merlin express zasięg w domu a na zewnątrz
Moderator: Moderatorzy
- dnnet
- Stały użytkownik forum
merlin express zasięg w domu a na zewnątrz
Witam serdecznie.
Zakupiłem modem do laptopa Merlin express card w plusie. Wszystko bardzo ładnie i pięknie . Mam tylko taki problem mianowicie w domu łapie mi tylko zasięg EDGE a natomias na dworzu bąć zupełnie przy oknie mam zasięg HSDPA tak więc w domu lipa a stanie z laptopem przytkniętym do szyby to nie jest przyjemne. I w zwiąsku z tym mam pytanie czy antena zewnętrzna rozwiąże ten problem. Znalazłem taką w VOBISIE za 129 zł ale czy to wystarczy. Dodam że jestem w zasięgu GPRS EDGE UTMS I HSDPA ale w domu tylko edge działa. Po testach na zewnątrz szybkość wach sie w granicach 1.9 mb/s a 2.6 mb/s i jest stabilny. Naprawde super ale nie w domu.
Pozdrawiam.
Zakupiłem modem do laptopa Merlin express card w plusie. Wszystko bardzo ładnie i pięknie . Mam tylko taki problem mianowicie w domu łapie mi tylko zasięg EDGE a natomias na dworzu bąć zupełnie przy oknie mam zasięg HSDPA tak więc w domu lipa a stanie z laptopem przytkniętym do szyby to nie jest przyjemne. I w zwiąsku z tym mam pytanie czy antena zewnętrzna rozwiąże ten problem. Znalazłem taką w VOBISIE za 129 zł ale czy to wystarczy. Dodam że jestem w zasięgu GPRS EDGE UTMS I HSDPA ale w domu tylko edge działa. Po testach na zewnątrz szybkość wach sie w granicach 1.9 mb/s a 2.6 mb/s i jest stabilny. Naprawde super ale nie w domu.
Pozdrawiam.
HP G6000-ATHLON X2 TK 57-HDD 120 GB-DDRII 3072-NVIDIA GEFORCE 7000M-VISTA HOME PREMIUM-HUAWEI B970 HSPA-400KB/s
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Re: merlin express zasięg w domu a na zewnątrz
...Skoro modem bez problemu łapie sygnał koło okna to zewnętrzna antena dookólna powinna załatwić sprawę... Trzeba oczywiście tylko zakupić odpowiednią. Uniwersalne zazwyczaj zawodzą...
-
- Mistrz bezprzewodowy
Po pierwsze przenoszę do właściwszego działu (jest do takich spraw jest subforum "Anteny GSM i problemy z zasięgiem"
Jeśli łapiesz samym modemem na zewnątrz sygnał HSDPA to z anteną nie powinno być problemu, chociaż radziłbym kupić coś mocnego, z dłuższym kablem i wystawić na dach. Wtedy powinno działać najlepiej.
Moglibyśmy dostać jakiś link do tej anteny, żeby zobaczyć co to za cudo.. I w zwiąsku z tym mam pytanie czy antena zewnętrzna rozwiąże ten problem. Znalazłem taką w VOBISIE za 129 zł ale czy to wystarczy.

