dylemat- internet komórkowy vs bezprzewodowy
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
dylemat- internet komórkowy vs bezprzewodowy
Witam serdecznie,
próbuję dostosować ofertę internetu do swoich potrzeb. Przekopałam się już przez całe FAQ i mam coraz większy mętlik w głowie...
Poszukuję oferty internetu do nowego mieszkania. Nie zależy mi na dużym transferze- szacuję, że do 5 GB miesięcznie, jednak chciałabym móc słuchać radia internetowego, czasem oglądać seriale.
Zastanawiam się pomiędzy ofertą internetu w abonamencie telefonicznym a internetem mobilnym z modemem. Po wykupieniu pakietu internetu w telefonie na próbę okazuje się, że transfer jest o wiele za wolny względem moich oczekiwań. Czy możliwe jest, że prędkość przesyłu danych w ofercie na kartę jest mniejsza niż w ofercie na abonament? Czy w tym przypadku powinnam skłonić się ku ofercie internetu mobilnego z modemem?
Będę niezmiernie wdzięczna za wszelkie uwagi.
próbuję dostosować ofertę internetu do swoich potrzeb. Przekopałam się już przez całe FAQ i mam coraz większy mętlik w głowie...
Poszukuję oferty internetu do nowego mieszkania. Nie zależy mi na dużym transferze- szacuję, że do 5 GB miesięcznie, jednak chciałabym móc słuchać radia internetowego, czasem oglądać seriale.
Zastanawiam się pomiędzy ofertą internetu w abonamencie telefonicznym a internetem mobilnym z modemem. Po wykupieniu pakietu internetu w telefonie na próbę okazuje się, że transfer jest o wiele za wolny względem moich oczekiwań. Czy możliwe jest, że prędkość przesyłu danych w ofercie na kartę jest mniejsza niż w ofercie na abonament? Czy w tym przypadku powinnam skłonić się ku ofercie internetu mobilnego z modemem?
Będę niezmiernie wdzięczna za wszelkie uwagi.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: dylemat- internet komórkowy vs bezprzewodowy
Podaj lokalizacje, w której chcesz korzystać z internetu mobilnego. W technologii LTE operatorzy oferują prędkości pozwalające na oglądanie filmów on line. 5GB/m-c do takiego celu to trochę mało.
-
Warszawa, centrum miasta.
Wydaje mi się, ze LTE znacznie przekracza moje potrzeby.
Wydaje mi się, ze LTE znacznie przekracza moje potrzeby.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
A jaki masz telefon? Jaki i gdzie wykupiłaś pakiet na próbę w telefonie?
- wojteks
- *** Administrator ***
No właśnie, wydaje Ci się. Radio + seriale/filmy potrzebują dużo transferu, LTE jest w sam raz dla Ciebie i to raczej z dedykowanym modemem/routerem do usługi internetowej.Kasica pisze:Wydaje mi się,
Nie pomagam na PW!
-
Jak centrum miasta to może oferta jednej z sieci kablowych? No chyba że masz pecha i nie masz takiej mozliwości mieszkając na śródmieściu czy tam centrum co będzie dla mnie szokiem a oferty kablówek sa najlepsze jeśli chodzi o interneti nic im nie dorówna np:
siec UPC http://www.upc.pl/internet/
sieć Vectra http://www.vectra.pl/pakiety/internet
Lub inna lokalna kablówka
A jesli chodzi o net mobilmy to w warszawie bierz tylko Orange lub TMobile, mają najwięcej nadajników i najlepsze tramsfery (wiem to z własnego doświadczenia)
Odradzam Play bo maja w warszawie zapachane nadajniki i rzadko uzyskiwałem dobre wyniki wyższe niż 10Mb/s a często bywam w centrum to w Orange nie mam problemu wycisnąć 30Mb/s Plusa nie testowałem w centrum ale znajomy narzekał że na uczelni ma wolny internet
siec UPC http://www.upc.pl/internet/
sieć Vectra http://www.vectra.pl/pakiety/internet
Lub inna lokalna kablówka
A jesli chodzi o net mobilmy to w warszawie bierz tylko Orange lub TMobile, mają najwięcej nadajników i najlepsze tramsfery (wiem to z własnego doświadczenia)
Odradzam Play bo maja w warszawie zapachane nadajniki i rzadko uzyskiwałem dobre wyniki wyższe niż 10Mb/s a często bywam w centrum to w Orange nie mam problemu wycisnąć 30Mb/s Plusa nie testowałem w centrum ale znajomy narzekał że na uczelni ma wolny internet
Ostatnio zmieniony 2015-06-05, 10:45 przez MKwiatusz3K, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Oj dalekie to od prawdy. Za to fakt, że są w miastach najszerzej dostępne. Jakość jest zazwyczaj ok, choć bez rewelacji.MKwiatusz3K pisze:a oferty kablówek sa najlepsze jeśli chodzi o interneti nic im nie dorówna
-
Styczność z kablówkami mam sporą, dziewczyna wynajmuje mieszkanie z 2 koleżankami i maja na spólke zakupione UBC do 120Mb za ok. 70zł to grosze za taki internet a faktycznie na laptopie pobieramy nieraz filmy to ida z prędkością do 14MB/s, YouTube ładuje sie w kilka dekund a pingi sa w granicach 20ms.
