Router Netis WF2780 Client Mode
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router Netis WF2780 Client Mode
Witam,
Mam router Netis WF2780 pracujący w trybie Client, jednak nie jestem pewny czy poprawnie wszystko jest skonfigurowane.
Testowałem kilka kart sieciowych wifi na usb i pcie, ale na żadnej nie miałem takich prędkości transferu jak na tym routerze.
Problem jest taki, że czasem gubi połączenie i trzeba resetować, żeby wszystko zaczęło działać.
Zastanawiam się, czy sprzęt jest dobrze skonfigurowany. W ustawieniach są do wyboru 2 tryby pracy: Router i Bridge, w trybie Router mogę ustawić adresy LAN WAN włączyć/wyłączyć DHCP itp, w trybie Bridge są dwie opcje Static IP(tutaj mogę ustawić IP, maskę, bramę i dnsy, albo DHCP(tutaj nie ma żadnych ustawień). Jak ustawie tryb działania Router to jeszcze dzieje się jedna dziwna rzecz, że na laptopie łącze się z tym routerem zamiast głównego i nie ma tam dostępu do sieci, pomimo tego że w ustawieniach wireless mam wybrany tryb Client, a nie Access Point. Ktoś zna ten router i może mi pomóc z konfiguracją?
Mam router Netis WF2780 pracujący w trybie Client, jednak nie jestem pewny czy poprawnie wszystko jest skonfigurowane.
Testowałem kilka kart sieciowych wifi na usb i pcie, ale na żadnej nie miałem takich prędkości transferu jak na tym routerze.
Problem jest taki, że czasem gubi połączenie i trzeba resetować, żeby wszystko zaczęło działać.
Zastanawiam się, czy sprzęt jest dobrze skonfigurowany. W ustawieniach są do wyboru 2 tryby pracy: Router i Bridge, w trybie Router mogę ustawić adresy LAN WAN włączyć/wyłączyć DHCP itp, w trybie Bridge są dwie opcje Static IP(tutaj mogę ustawić IP, maskę, bramę i dnsy, albo DHCP(tutaj nie ma żadnych ustawień). Jak ustawie tryb działania Router to jeszcze dzieje się jedna dziwna rzecz, że na laptopie łącze się z tym routerem zamiast głównego i nie ma tam dostępu do sieci, pomimo tego że w ustawieniach wireless mam wybrany tryb Client, a nie Access Point. Ktoś zna ten router i może mi pomóc z konfiguracją?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Router Netis WF2780 Client Mode
Tryb bridge zastępuje Ci 1:1 kartę sieciową, tj. jesteś wpięty bezpośrednio do sieci.
Tryb router oddziela Cię od sieci NATem, czyli nie jesteś widoczny z sieci.
Czego potrzebujesz to zależy tylko od Ciebie, może być też tak, że nie ma żadnej różnicy.
Ważne tylko, żeby nie tworzyć konfliktów adresów w sieci operatora.
Tryb router oddziela Cię od sieci NATem, czyli nie jesteś widoczny z sieci.
Czego potrzebujesz to zależy tylko od Ciebie, może być też tak, że nie ma żadnej różnicy.
Ważne tylko, żeby nie tworzyć konfliktów adresów w sieci operatora.
-
Rozumiem. W trybie Bridge i Static IP mam chyba najbardziej stabilne połączenie, tylko nie wiem jakie ustawić adresy. Teraz mam IP z pola DHCP głównego routera 192.168.1.20, maskę domyślną, bramę domyślną 192.168.1.254 i DNS 192.168.1.1 - adres głównego routera.
Jeszcze pytanie czemu w trybie Router, mój laptop łączy się z tym Netisem, a nie głównym routerem. Jak w wireless ustawiam Client to nawet nie ma opcji Disable SSID broadcast.
Jeszcze pytanie czemu w trybie Router, mój laptop łączy się z tym Netisem, a nie głównym routerem. Jak w wireless ustawiam Client to nawet nie ma opcji Disable SSID broadcast.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Główny router jest też Twój?
-
Mój, ale za wielu opcji to on nie ma. Jest nim Funbox 2.0.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Może zostać w takim razie.zjazd pisze: Teraz mam IP z pola DHCP głównego routera 192.168.1.20, maskę domyślną, bramę domyślną 192.168.1.254 i DNS 192.168.1.1
Laptop łączy się z tym, czym mu powiesz, żeby się łączył.zjazd pisze:Jeszcze pytanie czemu w trybie Router, mój laptop łączy się z tym Netisem, a nie głównym routerem.
Bo wtedy Netis nie ma swojego SSID.zjazd pisze:Jak w wireless ustawiam Client to nawet nie ma opcji Disable SSID broadcast.
-
Łączy się sam, ta sama nazwa sieci wifi, nic nie zmieniam. Nie mam internetu, a po wpisaniu 192.168.1.1 wchodzę w Netisa, a nie Funboxa. Taka sytuacja występuję tylko wtedy, kiedy ustawie tryb pracy na Router.