Jeśli łapiesz samym modemem na zewnątrz sygnał HSDPA to z anteną nie powinno być problemu, chociaż radziłbym kupić coś mocnego, z dłuższym kablem i wystawić na dach. Wtedy powinno działać najlepiej.
- dnnet
- Stały użytkownik forum
Witam .
Zakupiłem antene do modemu. jest to antena external antenna fo merlin u630, u740, x u870.
Wystawiłem ją tylko na parapet i śmiga zajefajnie. Tylko interesuje mnie taka kwestia jak siedze w internecie to mam na modemie kolor żółty diody i szybkości mieżone na www.numion wachają sie w granicach 2.0 mb/s a 3.1m/s wydaje mi sie że nieżle. Ale jak tylko chwile nie uzywam neta to dioda zmienia sie na niebieska. Ale po jednym kliknięci czy na linka czy otworzenia poczty albo wysłania czegoś na gg odrazu jest żółt i szybkość zajefajna. Czy tak musi byś czy jeszcze mi sygnał ucieka.
POST_2:
Dodam jeszcze że średni wychodzi tak koło 2.6 mb/s i tak zajefajnie bo mieszkam praktycznie w terenie zabudowanym i dookoła lasu.
Przedtem miałem motorole v235 i nedzne 15 -20 KB a teraz super.
--
Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opoznieniem. Uzyj opcji
Moderator-> Fanta
POST_3:
a to jest link do tej anteny
LINK
--
Raz Ci skleiłem post i nie pomogło, licz się z tym że możesz dostać ostrzeżenie, a nawet bana, pamiętaj o sklejaniu postów, nie praktykujemy pisania jednego pod drugim to nie czat. Dodatkowo zmniejszyłem link. Moderator-> Fanta
OK sorki ale jestem taki szcześliwy z neta że zapomniałem.
Zakupiłem antene do modemu. jest to antena external antenna fo merlin u630, u740, x u870.
Wystawiłem ją tylko na parapet i śmiga zajefajnie. Tylko interesuje mnie taka kwestia jak siedze w internecie to mam na modemie kolor żółty diody i szybkości mieżone na www.numion wachają sie w granicach 2.0 mb/s a 3.1m/s wydaje mi sie że nieżle. Ale jak tylko chwile nie uzywam neta to dioda zmienia sie na niebieska. Ale po jednym kliknięci czy na linka czy otworzenia poczty albo wysłania czegoś na gg odrazu jest żółt i szybkość zajefajna. Czy tak musi byś czy jeszcze mi sygnał ucieka.
POST_2:
Dodam jeszcze że średni wychodzi tak koło 2.6 mb/s i tak zajefajnie bo mieszkam praktycznie w terenie zabudowanym i dookoła lasu.
Przedtem miałem motorole v235 i nedzne 15 -20 KB a teraz super.
--
Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opoznieniem. Uzyj opcji

POST_3:
a to jest link do tej anteny
LINK
--
Raz Ci skleiłem post i nie pomogło, licz się z tym że możesz dostać ostrzeżenie, a nawet bana, pamiętaj o sklejaniu postów, nie praktykujemy pisania jednego pod drugim to nie czat. Dodatkowo zmniejszyłem link. Moderator-> Fanta
OK sorki ale jestem taki szcześliwy z neta że zapomniałem.
HP G6000-ATHLON X2 TK 57-HDD 120 GB-DDRII 3072-NVIDIA GEFORCE 7000M-VISTA HOME PREMIUM-HUAWEI B970 HSPA-400KB/s
-
- Mistrz bezprzewodowy
Wszystko pięknie, ale to jest najzwyklejsza, najprostsza dookólna jakich pełno na allegro, więc dlaczego kosztuje aż 129 zł

Przepłaciłeś:

http://www.allegro.pl/item254241710_opt ... _w_wa.html
- dnnet
- Stały użytkownik forum
Pewnie tak ale jestem naprawde zadowolony wszystko śmiga bardzo ładnie. Dzisiaj w nocy od 0:00 do 4:00 stabilny transfer 3mb/s. To chyba dobry winik ?
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Można powiedzieć że rewelacyjny, tylko szkoda że tak późno...dnnet pisze:... Dzisiaj w nocy od 0:00 do 4:00 stabilny transfer 3mb/s. To chyba dobry winik ?

- dnnet
- Stały użytkownik forum
Witam.
Co masz na myśli że tak pużno ?
Czy że o tej poże taki transfer , bo nierozumie.
W dzień transfer 2.6 mb/s i jest bardzo stabilny.
Co masz na myśli że tak pużno ?
Czy że o tej poże taki transfer , bo nierozumie.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Właśnie o godzinę mi chodziło. Trzeba mieć sporo samozaparcia żeby testować od 0:00 do 4:00dnnet pisze:...Czy że o tej poże taki transfer , bo nierozumie.

...A tak w ogóle połączenie naprawdę rewelacyjne. A jak z pingami?
- dnnet
- Stały użytkownik forum
Jeżeli chodzi o pingi to w nocy nie testowałem ale w dzień waha się między 85 a 100 to dobry wynik czy tak sobie bo nie jestem w temacie z tymi pingami.
--
Poprawa ort, BliSki
--
Poprawa ort, BliSki
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...To bardzo dobry wynik - oznacza że połączenie jest naprawdę stabilne a obciążenie sieci małe...dnnet pisze:...między 85 a 100 to ...
...Nawet w gry FPP z powodzeniem można grać...

...Testowałem kiedyś w Wawie to było pomiędzy 600 a 800 ms...
- dnnet
- Stały użytkownik forum
A jeżeli chodzi o girki to jak sie gra to dużo idzie danych na takim czymś bo ja mam limit 4 gb chociaż jeszcze nigdy go nie przekroczyłem to widze że teraz te dane są znacznie większe jak siedze w necie ale <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> tak jes bo troche mieszam w tym internecie.