natomiast siostra ma w domu vectre w mniejszej miejscowości to maja intenet do 50Mb i faktycznie do 50 chodzi i nie narzekają na spadki prędkości
Żadne LTE nie dorówna takiemu internetowi w takiej cenie bez limitu danych
natomiast siostra ma w domu vectre w mniejszej miejscowości to maja intenet do 50Mb i faktycznie do 50 chodzi i nie narzekają na spadki prędkości
Żadne LTE nie dorówna takiemu internetowi w takiej cenie bez limitu danych
Ostatnio zmieniony 2015-06-05, 10:58 przez MKwiatusz3K, łącznie zmieniany 2 razy.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Sam korzystam z UPC (niestety, poniekąd z przymusu) i pingi wcale nie są takie rewelacyjne, a do niektórych miejsc w PL idą przez Niemcy.
A gdzie wyższy upload niż nędzne 10% downloadu? Gdzie stały adres IP, nawet za dopłatą? Gdzie elastyczne podejście do klienta? Brak.
YT działa ok, ale niektóre mniej popularne streamingi już gorzej. Zdarzało się też, że wcale (a na LTE playa na komórce bez problemu).
Nie porównuję do LTE, bo to nie ma oczywiście sensu. Ale często oferty, jakość i przede wszystkim elastyczność lokalnych dostawców biją kablówkowe molochy na głowę. Ja z UPC jestem średnio zadowolony. Jest ok i tylko ok.
A gdzie wyższy upload niż nędzne 10% downloadu? Gdzie stały adres IP, nawet za dopłatą? Gdzie elastyczne podejście do klienta? Brak.
YT działa ok, ale niektóre mniej popularne streamingi już gorzej. Zdarzało się też, że wcale (a na LTE playa na komórce bez problemu).
Nie porównuję do LTE, bo to nie ma oczywiście sensu. Ale często oferty, jakość i przede wszystkim elastyczność lokalnych dostawców biją kablówkowe molochy na głowę. Ja z UPC jestem średnio zadowolony. Jest ok i tylko ok.
-
Bardzo Wam dziękuję za opinie.
Wolałabym uniknąć sieci kablowych- potrzebuję jednak opcji mobilnej.
Zastanowię się w takim razie nad Orange lub TMobile, jednak wciąż nie padła odpowiedź na pytanie: jaka jest prędkość transferu danych w internecie będącym częścią abonamentu telefonicznego? Pod tym względem najbardziej interesuje mnie Play i Plus.
Wolałabym uniknąć sieci kablowych- potrzebuję jednak opcji mobilnej.
Mam Nokię C7 i wykupiłam pakiet 500MB w Play Fresh.A jaki masz telefon? Jaki i gdzie wykupiłaś pakiet na próbę w telefonie?
Zastanowię się w takim razie nad Orange lub TMobile, jednak wciąż nie padła odpowiedź na pytanie: jaka jest prędkość transferu danych w internecie będącym częścią abonamentu telefonicznego? Pod tym względem najbardziej interesuje mnie Play i Plus.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Kasica, jeśli technicznie telefon ma te same parametry co modem/router to nie ma różnicy. W obydwu wypadkach będziesz osiągała maksymalnie to co w danych warunkach radiowych da się osiągnąć.
[ Dodano: 2015-06-05, 21:12 ]
Co do 5 GB miesięcznie to powątpiewam czy wystarczy. Samo radio 128 kb/s koło 4 godzin na dobę zabierze jakieś 7GB w ciągu 30 dni. O YT już nie wspominam. Proponuję celować w taryfy z większym limitem, sprzętem z LTE i opcją w LTE bez limitu.
