Obecnie najlepszy możliwie internet mobilny LTE // oferta

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
aothunterpl
Użytkownik forum

Obecnie najlepszy możliwie internet mobilny LTE // oferta

Post autor: aothunterpl »

Witam dawno mnie tu nie było czy może mi ktoś napisać jaka jest teraz najlepsza opcja dla internetu LTE, szukam dla dziewczyny jakiejś alternatywy zamiast kabla którego niesety prędko nie będzie miała u siebie :/.

Z tego co wiem to Play

chodzi mi po głowie opcja abonament:

internet tylko sim (jakoś chyba 50zł) -- limit około lub powyżej 100Gb / potem lejek 2Mb

było coś takiego kilka miechów temu -- abonament głosowy (była jakaś opcja 20-30zł + do tego opcja aktywacji LTE również no limit (100Gb)
abonament na 24 / 18 /12meisięcy już nie pamiętam

Nie wiem czy czasem nie było to już razem w pakiecie w abonamencie i wychodziło 30 lub 40zł tańsze w każdym bądź razie od typowego abonamentu na internet.

Z powyższych nie wiem czy to jeszcze jestto i tamto ;] aktualne. Prosiłbym o doradzenie.

Aha jest jeszcze chyba opcja RBM ale nie wiem czy te promocje jeszcze są aktywne gdyż w Play już się to skończyło no limits na karcie na 100/150 dni.

Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedzi.
Piotrek24
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Obecnie najlepszy możliwie internet mobilny LTE // oferta

Post autor: Piotrek24 »

aothunterpl pisze:limit około lub powyżej 100Gb / potem lejek 2Mb
Nie musisz brać abonamentu, w ofercie na kartę masz tą opcję za 45 zł na miesiąc.
aothunterpl pisze:dla dziewczyny
Rozumiem, że u dziewczyny jest zasięg LTE np. Play.
aothunterpl pisze:chyba opcja RBM
Ta opcja jest ciągle aktywna.
aothunterpl
Użytkownik forum

W ofercie na kartę dochodzi ręczna aktywacja usługi co 30 dni ?

Tak zasięg LTE jest.

Jak wychodzi abonament / lte karta / RBM nie wiem w sumie co wybrać.

Pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

W Play możesz aktywować opcję cykliczną. W RBM tylko ręcznie.
goferos
Początkujący użytkownik forum

Post autor: goferos »

Czyli co ze strony zamawiam poprostu starter za 50zł i mam 100GB na miesiac, a pozniej jak chce to samo to aktywuje pakiet za 45zł i znów 100GB?
Nightmare
Stały użytkownik forum

Post autor: Nightmare »

Za każde doładowanie dostajesz ekstra GB. Doładowując za 50 zł dostajesz automatycznie 12 GB transferu.
Ja doładowuję za 50 zł (przedłuża to ważność połączeń wychodzących o 60 dni), aktywuję pakiet za 45 zł. Jak po miesiącu pakiet straci ważność, korzystam jeszcze z tych GB za doładowanie. Jak się te GB kończą (zostaje 1- 2 GB) doładowuję znowu za 50 zł i aktywuję kolejny pakiet za 45. Te Gb za doładowanie, których nie wykorzystaliśmy, nie przepadają - zostają dodane do kolejnego bonusu za doładowanie. I tak się to kręci :)
Huawei B715 + 2xATK-504
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Nightmare, za te 5 zł możesz aktywować formułę www. Na tym można spokojnie ugrać jeszcze 3-4 GB. :)
xFounD
Użytkownik forum

Re: Obecnie najlepszy możliwie internet mobilny LTE // ofert

Post autor: xFounD »

aothunterpl pisze:internet tylko sim (jakoś chyba 50zł) -- limit około lub powyżej 100Gb / potem lejek 2Mb
Właśnie nie koniecznie. Raz ściągniesz z 200 gb i lejka nie dostaniesz od play a czasem 100 gb i lejek 2 mb/s. Ogólnie pytałem się w salonie play i konsultantka powiedziała mi że to jest liczone tak:

Abonament za 29.99 (25 gb) + 20 zł internet bez limitu (100 gb) czyli 100 + 25 =125 gb

Taki orange to pewnie liczy co do 1 mb i po równych 100 gb ucinają prędkość jak zawsze. Nie chcę mieć z nimi więcej do czynienia jeśli chodzi o internet

Plus ma za małe limity jak dla mnie. Mam w tej chwili play na kartę i mam włączony pakiet miesiąc bez limitu (100 gb), 8 dni do końca pakietu i już 65 gb wykorzystane. Taki plus za 49.99 oferuje 25 gb a potem lejek do 32 kb/s
aothunterpl
Użytkownik forum

Dokładnie plus / CP / i aero2 to zło a nasze państwo na to pozwala kosztem naszych pieniędzy.

