Witam, zarejestrowałem się na forum ponieważ chciałbym powiększyć zasięg internetu w moim domu. Opisze teraz całą sytuację:
Więc kiedyś kupiłem Pentagram Cerberus P 6371 (jakieś 6-7 lat temu) i wszystko było ok, wifi działało itd. Lecz przeprowadziłem się w domu na górne piętro co wiązało się za pogorszeniem sygnału wifi, tzn w laptopie z zintegrowaną kartą wifi było to wystarczająco, lecz pod Smart TV już nie starczało. Zakupiłem więc nowy router, TP link TL-MR3420.
Myślałem że powiększy mi to zasięg z racji tego iż posiadał dwie antenki, no i że jest nowszy, oraz chętnie wybierany na allegro. Jakież było moje zdziwienie jak okazało się że jest jeszcze gorszy niż pentagram. Nie pamiętam już wykresów DBM, lecz była to wyraźna różnica ( podłączone były dwa routery w tym samym momencie). Więc postanowiłem zostać przy moim pentagramie a tp linka odesłać.
Obecnie jest takż iż przeniosłem router do siebie na górę, dosłowie za scianę, na dole jest repeater Wi-Fi TP-LINK TL-WA854RE z dwiema kreskami. Prędkość internetu po kablu to 10mb/s, lecz w wifi skacznie różnie od 3mb/s do 7-8mb/s.
Z zasięgiem też różnie, lecz przeważnie na telewizorze i konsoli jest to 3-4 kreski na 5. W laptopie mam zewnętrzną kartę
TL-WN822N
na usb z racji tego iż zintegrowana się popsuła.
Siedząc obecnie w pracy, wpadłem na pomysł napisać tutaj aby może ktoś mi udzielił pomocy, rady...jak zwał tak zwał. Ogólnie szukam czegoś co mi powiększy moc wifi oraz ustabilizuje jakoś prędkość internetu. Ponieważ czasami jest tak że konsola lub TV po prostu gubi zasięg. A tak jak wspomniałem router jest za ścianą.
Wzocnienie sygnału, nowy router słabszy niż starszy
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Wzocnienie sygnału, nowy router słabszy niż starszy
Przynajmniej już wiesz, że żaden z tych czynników nie ma wpływu na siłę sygnałukamcio100 pisze:Myślałem że powiększy mi to zasięg z racji tego iż posiadał dwie antenki, no i że jest nowszy, oraz chętnie wybierany na allegro.

Przekonałeś się też, że repeatery to słaby pomysł.kamcio100 pisze:na dole jest repeater Wi-Fi TP-LINK TL-WA854RE z dwiema kreskami
Pewnie nie chcesz tego usłyszeć, ale nazywa się to kabel. Ustaw min. 1 AP na piętro, połącz je kablami lub PLC.kamcio100 pisze: Ogólnie szukam czegoś co mi powiększy moc wifi oraz ustabilizuje jakoś prędkość internetu.
-
- Początkujący użytkownik forum
No niestety to nie wchodzi w grę, połączenie kablami. Na prawdę nic nie da rady z tym zrobić ?
- wojteks
- *** Administrator ***
A PLC?kamcio100 pisze:połączenie kablami
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
PLC, najlepiej z wbudowanym modulem WiFi:kamcio100 pisze:Na prawdę nic nie da rady z tym zrobić ?
http://allegro.pl/transmiter-sieciowy-w ... 30096.html
Nie pomagam na PW.