[ Dodano: 2015-06-05, 21:15 ]
Miej również na uwadze, że w godzinach szczytu telekomunikacyjnego (19-22) internet komórkowy będzie zwalniał, czasem znacznie.
[ Dodano: 2015-06-05, 21:12 ]
Co do 5 GB miesięcznie to powątpiewam czy wystarczy. Samo radio 128 kb/s koło 4 godzin na dobę zabierze jakieś 7GB w ciągu 30 dni. O YT już nie wspominam. Proponuję celować w taryfy z większym limitem, sprzętem z LTE i opcją w LTE bez limitu.
[ Dodano: 2015-06-05, 21:15 ]
Miej również na uwadze, że w godzinach szczytu telekomunikacyjnego (19-22) internet komórkowy będzie zwalniał, czasem znacznie.
-
Bardzo ciekawi mnie to jak oszacowałaś zapotrzebowanie transferu na 5GB. Naprawdę, sprawdź te swoje rachunki, albo zainstaluj coś do zliczania ruchu (np. NetLimiter, czy co jest teraz popularne) z łącza z którego teraz korzystasz. Moim zdaniem to jest grube niedoszacowanie, szczególnie gdy piszesz o oglądaniu seriali (radio w sumie też). Widzisz, taki typowy odcinek serialu z powiedzmy drugiego obiegu, w typowej jakości ma te 350MB. Jeżeli planujesz strumieniować, także z legalnych źródeł typu http://vod.tvp.pl/, to wartość też będzie zależna od wybranej jakości, ale powiedzmy, że te 300-500MB pewnie na odcinek ci zejdzie, w zależności od bitrate
Ba, samo Youtube solidnie transfer obciąża.
Spróbuj oszacować to ponownie.
Pokrycia w Warszawie nie znam, więc się nie wypowiem. Na pewno trzeba być przygotowanym na to, że w nowych blokowiskach, pardon, osiedlach z apartamentami będzie bryndza z zasięgiem. Gęsta zabudowa, ziemia/mieszkania drogie i za bardzo nie ma jak stawiać nowych nadajników, bo każdy by zasięg chciał mieć, ale obok, czy pod stacją mieszkać, to już nie. Orange/T-M może być dobrą opcją.
A co do dyskusji kable/nie kabel... Poglądy są różne, zbyt wielu ludzi patrzy tylko pod parametrem deklarowana przepustowość / cena, zapominając np. o routingu. JA zawsze o ile to możliwe wolałbym łącze kablowe, ale np. gdyby mi ktoś proponował nawet Orange VDSL to bym się zastanawiał, bo ten ich zagraniczny routing -pchanie wszystkiego Opentransitem (przynajmniej kiedyś), problemy z YT, to by mnie zastanawiało.
Największym plusem dla mnie jest większa stabilność parametrów na kablu, oraz nielimitowane łącze - nie chodzi o to, aby kopiować Internet, ale po prostu - nie myśleć o tym ile i czego kiedy pobieram, zwyczajnie tylko z Internetu korzystać.
Ba, samo Youtube solidnie transfer obciąża.
Spróbuj oszacować to ponownie.
Pokrycia w Warszawie nie znam, więc się nie wypowiem. Na pewno trzeba być przygotowanym na to, że w nowych blokowiskach, pardon, osiedlach z apartamentami będzie bryndza z zasięgiem. Gęsta zabudowa, ziemia/mieszkania drogie i za bardzo nie ma jak stawiać nowych nadajników, bo każdy by zasięg chciał mieć, ale obok, czy pod stacją mieszkać, to już nie. Orange/T-M może być dobrą opcją.
A co do dyskusji kable/nie kabel... Poglądy są różne, zbyt wielu ludzi patrzy tylko pod parametrem deklarowana przepustowość / cena, zapominając np. o routingu. JA zawsze o ile to możliwe wolałbym łącze kablowe, ale np. gdyby mi ktoś proponował nawet Orange VDSL to bym się zastanawiał, bo ten ich zagraniczny routing -pchanie wszystkiego Opentransitem (przynajmniej kiedyś), problemy z YT, to by mnie zastanawiało.
Największym plusem dla mnie jest większa stabilność parametrów na kablu, oraz nielimitowane łącze - nie chodzi o to, aby kopiować Internet, ale po prostu - nie myśleć o tym ile i czego kiedy pobieram, zwyczajnie tylko z Internetu korzystać.