CP potrafi mi wysłać z 4-6 sms-wó i emaili z przypomnieniem o zapłacie fakturki za TV .. heh

Wprowadzili kapca po to żeby dać sobie zarobić , zapuścili szyldy reklamowe za opłatą będziesz miał szybciej i bez kapcia.

Co do LTE właśnie w salonie PLAY kupiłem na przetestowanie starter rebulcja za 9zł.

Polecicie jakieś dobry modem do lapka (najlepiej z kątowym złączem) oczywiście w bardzo bliskiej przyszłości będzie zadoptowany do routera.

pzodrawiam
Ostatnio zmieniony 2015-05-27, 19:44 przez aothunterpl, łącznie zmieniany 1 raz.
xFounD
Użytkownik forum

Ja mam huawei-a e3372 HiLink jak na razie super się sprawuje. Testowałem u kolegi w warszawie to nawet 80 mb/s potrafił wycisnąć ( Niby modem do 150 mb/s ale nie wiem czy tyle modemy dadzą radę wycisnąć )

W porównaniu jego router wyciągał jakieś 80-90 czyli podobne prędkości

Więc modem:

Huawei e3372 hilink jeśli wolisz coś tańszego (bez kątowego złącza)

Huawei e398 coś droższego bez hilinka (z złączem kątowym)
aothunterpl
Użytkownik forum

Hilinka można by było chyba uzyskać w innych modemach przy pomocy alternatywnego softu.

I tak docelowo wolałbym konfigurować programik "tpinfo", a już tak naprawdę docelowo do routera.

Te 2 modele które proponujesz faktycznie są ok.

Gorzej będzie z routerem (ja mam poczciwego WRT52GL na tomato)

Teraz będę szukał coś z obsługą modemów równiez z możliwoscia wgrania alternatywnego softu.

Jak jest z transmisją danych modem - router .. gdyż samo złącze usb wg. specyfikacji stanowi lejek 20-30Mb/s jakoś tak.

Pozdrawiam
egon
Użytkownik forum

Post autor: egon »

Dochodzi jeszcze Huawei e3276 najmniej budżetowy i (obok E398) najlepiej wykonany, wygodnie umieszczony slot na kartę i też składany (z polskiej dystrybucji chyba nie było wersji Hilink) oraz bardziej budżetowy jeśli chodzi o wykonanie E3272 (o wersję standardową bez Hilink trudniej).
E398 nieco wolniejszy i mocno grzeje się. Piękny modem, ale chyba głównie dla tych co chcę grzebać w oprogramowaniu.

Hilink-a nie miałem, więc nie wiem jak sprawuje się.

Transfery powyżej 70 Mbps miałem tylko w Plusie i CP i nie cały czas, a przy sprzyjających warunkach.
Na Orange dochodzę do ok. 40 Mbps, zaś na Play do ok. 20 Mbps (ale to też sporo i wychodzi najtaniej).

Wieczorami transfery spadają mi tak do 1/2 - 1/3, a nawet 1/4 względem tych maksymalnych.
Trochę ciągniecie ;)
aothunterpl
Użytkownik forum

Ja mam na testa pożyczony modem z CP i ładnie ciągnie , ma hi linka daje rade ale mnie osobiście wkurza ręczne klikanie w oknie przeglądarki -- połącz.

Wbudowane statystyki to totalna kicha jeśli chodzi o CP / brak konkretnych info o zużytym transferze w cyklu miesiąca i pozostałości do "lekka".

Sam net chodzi raczej ok YT i filmy online da się spokojnie oglądać.

Ale i tak Play jest lepszy :)
xFounD
Użytkownik forum

aothunterpl pisze:Ja mam na testa pożyczony modem z CP i ładnie ciągnie , ma hi linka daje rade ale mnie osobiście wkurza ręczne klikanie w oknie przeglądarki -- połącz.

Wbudowane statystyki to totalna kicha jeśli chodzi o CP / brak konkretnych info o zużytym transferze w cyklu miesiąca i pozostałości do "lekka".

