prad -> kabel od anteny kopie

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kuternoga
Początkujący użytkownik forum

prad -> kabel od anteny kopie

Post autor: kuternoga »

Mj kabel od anteny zewnetrznej od internetu w miejscu gdzie jest podłoczony do kart sieciowej gdy sie go dotkie kopie pradem czym to moze byc spowodowane??

--
Zmieniłem tytuł aby nieco więcej mówił o problemie
- -> kabel od anteny kopie
BliSki
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: prad -> kabel od anteny kopie

Post autor: Jaco »

Ja myślę że masz gdzieś przebicie na obudowie i tyle.Posprawdzaj czy jakieś kabelki nie plączą się po kompie bezpańsko.
Awatar użytkownika
wikara
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: wikara »

Ja myśle ze we takim przypadku musiałbys zastosowac połączenie mase z zasilacza na obudowe (kebel uziemiający)bo zapewne jak dotykasz obudowy to też kopie w małym stopniu ,są to przebicia elektrostatyczne:)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Też stawiam na to, że to wina źle uziemionego kompa. Prawdopodobnie nie masz wcale podłączonego bolca uziemiającego.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
kuternoga

a

a co to jest tan kabel uziemiajacy??? jak mam uziemic tego kompa :?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: a

Post autor: Jaco »

kuternoga pisze:jak mam uziemic tego kompa :?
Najlepiej go zakop w ziemi :lol:

Kabel zasilający komputer ma 3 żyły i jedna z nich odpowiada za uziemienie zestawu.Nadal obstawiam że gdzieś dotyka poluzowany lub odizolowany przewód zasilający jakieś inny sprzęt w kompie lub jakaś ścieżka z płyty głównej lub karty graficznej.Możliwości w PC jest bardzo dużo . Jeśli się nie znasz na tym przejdź się do kogoś kto się zna abyś wkrótce nie napisał że spaliłeś całego kompa.
Awatar użytkownika
wikara

kuternoga
wyciag zasilacz z kompa i połuz go na podłodze kabel prądowy z kompa wiadomo ze masz podłączony i tu właśnie pytanie gdzie pogłączony czy bezpośrednio pod gniazdo 220V czy pod listwe przeciwprzepięciową,podłącz do takiej wtyczki gdzie jest wystający bolec czyli uziemienie,masa,zero 8)
po tych czynnościach które ci powiedziałem nic nie poskutkuje to podczymóje słowa Jaco że tam coś lata lużno itd:)

Acha jeżeli po wyciągnięciu zasiłki z kompa nie będzie się to działo to trza zrobic to co napisłem w pierwszej mojej wypowiedzi,zasiłke i obudowe zmasować kablem żółto-zielonym!!!!!! :P
pozdrawiam!
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Wszystko prawda, potwierdzał słowa przedmówców. Tyle, że u mnie np. komp nie jest <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> uziemiony bo... nie mam żadnego gniazdka z bolcem, no może w łazience czy kuchni by się znalazło :D Tak to właśnie jest jak się w bloku mieszka. Stąd też kompa nie mam uziemionego i nic mnie jakoś nie kopie 8) Myślałem też nad uziemieniem do rur CO ale przyznam szczerze, nie chce mi się psuć kabla skoro jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> wszystko działa
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
zDaleKi

przewaks pisze:Wszystko prawda, potwierdzał słowa przedmówców. Tyle, że u mnie np. komp nie jest w ogóle uziemiony bo... nie mam żadnego gniazdka z bolcem, [...] i nic mnie jakoś nie kopie
To czy komputer bez uziemienia kopie czy nie jest uzależnione np. od jakości wykonania jego zasilacza troszkę może też obudowy...
Czasami sama listwa zasilająca z filtrem przeciwprzepięciowym gdy nie ma uziemienia (a powinna mieć) może powodować efekt kopania na obudowie kompa - jest to związane ze no kondensatorami filtrującymi, które są w takiej listwie wykorzystane.

