Jaki stacjonarny router LTE - D-Link DWR-921, Asus 4G-n12?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mecenas666
Początkujący użytkownik forum

Jaki stacjonarny router LTE - D-Link DWR-921, Asus 4G-n12?

Post autor: mecenas666 »

Witam serdecznie,

stoję właśnie przed wyborem routera STACJONARNEGO do obsługi karty Play z Internetem LTE. Niestety w mojej lokalizacji nie mam dostępu do żadnego dostawcy Internetu "po kablu", stąd konieczność skorzystania z oferty LTE od operatora sieci komórkowej. Przez klika dni testowałem już Internet Play na mobilnym routerze Huawei E5377 i wszystko śmigało poprawnie (download nawet do 50Mb/s), niemniej nie potrzebuję routera mobilnego, wolałbym stacjonarny z jak najlepszym odbiorem sygnału z nadajników operatora (obok mnie, w odległości lekko ponad 1km są 2 nadajniki Play LTE) i dość mocnym sygnałem rozsyłanym wewnątrz budynku (tutaj E5377 nie dawał rady w moim domu, na pietrze Internet śmigał, na parterze niestety już nie...).

Wybór zawężam do routerów z wbudowanym modemem LTE. Nie chciałbym urządzeń 2 w 1 z wtykanym w port USB zewnętrznym modemem. Zależy mi na dobrych parametrach, stabilnej pracy, dobrych antenach zewnętrznych i mocnym sygnale wewnątrz budynku. Router nie musi posiadać wejścia na dodatkowe anteny zewnętrzne - myślę, że skoro mobilny E5377 miał dobry sygnał i dawał radę, to stacjonarny router tym bardziej da. Nie zależy mi na żadnych super opcjach - router ma po prostu chodzić stabilnie u mnie w domu przy podłączeniu 3-4 komputerów.

W oko wpadły mi dwa modele w porównywalnym przedziale cenowym. Budżet max. w okolicach 700zł.

1. D-Link DWR-921
2. Asus 4G-N12

Co wybrać? A może jest coś jeszcze lepszego w tych pieniądzach?

Z góry dzięki za pomoc!
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki stacjonarny router LTE - D-Link DWR-921, Asus 4G-n12?

Post autor: matek451 »

Zacznijmy od zasięgu WiFi. standardowo routery do uzytku domowego maja moc radia 100mW. często nie wystarcza to do pokrycia skutecznym zasięgiem dużego, wielopoziomowego domu i wtedy potrzebny dodatkowy AP połaczony z routerem głównym po LAN lub transmiterami PLC po sieci elektrycznej. Druga sprawa to warto kupić router z możliwością montażu zewnętrznych anten 3G/LTE.Nigdy nie wiadomo czy nie zajdzie potrzeba ich montażu. Co do twoich propozycji to wybrałeś dwa routery , które posiadają starszy modem LTE 3 kat. do 100Mb/s na dodatek bez obsługi LTE2100 MHz. DWR-921 to starszy router bez USB do dysków zewnętrznych. Posiada port WAN/ LAN 100Mb/s. Ogólnie posiada zaawansowane FW z dużymi możliwościami konfiguracyjnymi. ASUS z kolei to router nowy, brak opinii o nim ale brak mu USB oraz możliwości wymiany anten LTE na zewnętrzne. Ogólnie to taki RT-N12 tylko z ,modemem LTE i wbudowanymi antenami wew. do WiFi. Wg. mnie zdecydowanie za drogi jak na prezentowane możliwości i 100Mbitowy switch. Polecam routery Huawei. Korzystam z najnowszego B315s-22. Do kupienia na Allegro za 400-450 zł. Pochodzą z Play lub Plusa. To router z gigabitowym switchem WAN/LAN, portem USB, VoIP. Ma modem LTE 4 kat. do150Mb/s i obsługuje wszystkie dostępne w polsce technologie i częstotliwości. Posiada złącza SMA do zew. anten LTE. Ma dostateczne możliwości konfiguracyjne. Jego poprzednikiem był B593s-22. Mam obydwa , testy zasięgu WiFi wypadają podobnie. Nie brak B315s-22 w rozsądnej cenie i na twoim miejscu brałbym właśnie ten router. To w tej chwili optymalny wybór jeśli chodzi o router z wbudowanym modemem LTE do zastosowań domowych.
mecenas666

Dziękuję za informacje.

Czyli, tak na dobrą sprawę, lepiej jest kupić wspomnianego Huawei'a i ewentualnie dorzucić jakąś antenę zewnętrzną? Router docelowo będzie stał na parapecie, więc to w sumie dla mnie żaden problem - mogę wystawić jakiegoś badyla za okno :-) Mógłbyś polecić coś zgrabnego, za rozsądne pieniądze?

PS. Dom jest mały (lekko ponad 100m^2), ściany też bez szału jeśli chodzi o grubość, więc skoro mobilny Huawei PRAWIE dawał radę, to chyba każdy stacjonarny sobie poradzi z rozesłaniem sygnału w tak małym domu.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W kwestii pokrycia zasięgiem WiFi domu o dwóch kondygnacjach i wspomnianej powierzchni tylko testy odpowiedzą na twoje pytania. Taki urok łączności po WiFi, decyduje budowa domu i ewentualnie inne sieci w pobliżu. Podstawowy błąd to router na parapecie. Optymalne ustawienie to w miarę centralny punkt domu. Wielu popełnia ten błąd ponieważ ma najlepszy poziom sygnału LTE właśnie w takim miejscu. Jak ma być porządnie i stabilnie to przy słabszym poziomie sygnału LTE stosujemy zew. anteny Dual LTE na 1800MHz a nie biegamy po domu w poszukiwaniu zasięgu. A w przypadku braków zasięgu WiFi stawiamy dodatkowy AP na drugim poziomie ( polecam do tego celu router ustawiony w tym trybie, zyskujemy jeszcze porty LAN) , najlepiej połączony kablem z B315s-22. Takie rozwiązanie pozwala uniknąć problemów z zasięgiem WiFi w domu. Nie polecam wszelkiego rodzaju WDS, repeaterów itp. Ale tym będziesz się martwił w przyszłości po zakupie routera LTE. Na koniec patyk czyli niby antena typu drut. Nie ma czegoś takiego , kasa wyrzucona w błoto. Ewentualna antena zew do LTE dopiero po testach na routerze. wyniki na E5377 wyszły obiecująco.
mecenas666

Orientujecie się może, jakie "bebechy" ma ten B315? Znalazlem pełną specyfikacje i dla D-Linka i dla Asusa (Asus wypada lepiej jeśli chodzi o ilośc RAM, procesor), natomiast nie mogę znaleźć nic o B315.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

mecenas666 pisze: jakie "bebechy" ma ten B315?
Po co się tym przejmować, ten sprzęt działa i nie ma znaczenia ile ma pamięci czy jaki ma procesor, po prostu włącz i zapomnij.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