpięte sobie moze siedzieć w porcie USB z zarejestrowaną kartą gotową do podłączenia bez żadnych niespodzianek.
Dam chyba sobie spokój na dziś