Huawei B593 - problem z zasięgiem Orange

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
arek156
Początkujący użytkownik forum

Huawei B593 - problem z zasięgiem Orange

Post autor: arek156 »

Witam
Mam pewien problem z routerem Huawei B593. Sprzet działa w plusie, zasięg full, jednak zmieniam operatora na Orange. Karta w routerze i zasięg tylko na jedną kreskę, gdzie stawiam w tym samym miejscu inny router i mam full w DC HSDPA lub HSPA+. W routerze dodałem APN Orange, restart już sukces bo trzy kreski ale za chwilę spada do 1 kreski.
Mimo słabego zasięgu transfer na poziomie ponad 20mbit, ale router zaczyna gubić zasięg i tutaj zaczynają się problemy ... :(.
Router przestawiony na 2G, już lepiej bo 5 kresek, ale wiadomo jak internet działa na 2G :/

Co zrobić, gdzie jeszcze mozna coś ustawić ??? Router na pewno jest sprawny bo w plusie osiąga predkości do 60mbit, jednak chciałbym korzystać z karty Orange.

lokalizacja - Żerków - woj wielkopolskie.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: Huawei B593 - problem z zasięgiem Orange

Post autor: radius »

Plus ma dobry zasięg ze względu na spółki Sferia (800 MHz) oraz Mobyland (1800 Mhz) z którymi ma podpisaną umowę. Orange nie ma swojej infrastruktury. Bazuje na pozwoleniach T-Mobile stąd zasięg nie jest taki jak 2 i 3G.
W Żerkowie przy ulicy Cmentarnej 8 (maszt TP Emitel) jest stacja Mobyland i to z nią się najprawdopodobniej się łączysz.
Zastanawiające jest tylko to, że w pozwoleniach z tej samej lokalizacji powinno pracować LTE Orange. Być może sektory nie patrzą w Twoją stronę stąd taki efekt, a może stacja nie pracuje i sygnał odbierasz, np. z oddalonego Mieszkowa. Musiałbyś z telefonem podjechać i potwierdzić CellID.
Router masz dobry. Kup antenę i powinno się poprawić: http://www.cybertech.com.pl/p112,antena ... -b593.html
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W Żerkowie działa BTS NetWorks UMTS2100 z HSPA+DC oraz UMTS900 z HSPA+ . Na LTE1800 tylko pozwolenie. Jak masz daleko do BTS-a ? Pytanie czemu wybrałeś Orange? Masz sprzęt do LTE, w Żerkowie jest BTS LTE1800Play. U tego operatora można mieć internet LTE bez limitu za darmo na karcie RBM II new za 9 zł lub za małą kasę na abonament lub pre-paid w LTE i 3G.
Awatar użytkownika
Orange Ekspert
Pracownik operatora

Post autor: Orange Ekspert »

Ta jedna kreska zasięgu to LTE czy 3G? Zasięg 3G (UMTS 900) powinien być u Ciebie dosyć dobry.
arek156
Początkujący użytkownik forum

Post autor: arek156 »

Problem pojawia się na Routerze B593. Po włożeniu karty Orange mam przez chwilę 3 kreski H+ natomiast za chwilę mam tylko jedną. Przekładam kartę do małego routera MiFi z brandem Orange i mam FULL zasięg H+ cały czas oczywiście nie da rady złapać LTE.

LTE złapałem jeden raz i to chyba właśnie z Mieszkowa.
W routerze ustawiłem ponownie APN na Orange, sytuacja identyczna, wkładam kartę Plus lub Play - FULL Zasięg bez przerwy.

Korzystam z Orange gdyż posiadam rabaty Open i dlatego mi się opłaca działać na Orange, ale sporo z tym problemów.
Dziś odpaliłem nowy Router z plusa Huawei e5180 - działa pięknie, ale .... nie zapisuje kodu PIN i po wyłączeniu zasilania muszę logować się do routera i wpisywać hasło. Dział techniczny rozkłada ręce, nie można ominąć kodu PIN :/

:(
ODPOWIEDZ