PLAY Internet Abonament 30GB/30zł vs RBM
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
PLAY Internet Abonament 30GB/30zł vs RBM
Witam.
Poszukuje podpowiedzi na co się zdecydować, bo czytam na ten temat juz sporo. Mianowicie szukam rozwiązania mobilnego (uczelnia, praca, doroga miedzy punktami). Internet bedzie używany w routerze MiFi. Mieszkam i 90% czasu przebywam na terenie Krakowa, dlatego o zasieg nie powinienem sie martwić.
Najbardziej chodzi mi o różnice. W play - 6mies bez limitu, potem 30gb mies, limit prędkości 70mbit/s, noce bez limitu. A w RBM czytałem ze "bez limitu" czyli 100gb. 50zl za 100dni a i jeszcze moge wykorzystać 20, czyli na logikę lepiej, lecz doczytałem tez na forum ze w sieci macierzystej PLAY. Czy w PLAY mamy jak w przypadku telefonu dostęp do zasięgu innych sieci czy tylko do macierzystej (p4) i czy macierzystej w przypadku RBM oznacza tylko macierzysty czy zasieg innych sieci jest tez dostępny. Kolejna sprawa czy RBM nielimitowany jest tylko zasieg LTE a jak wejdziemy na 3G to zacznie zjadać megabajty czy wszytsko jest poprostu nielimitowane?
Co wy byście wybrali i dlaczego?
Poszukuje podpowiedzi na co się zdecydować, bo czytam na ten temat juz sporo. Mianowicie szukam rozwiązania mobilnego (uczelnia, praca, doroga miedzy punktami). Internet bedzie używany w routerze MiFi. Mieszkam i 90% czasu przebywam na terenie Krakowa, dlatego o zasieg nie powinienem sie martwić.
Najbardziej chodzi mi o różnice. W play - 6mies bez limitu, potem 30gb mies, limit prędkości 70mbit/s, noce bez limitu. A w RBM czytałem ze "bez limitu" czyli 100gb. 50zl za 100dni a i jeszcze moge wykorzystać 20, czyli na logikę lepiej, lecz doczytałem tez na forum ze w sieci macierzystej PLAY. Czy w PLAY mamy jak w przypadku telefonu dostęp do zasięgu innych sieci czy tylko do macierzystej (p4) i czy macierzystej w przypadku RBM oznacza tylko macierzysty czy zasieg innych sieci jest tez dostępny. Kolejna sprawa czy RBM nielimitowany jest tylko zasieg LTE a jak wejdziemy na 3G to zacznie zjadać megabajty czy wszytsko jest poprostu nielimitowane?
Co wy byście wybrali i dlaczego?
-
- Stały użytkownik forum
Re: PLAY Internet Abonament 30GB/30zł vs RBM
Ja bym wybrał 3G i LTE 100GB za 45 zł w Play Internet na kartę na zasięgu macierzystym PLAY bo w RBM mogą w każdej chwili wyłączyć a nie ma sensu pchać się w abonament.
-
Kiedy wyłączą - tego nie wiesz, ja bym radził oszczędzać tak długo jak się da i promocja jest aktywna. Zresztą jest już chyba z ponad 1,5 roku obecna? W ofercie Play wyłączyli ją chyba w styczniu tego roku.Marcin87 pisze:Ja bym wybrał 3G i LTE 100GB za 45 zł w Play Internet na kartę na zasięgu macierzystym PLAY bo w RBM mogą w każdej chwili wyłączyć a nie ma sensu pchać się w abonament.
W każdym razie weź sam się zastanów, zakładając, że będzie dobry zasięg LTE (bo Red Bull jest tylko w LTE nielimitowany) to wydaje 50 zł i ma na starcie pewne 30 dni promocji, bo nawet jak ją wyłączą, to nie skrócą dni, kiedy jest aktywna, ot, nie będzie można włączyć kolejnej. Jeżeli nie wyłączą, to już w następnym miesiącu ma taniej, a może jeszcze w następnym.
W Play na Kartę też ładuje za 50 zł i ma 30 dni. Tylko (albo i aż, zależy jak patrzeć).
Ja bym korzystał z Red Bulla dopóki się da, a potem poszedł w ofertę Play na Kartę, darując sobie abonament. Chyba, że w miedzyczasie pojawi się coś ciekawego, bo się dziać różne rzeczy mogą po zakończeniu aukcji częstotliwości i cih wprowadzenia - większy zasięg poza terenami zabudowanymi w 800, dodatkowa pojemność w miastach w 2600 itd.
-
Niby tak, i wiem ze to jest tylko 15zł miesięcznie więcej niz za ten abonament ale wciaz to jest 15zl miesięcznie zbędne podczas gdy ja raczej nawet i tych 30GB bym nie wykorzystał. W skali roku to juz 200 prawie. Moze inna sieć, chociaz chyba play wychodzi najbardziej opłacalne.
Czyli jak dobrze rozumiem z Twojej wypowiedzi to jest tak jak myslalem czyli w RBM nielimitowany internet mam tylko wtedy kiedy mam zasieg LTE?
Odpowiedz oczywiscie na post Marcina. Nie widziałem, że Sig w miedzy czasie odpisał:)
Czyli jak dobrze rozumiem z Twojej wypowiedzi to jest tak jak myslalem czyli w RBM nielimitowany internet mam tylko wtedy kiedy mam zasieg LTE?
Odpowiedz oczywiscie na post Marcina. Nie widziałem, że Sig w miedzy czasie odpisał:)
-
- Stały użytkownik forum
W RBM Tylko LTE jest "nielimitowane" dlatego można się zastanowić nad Play-em bo tu masz 3G i LTE do wyboru a także cykliczne opłaty co miesiąc i samo ściąga z konta jak przyjdzie pora a w RedBulu musisz pilnować żeby nie ściągało z konta jak usługa się wyłączy a musisz co miesiąc "ręcznie" aktywować.Dlatego wg mnie Play Internet na kartę jest praktyczniejszy i ma większy zasięg tego internetu.
-
To jeszcze jedno, jak jest z tym zasięgiem? RBM i Play maja dokładnie taki sam zasieg czy RBM jest w jakimś stopniu ograniczony względem Play. Np Play ma zasieg wszytskich sieci a RBM tylko Play? Jak to jest?
-
- Mistrz bezprzewodowy
W ofertach dedykowanego internetu mobilnego można korzystać póki co tylko z zasięgu macierzystego sieci Play, z zasięgu wszystkich czterech sieci można korzystać jedynie w tzw. ofertach głosowych Play. Ciekawą ofertę ma Orange z tym że jedynie na abonament, który wynosi 70zl minus 20% rabatu(cena końcowa 55zl chyba ze masz juz jakas umowe z Orange) który jest do uzyskania a do tego naprawdę dobry tablet Lenovo Yoga 2 z wbudowanym modemem LTE. W ofercie jest 50GB +100GB do wykorzystania z pelna predkoscia w LTE a potem przycinka do 1Mb/s. Biorąc pod uwage wartość rynkową tabletu naprawdę oferta warta rozważenia.Dulię pisze:Np Play ma zasieg wszytskich sieci a RBM tylko Play? Jak to jest?