Przejście z FreeNet na LTE FreeNet
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Przejście z FreeNet na LTE FreeNet
Obecnie mam umowę z Orange FreeNet 49 bez urządzenie, zawartą w grudniu zeszłego roku poprzez internet. Z bonusami mam 44 GB transferu plus darmowe Szczęśliwe Godziny. LTE mnie nie interesowało, bo go nie było w moim miejscu zamieszkania w momencie zawierania umowy. Teraz jednak jest i nawet, pomimo prawie 7 kilometrowej odległości od nadajnika i pojedynczej anteny na 2100 mHz, wyciągam na testach do 30 Gb/s . Widzę, że w nowej ofercie Orange, za taką samą cenę, po przekroczeniu transferu jest nielimitowane LTE 10Gb/s. W związku z tym mam 2 pytania:
1. Czy obejmuje to także stare umowy w takiej samej cenie?
2. Jeżeli nie, czy jest możliwe bezbolesne przejście na tą nową taryfę?
1. Czy obejmuje to także stare umowy w takiej samej cenie?
2. Jeżeli nie, czy jest możliwe bezbolesne przejście na tą nową taryfę?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Przejście z FreeNet na LTE FreeNet
HariMata pisze:do 30 Gb/s
Nie sądzę, proponuję pomyśleć nad jednostkami.HariMata pisze:10Gb/s.
Musisz dokładnie sprawdzić swój cennik ale z tego co kojarzę w opcji bez sprzętu nawet w wyższych taryfach nie było LTE bez limitu, inaczej sprawa by się miała gdybyś podpisał umowę z sprzętem, wtedy zmieniłbyś taryfę na wyższa opcję(za dodatkową opłatą i masz nielimitowane LTE, a już w ogóle nie wierzę żeby udostępnili CI LTE bez limitu gratis.HariMata pisze:1. Czy obejmuje to także stare umowy w takiej samej cenie?
Moim zdaniem nie możliwości przejść na taką taryfę,choć w tej sprawie proponuję przejść sobie do salonu lub zadzwonic pod *100, pozostaje podpisać nową umowę lub czekać do końca aktualnej.HariMata pisze:2. Jeżeli nie, czy jest możliwe bezbolesne przejście na tą nową taryfę?
-
Fakt. Miało być Mb/s. Tak jakoś z rozpędu pomyliło mi się.adixm pisze:Nie sądzę, proponuję pomyśleć nad jednostkami.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2015-06-06, 18:11 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2015-06-06, 17:11 przez HariMata, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wg regulaminów przejście na wyższą taryfę jest możliwe, ale traci się wszystkie zniżki i bonusy czyli Szczęśliwych Godzin czy LTE bez limitu raczej nie będzie. Są różne błędy w systemie Orange i może będą, ale kto to wie. 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Trzeba by popytać, ale o ile szczęśliwe godziny mogą przepaść nie rozumiem czemu miało przepaść LTE bez limitu skoro to część oferty. Tak samo nie rozumiem czemu miałby przepaść np. rabat -30% skoro kiedyś o to pytałem i nawet przy cesji ten rabat nie przepada.ja.michal pisze:traci się wszystkie zniżki i bonusy czyli Szczęśliwych Godzin czy LTE bez limitu raczej nie będzie
-
Czy ktoś z czytelników forum już może robił podejście do takiej zmiany i chciałby podzielić się efektem? Na razie poruszamy się w sferze przypuszczeń.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ale podstawowe pytanie: na co chcesz zmienić taryfę skoro w tym cenniku który masz w opcji bez modemu nawet nie ma nielimitowanego LTE?HariMata pisze:Czy ktoś z czytelników forum już może robił podejście do takiej zmiany i chciałby podzielić się efektem?
-
Jak to nie ma? Może źle się zrozumieliśmy. Chcę zmienić na to:Ale podstawowe pytanie: na co chcesz zmienić taryfę skoro w tym cenniku który masz w opcji bez modemu nawet nie ma nielimitowanego LTE?
Przedłużenie umowy przez internet bez urządzenia (taką mam umowę dotychczasową i płacę 49,90) Wg nowych warunków jest to samo (trzecia kolumna) i dodatkowo Prędkość nielimitowanego LTE do 10 Mb/s. Żeby było jasno, nie chodzi mi o ta zniżkę przez 6 m-cy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
HariMata, to w końcu chcesz przedłużyć umowę czy zmienić trwającą aktualnie na nowszą, z LTE bez limitu?
-
Chcę zmienić aktualnie trwającą umowę na nowszą z LTE bez limitu. Tak pisałem w pierwszym poście, który może za bardzo zagmatwałem. Oczywiście chciałbym płacić tyle ile płacę, mieć taki sam transfer jak dotychczas i takie same dodatki jak w starej umowie, a tylko dodatkowo ten LTE bez limitu jaki dają teraz.ja.michal pisze:HariMata, to w końcu chcesz przedłużyć umowę czy zmienić trwającą aktualnie na nowszą, z LTE bez limitu?
Tak prawdę powiedziawszy transferu nie wykorzystuję w całości, ale też zbytnio nie szaleję, bo nie chcę obudzić się z ręką w nocniku, tj z takim lejkiem, że nawet strony otwierają się przeraźliwie wolno. Niedawno nabyłem telewizor z dostępem do internetu, ale za bardzo boję się wykorzystywać jego możliwości, aby nie złapać lejka, a to ograniczenie w LTE do 10 Mb/s w zupełności wystarczyłoby mi do swobodnego korzystania z Internetu po ewentualnym przekroczeniu limitu.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Masz trzy wyjścia:HariMata pisze:Chcę zmienić aktualnie trwającą umowę na nowszą z LTE bez limitu
-albo zmieniasz taryfę na wyższą z cennika z dnia podpisania umowy a wtedy nie było opcji nielimitowanego LTE w opcji bez modemu,
-albo przedłużasz aktualną umowę choć jak podpisałeś w grudniu umowę na 24 miesiące to szybko tej opcji nie będzie,
-albo bierzesz dodatkowo nową umowę.
Nie mozesz sobie ot tak zmienic z tamtej taryfy na te która jest aktualnie, to wydaje sie oczywiste choć widać nie dla wszystkich. Jakby nie patrzeć nie ma możliwości żebyś miał nielimitowane LTE chyba że podpiszesz nową umowę.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
adixm, trzecia opcja to szukać chętnego na cesja.
Jako półśrodek można uruchomić Szczęśliwe Godziny 00:00-12:00.
Ewentualnie dokupić najtańszą opcję Free Net, która kosztuje w podstawie minimum 39 zł (wejdzie Orange Open), z nielimitowany LTE lub opcję bez sprzętu na 12 miesięcy za 19,90 gdzie LTE bez limitu jest do 5 Mb/s przez 3 miesiące a potem można nadal mieć LTE bez limitu za 20 zł miesięcznie. Pakiet GB na jednym koncie abonenckim sumując się także byłyby GB z nowego i starego Free Net razem.
Jako półśrodek można uruchomić Szczęśliwe Godziny 00:00-12:00.
Ewentualnie dokupić najtańszą opcję Free Net, która kosztuje w podstawie minimum 39 zł (wejdzie Orange Open), z nielimitowany LTE lub opcję bez sprzętu na 12 miesięcy za 19,90 gdzie LTE bez limitu jest do 5 Mb/s przez 3 miesiące a potem można nadal mieć LTE bez limitu za 20 zł miesięcznie. Pakiet GB na jednym koncie abonenckim sumując się także byłyby GB z nowego i starego Free Net razem.