Jetem młodą osobą, która chciałaby pomóc swojej babci. Aktualnie mieszka ona sama, ma bardzo duże uszkodzenie wzroku. W chwili obecnej posiada telefon stacjonarny w sieci Multimedia, za który płaci ponad 40 zł miesięcznie w ogóle z niego nie korzystając. Postanowiłem, że obniżę ten zbędny, miesięczny wydatek: idealnym rozwiązaniem będzie oferta pre-paid w telefonii komórkowej, ale pojawił się duży problem, dobór sprzętu. Wszelkiej maści telefony komórkowe, nawet te z dużymi klawiszami odpadają. Babcia, pomimo wielodniowej nauki nie potrafi zapamiętać ich obsługi, nie pamięta gdzie odłożyła telefon i nie pamięta, że trzeba go ładować. W grę wchodzą wyłącznie telefony stacjonarne, gdyż babcia przez całe swoje życie używała wyłącznie ich. Zakupiłem więc telefon stacjonarny Opticom B300 - ma on olbrzymie klawisze numeryczne, co idealnie się sprawdza.
Cały problem polega na tym, jak podłączyć telefon stacjonarny do sieci komórkowej? Zamówiłem z Aliexpress bramkę GSM, która to umożliwiała. Co ważne była zasilana z gniazda sieciowego, ale jednocześnie posiadała wbudowaną baterię, więc w przypadku zaniku zasilania sieciowego nadal można było wykonywać połączenia. Niestety bramka była firmy noname i regularnie się zawieszała. Często, gdy dzwoniłem na numer babci, to niemożna było się dodzwonić, gdyż numer był zajęty, co było bzdurą, bo telefon leżał obok i był nieużywany. Pytanie więc: co kupić, by podłączyć Opticom B300 do sieci komórkowej i aby takie rozwiązanie było stabilne?
Pomyślałem o Huawei E960. Mogę kupić ten sprzęt na Aliexpress za ok. 107 zł. Firma znana i szanowana, więc rozwiązanie powinno być stabilne. Problem polega na tym, że nie ma wbudowanego akumulatora, więc w przypadku zaniku zasilania sieciowego nie będzie można wykonywać połączań.
Czy macie jakieś sugestie do tego rozwiązania? Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam