LTE do firmy: duży transfer + zewnętrzne IP
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
LTE do firmy: duży transfer + zewnętrzne IP
Witam,
Przeniosłem firmę do nowego biura, gdzie nie ma możliwości wzięcia niczego szybszego, niż Neostrada 10/1.
Poważnie myślę o LTE. Realnie transferujemy do 300GB miesięcznie. Lokalizacja to Szczecin ul. Poznańska (Warszewo). Kiedyś miałem tu LTE z Plusa na test, ale wyciągało tylko 20/2Mbit. A ja szukam tych prędkości rzędu 70/20Mbit. W sumie kluczowy jest dla mnie szybki upload.
Wymagam zewnętrznego IP (może być zmienne, podepnę sobie domenę dyndns), bo czasami łączę się z firmowym NASem z domu przez FTP.
Tym samym potrzebny jest też stacjonarny router z przekierowywaniem portów.
Co radzicie? Myślę o Orange FreeNet, bo fajnie wygląda nowa oferta, a może jednak Play? Kto z nich daje zewnętrzne IP?
Przeniosłem firmę do nowego biura, gdzie nie ma możliwości wzięcia niczego szybszego, niż Neostrada 10/1.
Poważnie myślę o LTE. Realnie transferujemy do 300GB miesięcznie. Lokalizacja to Szczecin ul. Poznańska (Warszewo). Kiedyś miałem tu LTE z Plusa na test, ale wyciągało tylko 20/2Mbit. A ja szukam tych prędkości rzędu 70/20Mbit. W sumie kluczowy jest dla mnie szybki upload.
Wymagam zewnętrznego IP (może być zmienne, podepnę sobie domenę dyndns), bo czasami łączę się z firmowym NASem z domu przez FTP.
Tym samym potrzebny jest też stacjonarny router z przekierowywaniem portów.
Co radzicie? Myślę o Orange FreeNet, bo fajnie wygląda nowa oferta, a może jednak Play? Kto z nich daje zewnętrzne IP?
-
- Guru bezprzewodowy
Re: LTE do firmy: duży transfer + zewnętrzne IP
Zewnętrzne IP jest w Orange i Plusie. Prędkości 70/20 w Orange nie osiągniesz, korzysta z LTE1800 T-Mobile na 10MHz , jak będzie połowa to dobrze. W Szczecinie sieć Orange podobnie jak Plusa może być przeciążona. Ogólnie w mobilnym brak jakiejkolwiek gwarancji na prędkości.
-
Czyli skoro Plus zawiódł mnie rok temu podczas 7-dniowego testu, to wziąć Orange Free Net na próbę?
-
- Guru bezprzewodowy
Na próbę możesz brać każdego operatora. Także T-Mobile dla firm bez limitu http://www.t-mobile.pl/dlafirm/internet ... 0023.chtml Zapytaj też czy jest możliwość zew. IP dla firm.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W ofercie dla firm również w T-Mobile.matek451 pisze:Zewnętrzne IP jest w Orange i Plusie.
-
A po jakim transferze T-mobile "bez limitu" dla firm w lte włącza lejek?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
O dzwio czytam i czytam regulamin T-Mobile, a ze mam tam juz 2 numery i w przyszlosci zainteresowany bym był LTE i z tego co widze jedyne mozliwe ograniczenia prędości - lejek możliwy jest w przypadku braku terminowej płatności ...ziomek360 pisze:A po jakim transferze T-mobile "bez limitu" dla firm w lte włącza lejek?
Update : jednak zapis jest ze w przypadku duzego zużycia

Jednakze regulamin jest troszkę dziwny:
i:Tabelka :
Transmisja danych w ramach abonamentu: NIELIMITOWANA
Nielimitowana ale jest limit który nie jest podany w umowie. Powstaje wiec pytanie o to czy ewentualne nałożenie limitu jest zgodne z Regulaminem w którym nie ma podanego górnego limitu danych1.7. Transmisja danych w ramach oferty promocyjnej jest nielimitowana we wszystkich technologiach obsługiwanych przez operatora (2G/3G/LTE). W przypadku wysokiego zużycia limitu danych, obciążającemu sieć w sposób zagrażający jej prawidłowemu funkcjonowaniu lub/i korzystaniu z niej przez innych użytkowników, Operator zastrzega sobie prawo do ograniczenia prędkości transmisji danych w taki sposób, że nie będzie ona wyższa niż 16 kBit/sek do końca Cyklu Rozliczeniowego. Od nowego cyklu rozliczeniowego nielimitowana transmisja danych z najszybszą dostępną prędkością zostanie przywrócona
Swoją dorgą nie było opisanego do tej pory przypadku aby kogoś w tej taryfie przycieli

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No regulamin jest sprzeczny. Nielimitowana vs zużycie limitu danych. Jakby zmienili "limitu" na "transferu" to wszystko by było ok.
No i wyrażenia nadmiarowe z punktu widzenia logiki ("lub/i").
No i wyrażenia nadmiarowe z punktu widzenia logiki ("lub/i").
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Transmisja danych nie jest limitowana w żadnej z technologii. W przypadku dużego zużycia danych (niezależne od transmisji) mogą przyciąć prędkość. W tym regulaminie jest to jasno napisane. Szczególnie, że lejek mogą włączyć nawet przed zużyciem wszystkich GB w ramach abonamentu gdy działanie zagraża stabilności.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To przeczytaj jeszcze razja.michal pisze:W tym regulaminie jest to jasno napisane.

I porównaj:ja.michal pisze:W przypadku dużego zużycia danych (niezależne od transmisji) mogą przyciąć prędkość.
Jak można wysoko zużyć coś, czego nie ma?regulamin pisze: W przypadku wysokiego zużycia limitu danych,
-
Czyli radzicie brać ten T-Mobile LTE bez limitu czy coś innego? 

-
1. W pierwszej kolejnosci (jesli masz sprzet - RBM z LTE za darmoziomek360 pisze:Czyli radzicie brać ten T-Mobile LTE bez limitu czy coś innego?
2. Jak nie masz to bierz T-Mobile , poczytaj w internecie , ludzie chwalą ten internet i nikogo w tej taryfie nie przycieli. Jezeli przytną co się jeszcze nie zdarzyło opierajac sie na zapisy regulaminu reklamacja

**
Nie podają nigdzie ilości tych GBja.michal pisze: Szczególnie, że lejek mogą włączyć nawet przed zużyciem wszystkich GB w ramach abonamentu

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jeśli w pierwszej części regulaminu i umowie nie ma mowy o żadnych paczkach danych to faktycznie nielogiczne. Jeśli jest jakaś paczka + dalej bez limitu to jest ok.Jo_gurt pisze:Jak można wysoko zużyć coś, czego nie ma?
-
Nie ma mowy.ja.michal pisze: Jeśli w pierwszej części regulaminu i umowie nie ma mowy o żadnych paczkach danych to faktycznie nielogiczne.
Dodatkowo :
Nigdzie nie podają żadnych granicznych wartosci GB1.9. Niniejsze warunki umożliwiają mobilny dostęp do Internetu w ramach nielimitowanej transmisji danych w zasięgu Sieci na terenie Polski, realizowany w technologiach mobilnych 2G/3G/LTE (w zależności od wykorzystywanego urządzenia, dostępności danej technologii na danym terenie oraz usług aktywnych dla danej Karty SIM). Korzystanie z technologii LTE możliwe jest tylko w oparciu o szczególnego rodzaju Kartę SIM – kartę USIM oraz urządzenie obsługujące tę technologię. Operator udostępnia takie karty w każdym przypadku zawarcia Umowy na niniejszych warunkach. Operator nie gwarantuje, że urządzenie z oprogramowaniem nie zatwierdzonym przez Operatora będzie obsługiwać technologię LTE T-Mobile. Technologia LTE dostępna jest w niektórych miejscach w Polsce. Jej zasięg będzie powiększany. Orientacyjna mapa zasięgu Sieci, w tym technologii LTE w ramach Sieci oraz informacje dotyczące technologii LTE dostępne są na stronie www.t-mobile.pl
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przyjęli trochę wzorców od Plusa. Z drugiej strony, mając umowę w T-Mobile jeszcze gdy nie było LTE, nigdy nic nie przycinali jak się bardzo dużo ściągało w ramach nocy bez limitu.