Stałe IP dla routera Tp Link
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Stałe IP dla routera Tp Link
Witam, posiadam internet radiowy. Router na antenie do którego nie mam dostępu przydziela adresy z rodziny 10.0.0.x. Do routera na antenie mam podpięty mój pokojowy TP link W340G.
Pytanie brzmi gdzie w menu tp linka jest ustawienie by można było mu przypisać stały adres 10.0.0.5 tak by po wypięciu wtyczki czy tam braku prądu router na antenie nie przypisał innego tylko by zawsze był to adres 10.0.0.5?
Pytanie brzmi gdzie w menu tp linka jest ustawienie by można było mu przypisać stały adres 10.0.0.5 tak by po wypięciu wtyczki czy tam braku prądu router na antenie nie przypisał innego tylko by zawsze był to adres 10.0.0.5?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Stałe IP dla routera Tp Link
Przy WAN.CmK pisze:gdzie w menu tp linka jest ustawienie
Jaki cel takiej konfiguracji przyświeca?
Osobiście wolałbym z Tp-Linka zrobić switch/AP i dostawać we wszystkich podłączonych urządzeniach adresy 10.0.0.xx
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
O ile ISP nie przydziela tylko jednego IP - router moze byc "glupim" AP.
Co gorsze nie masz kontroli nad NAT/FW.
Bez dokladnej informacji jak wyglada infrastruktura sieci ISP, zabawy z routerem brzegowym sa ryzykowne.
Co gorsze nie masz kontroli nad NAT/FW.
Bez dokladnej informacji jak wyglada infrastruktura sieci ISP, zabawy z routerem brzegowym sa ryzykowne.
Nie pomagam na PW.
-
już tłumaczę o co dokłądnie chodzi..
Chcę postawić serwer do małej gierki dla znajomych. Do tego potrzebne mi przekierowanie portów. Zatem router na antenie ma przekierowane przez dostawcę odpowiednie dla mnie porty na adres 10.0.0.5
Sieć wygląda tak:
Dostawca -> router na antenie -> router w pokoju -> komp na którym jest serwer.
Zatem wnioskuję że mój router musi miec adres 10.0.0.5 bym mógł dalej przekierować ww. porty już pod adres srwera który dostał ip 192.168.1.111
Chcę postawić serwer do małej gierki dla znajomych. Do tego potrzebne mi przekierowanie portów. Zatem router na antenie ma przekierowane przez dostawcę odpowiednie dla mnie porty na adres 10.0.0.5
Sieć wygląda tak:
Dostawca -> router na antenie -> router w pokoju -> komp na którym jest serwer.
Zatem wnioskuję że mój router musi miec adres 10.0.0.5 bym mógł dalej przekierować ww. porty już pod adres srwera który dostał ip 192.168.1.111
-
- Stały użytkownik forum
A znajomi w którym miejscu tej sieci się znajdują ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Ten zlikwiduj (zamień na switch) a serwer postaw na 10.0.0.5 (powinien być poza zakresem DHCP routera dostawcy albo przez dostawcę zdefiniowany jako static DHCP. Wszystkie urządzenia w Twojej sieci powinny mieć IP z zakresu 10.0.0.xxCmK pisze:router w pokoju
Nie pomagam na PW!
-
Zwyczajnie poza moją siecią w swoich domach.penknife pisze:A znajomi w którym miejscu tej sieci się znajdują ?
Nie do końca to rozumiem, mam wyrzucić router czy zmienić jego tryb? Zapomniałem dodać że do niego podpięty jest jeszcze jeden kablem przez LAN który wysyła wifi na dole domu.wojteks pisze:Ten zlikwiduj (zamień na switch) a serwer postaw na 10.0.0.5 (powinien być poza zakresem DHCP routera dostawcy albo przez dostawcę zdefiniowany jako static DHCP. Wszystkie urządzenia w Twojej sieci powinny mieć IP z zakresu 10.0.0.xx
- wojteks
- *** Administrator ***
To zrób ale nie wprost, musisz wyłączyć w wr340 DHCP po stronie LAN, przełożyć kabel z WAN do LAN (WAN puste) i sprawdzić czy dostaniesz IP z zakresu 10.0.0.xx, jak również pozostałe urządzenia czy dostaną właściwe IP.CmK pisze:zmienić jego tryb?
Nie pomagam na PW!
-
W zasadzie tak mi zrobili jak zakładali ten internet. Ja przełożyłem to do WAN. Czy w takiej konfiguracji jak piszesz będzie można przekierować porty z routera antenowego dalej do serwera?
- wojteks
- *** Administrator ***
To router antenowy musi mieć przekierowane porty więc musi to zrobić dostawca, pasuje jeszcze Static DHCP ustawić żeby komputer serwer dostawał zawsze takie samo IP.CmK pisze:Czy w takiej konfiguracji jak piszesz będzie można przekierować porty z routera antenowego dalej do serwera?
Nie pomagam na PW!
-
Dostawca już to zrobił bo go o to poprosiłem. Przekierował je na adres 10.0.0.5. I od samego początku chodzi mi o to by ustawić dla mojego routera właśnie ten adres na stałe by po rozłączeniu router antenowy nie przypisał mu innego bo wtedy porty przestaną chodzić.
Router antenowy musi mieć przekierowane porty a mój router musi przekierować je jeszcze dalej prosto do adresu serwera.
Router antenowy musi mieć przekierowane porty a mój router musi przekierować je jeszcze dalej prosto do adresu serwera.