Nie wiem jak jest w konkretnym przypadku autora wątku, bo jakoś nic nie opisuje.
kuternoga pisze:a co to jest tan kabel uziemiajacy??? jak mam uziemic tego kompa :?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Uziemienie

W skrócie masz gniazdko z bolcem czy bez bolca?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Być może u mnie dlatego nic nie kopie - zasilacz Tagan (TG480-U15), obudowa Chieftec, seria BX. Listwa... nawet nie wiem jaka :D Niemniej póki co wszystko działa bardzo dobrze i to już od ponad półtora roku.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
kuternoga

otóz sytuacja wyglada tak> komp jest podłaczony do listwy która ma ten bolec uziemiajacy a listwa jest podąłczona do gniazdka która nie ma bolca uziemiajacego: w komie jest w sumie jeden kabelek który dotyka płyty głownej i karty sieciowej ale inaczej w sumie nie da sie go umiescic chyba ze całkowicie bedzie lezał na karcie sieciowej
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

przewaks pisze:...dlatego nic nie kopie - zasilacz Tagan (TG480-U15), obudowa Chieftec, seria BX. ...
...Podejrzewam że to sprawka właśnie uszkodzonego zasilacza. Sprzęt markowy jest zupełnie inaczej wykonany niż prosty "No name" często bez żadnych oznaczeń... Znam przypadek przebicia na obudowę za sprawą takiego zasilacza. Zagrożone są wszystkie podzespoły kompa z płytą główną na czele. Finałem przebicia u znjomego było spalenie dosłownie wszystkiego (każdy nawet najmniejszy wiatraczek)...
...Dobrze jest zainwestować w porządną "elektrownię" zabezpieczeniami i filtrami. Fakt że kosztuje, ale można go później przełożyć do nowszego sprzętu...
Awatar użytkownika
wikara

Zobacz czy w innym slocie pci kopie i sprawdż na innej zasiłce czy to samo wystepuje i napisz jaki wynik......jeżeli na innej zasiłce będzie git to masz już odpowiedż,oczywiście zasilacz wkładasz jakaś marke a nie tak jak piosał przedmówca "no name"

kuternoga pisze:otóz sytuacja wyglada tak> komp jest podłaczony do listwy która ma ten bolec uziemiajacy a listwa jest podąłczona do gniazdka która nie ma bolca uziemiajacego
I to że jest podlaczona tak listwa, do gniazdka bez bolca jest na 90% przyczyną. O czym pisałem już tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=49994#49994
W większości instrukcji listew zasilających jak byk jest napisane, że nie wolno ich używać w gniazdku bez bolca, bo w takim wypadku taka listwa może nie zadziałać prawidłowo - ale kto tam czyta instrukcje od listwy :lol:
mar_kow pisze:...Podejrzewam że to sprawka właśnie uszkodzonego zasilacza.
A ja nie, patrz wyżej. :lol:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

BliSki pisze:... nie wolno ich używać w gniazdku bez bolca, bo w takim wypadku taka listwa może nie zadziałać prawidłowo - ale kto tam czyta instrukcje od listwy :lol:
...A co z problemem np. starych mieszkań (a mieszkałem kiedyś) gdzie instalacja w większości bez uziemienia była kładziona chyba mocno po pijaku... :shock: . I gdzie tu mówić o porządnym uziemieniu... Jakoś wszystko działało bez tragedii... Sam oczywiście pomyślałem choćby o "zerowaniu" gniazd żeby nie doszło przypadkiem do nieszczęścia...
...A to, że nikt nie czyta uwag odnośnie prawidłowego podłączania listw zasilających to raczej normalne...
zDaleKi

mar_kow pisze:...A co z problemem np. starych mieszkań (a mieszkałem kiedyś) gdzie instalacja w większości bez uziemienia
Zawsze jest wyjście. W starych mieszkaniach gdzie była instalacja 2-przewodowa w kuchniach czy łazienka też są kołki zerujące bo tam muszą być, tylko, że nie ma trzech przewodów do gniazda ale tylko dwa. Dlaczego? Ano dlatego, że łączona tam przewód zerowy z bolcem uziemiającym.
Nic tu nikomu nie sugeruje i nie biorę odpowiedzialności!!! za takie rozwiązanie (bo znam też zdolnych, który pomylili i podłączyli tam przewód fazowy - nie było wesoło)!!
Ale wiem, że to praktykowano i np. w moim starym mieszkaniu tak było - bolec uziemiający do przewodu zerowego.

Co do listew, to niestety ale jak nie ma bolca, to potem listwa czy obudowa kompa kopią ;) Nie będe się wgłębiał dlaczego a w skrócie już o tym pisałem.
Autorowi pytania radze sprawdzić, czy po uziemieni listwy dalej będzie miał ten problem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