Sam net chodzi raczej ok YT i filmy online da się spokojnie oglądać.

Ale i tak Play jest lepszy :)
W moim Huawei e3372 jest tak. Zobacz :

http://zapodaj.net/8d01408128d32.png.html

http://zapodaj.net/81b7b8992ee56.png.html

http://zapodaj.net/75b0f5e6bccbc.png.html

U mnie wszystko jest :) Resztę sam widzisz. Kody USSD, SMS itd
Rubel
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Rubel »

Czy ten pakiet 100 GB danych jest tylko w LTE czy również w H+ ?
Ile kosztuje starter internet na karte w Play ?
xFounD
Użytkownik forum

100 gb jest również w H+

Ja zapłaciłem za starter 9 zł
Rubel

xFounD czy Ty wybrałeś RBM czy Play'a z tym 100 Gb ?
xFounD
Użytkownik forum

Play'a
Rubel

A czy w RBM jest jakiś niielimitowany internet w H+ ? Pytam bo nie mam zasięgu LTE Play'a, a żeby mieć "Nielimitowany szybki internet LTE za darmo " u operatora Red Bull Mobile to trzeba go mieć.
egon
Użytkownik forum

Post autor: egon »

W RBM klienci otrzymują ekstra energię i wymieniają na nagrody (jakie - nie wiem, ale oczywiście w taryfie energy, która nas tu nie interesuje).
Czas ważności promocji z netem jest zagadką, choć biorąc pod uwagę oferty wakacyjne innych np. Orange (jeśli będzie) to może jeszcze jakiś czas zostawią.
Jeśli zdąży się choć raz aktywować bezpłatne LTE to nie powinno być specjalnego rozżalenia.
Nie wiem jak było w Play, ale powinni pozwolić na dokończenie 30 dni - przynajmniej tym co aktywują po raz pierwszy i oczywiście działa to tylko w LTE.

Swoją drogą jak patrzę na kartę Play za 50 zł to jakoś średnio ją widzę. 1GB co miesiąc średnio kuszący, net za 45 zł/mc dopiero po doładowaniu, a bonusowe GB z doładowania - jeśli dobrze rozumiem i tak są na czas ważności doładowania.
Przy karcie Play za 50 zł jest też opcja zakupu neta za 4 zł na dzień i 10 zł w weekendy - komuś może to przydać się.
marian307
Stały użytkownik forum

Post autor: marian307 »

a jak jest z plusem za 60zl jest 60gb limitu ale on może być wykorzystane też w innej technologi np 3g lub HDSPA +?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Zostało ci niecałe 3 godziny promocji tej oferty w Plusie. Brak w niej możliwości LTE bez końca za dodatkowe 10 zł. Ogólnie w stosunku do oferty Play lipa.
marian307
Stały użytkownik forum

to co brac lepiej play z urządzeniem ? 25gb za 70zł ? a co jak limit wykorzystam co dalej
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W Play nie bierze się ofert z urządzeniem. Chyba, że w Formułę Rodzina lub Komfort dla firm z B315s-22. Obecne promocje z 6m-cami bez opłat powodują , że ten router w F. Rodzina kosztuje 18x10+229 zł czyli razem 409 zł. W ofercie Komfort koszt to 18x10+149zł czyli razem 329 zł ale netto+VAT. Ewentualnie bierze się ofertę z abonamentem 49,99 zł( pierwsze 6 m-cy bez limitu) , potem 18m-cy po 69,99 za bez limitu. Do tego B315 za 149 zł. Czyli wówczas płacisz za sprzet 24x20+149 zł, razem 629 zł i masz abonament bez limitu za średnio 65 zł/m-c ze sprzętem. w ofercie za 69,99 i B315 za 1 zł ten router kosztuje 24x40 =1 zł=961 zł. Bez sprzętu zapłacisz 6m-cy po 29,99 +12x49,99(po 6m-cach włączasz internet bez limitu za 20 zł /m-c) za bez limitu, czyli średnio 43,33 zł. Oczywiście najkorzystniejsza jest oferta RBM II new na kartę. Czasy taniego sprzętu od operatora już się skończyły, nawet w Plusie.
Rubel

Jak wyglądają koszty internetu LTE bez sprzętu w RBM II ?
marian307
Stały użytkownik forum

po wkorzystaiu limiu 25gb w playu do ilu spada transfer
ODPOWIEDZ