Router 5GHz do Modemu E3372

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mati92
Stały użytkownik forum

Router 5GHz do Modemu E3372

Post autor: mati92 »

Witam potrzebuje porady dotyczącej wyboru routera do modemu Huawei e3372 ponieważ dotychczasowy sprzęt nie spełnia moich oczekiwań. W tym momencie posiadam routery Tp-link 1042nd V1 i wdr 4300 spięte kablem LAN ale chciałem je zamienić na jeden który sam pokryje zasięgiem mieszkanie o powierzchni 50m2.
Parametry na jakich mi zależy:
- obsługa 5GHz
- gigabitowy LAN ale nie koniecznie
- żeby nie zamrażał połączenia z modemem

Myślałem o Asusie AC51U który spełniłby prawie wszystkie moje wymagania tylko nie wiem jak z zasięgiem wi-fi. Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Router 5GHz do Modemu E3372

Post autor: Jo_gurt »

Dziwne, że żaden z tych routerów nie pokrywa całego 50m mieszkania. Albo masz tam straszny syf w eterze albo wszystkie ściany nośne :P W każdym razie zmiana sprzętu pewnie nie pomoże.
Chyba, że całkowicie się przeniesiesz na 5GHz.
mati92
Stały użytkownik forum

Re: Router 5GHz do Modemu E3372

Post autor: mati92 »

Telefon wyszukuje 8 sieci wi-fi na 2.4GHz plus 3 moje w tym jedna 5GHz niestety wdr 4300 słynie ze słabego zasięgu więc mam dwa. Powodem do zmiany jest też problem ze stabilnością połączenia internetowego z modemem objawia się to tym że modem pokazuje że jest połączenie a dostępu do internetu nie ma. Co do ścian to nośna na drodze sygnału jest na pewno jedna. Ewentualnie jeżeli twierdzisz że jeden sobie nie poradzi to może zmienić tp linka 1043nd na coś co obsługuję też 5GHz i połączyć je kablem LAN.
ODPOWIEDZ