Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach. Reklama:Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.
od jakichś trzech lat mam internet radiowy. Od niecałego roku zaczęły się problemy z pingami a teraz są coraz bardziej denerwujące. Sytuacja polega na tym, że podczas gry w csa w godzinach wieczornych a nawet i w nocy ping mi skacze nagle do 150 ms i mam lossa z 30% i choke z 5% i ping spada. Jeśli nie taki scenariusz to mam sam ping ok. 100 ms i mi dobija do 300 ms na kilka sekund i znów spada do 100 ms. Albo z grubej rury mam ping 1500 i jestem odłączony jakby od internetu (coś jak ddos od isp ). Dzwoniłem kilkanaście razy do isp no i oczywiście isp zwala to na serwer (gdzie tylko ja mam taki problem) czy na to, że u mnie ktoś coś pobiera (mam podzieloną sieć na dwa komputery przez router). Jak pinguje dany serwer przez cmd czy axence netools to nie ma takich problemów, tzn. raz straci pakiet czy raz będzie ping ok 50 (średnio z 20) ale nie ma takiej sytuacji przez kilkanaście sekund. No i teraz pytanie czy ja mogę coś z tym zrobić u siebie czy czeka mnie wypowiedzenie umowy?
Pingowałeś serwery z większą paczką danych? Standardowo do 32 bajty. Sprawdź jak wygląda sytuacja przy 65500 bajtach (maksymalna wielkość paczki). Zrób również tracert do serwera z grą, będziesz wiedział gdzie wyskoczy problem.
Możliwe, że drugi działający komputer w sieci nie pomaga, ale raczej będzie problem z twoim ISP, a dokładniej z limitem połączeń na użytkownika. Próbowałeś grać bez podłączonych innych urządzeń do sieci?
ja.michal pisze:Pingowałeś serwery z większą paczką danych? Standardowo do 32 bajty. Sprawdź jak wygląda sytuacja przy 65500 bajtach (maksymalna wielkość paczki). Zrób również tracert do serwera z grą, będziesz wiedział gdzie wyskoczy problem.
Możliwe, że drugi działający komputer w sieci nie pomaga, ale raczej będzie problem z twoim ISP, a dokładniej z limitem połączeń na użytkownika. Próbowałeś grać bez podłączonych innych urządzeń do sieci?
Tak sprawdziłem przy paczce 65500 i żaden serwer nie przyjmuje takiej paczki (upłynął limit czasu dla wp.pl i kilku serwerów gier w różnej lokalizacji). Tracert wp.pl czy serwera gry z dowolnej lokalizacji pokazuje, że ping zwiększa się lub upłynął limit czasu po tym jak pakiet opuszcza sieć isp. (tzn od routera do anteny i nadajnika jest dobrze, potem <cenzura>). Tak próbowałem i również w godzinach sczytu jest wielki problem z pingiem. ;x
ja też sprawdzalem i niestety racja, żaden serwer nie przyjmuje takiej paczki ;/
Rozwój firmy bez pieniędzy jest bardzo utrudniony, w wielu branżach niemożliwy. Dlatego właśnie kredyty dla firm http://www.doradztwo-kredytowe.com.pl/kredyty-dla-firm powinny zainteresować każdego przedsiębiorcę - nie ma się czego bać.
Badanie www.onet.pl [213.180.141.140] z 65500 bajtami danych:
Odpowiedź z 213.180.141.140: bajtów=65500 czas=3189ms TTL=53
Odpowiedź z 213.180.141.140: bajtów=65500 czas=2868ms TTL=53
Statystyka badania ping dla 213.180.141.140:
Pakiety: Wysłane = 2, Odebrane = 2, Utracone = 0
(0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 2868 ms, Maksimum = 3189 ms, Czas średni = 3028 ms
johndoe111, gdzieś u operatora jest problem. Musisz dostawcę cisnąć.
Próbowałeś sprawdzić jak sytuacja wygląda na internecie komórkowym? Teraz w Orange 6 GB za 6 zł więc do testów jak znalazł. Oczywiście potrzebny modem lub telefon przynajmniej z 3G.
Badanie www.onet.pl [213.180.141.140] z 65500 bajtami danych:
Odpowiedź z 213.180.141.140: bajtów=65500 czas=3189ms TTL=53
Odpowiedź z 213.180.141.140: bajtów=65500 czas=2868ms TTL=53
Statystyka badania ping dla 213.180.141.140:
Pakiety: Wysłane = 2, Odebrane = 2, Utracone = 0
(0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 2868 ms, Maksimum = 3189 ms, Czas średni = 3028 ms
johndoe111, gdzieś u operatora jest problem. Musisz dostawcę cisnąć.
Próbowałeś sprawdzić jak sytuacja wygląda na internecie komórkowym? Teraz w Orange 6 GB za 6 zł więc do testów jak znalazł. Oczywiście potrzebny modem lub telefon przynajmniej z 3G.
Dostawce cisnę jakiś rok +/- i nic, sieć po prostu popsuta bo mam neta u nich jakies 3 lata i ostatni rok taka sytuacja. Zacznę szukać jakiejś altenatywy i wypowiem umowę bo nic mi innego nie pozostaje. Po co mam testować to na telefonie? Ta paczka 65500 może mieć związek z moimi pingami? Nie nie testowałem ale może sprawdzę jeśli to potrzebne tylko do czego?
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2015-06-20, 21:48 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font> Na forum jest zakaz używania takich wyrażeń.
Ostatnio zmieniony 2015-06-20, 20:48 przez johndoe111, łącznie zmieniany 1 raz.
Sugerowałem test na telefonie, żeby wykluczyć problem serwera.
Ping na ogół będzie większy jeśli paczka będzie większa. Utrata paczki od jakiejś wielkości może sugerować problemy z połączeniem.
ja.michal pisze:Sugerowałem test na telefonie, żeby wykluczyć problem serwera.
Ping na ogół będzie większy jeśli paczka będzie większa. Utrata paczki od jakiejś wielkości może sugerować problemy z połączeniem.
Przepraszam za pisownię no ale nosi mnie jak o tym piszę. Pingowanie onetu paczką 65500 też nie działa więc pewnie mój isp coś ograniczył. Czyli co wypowiedzenie umowy? Przez te trzy lata nie zmieniła się droga sygnału od anteny do nadajnika (tzn. nie ma nowych drzew, itd.).
ja.michal pisze:
Nie wiesz czy nie przybyło dostawcy klientów. Na jakiej częstotliwości masz dostarczane łącze - 2,4 czy 5 GHz?
Nie jestem pewien ale chyba 5 Ghz, idzie to jakoś sprawdzić? Na pewno przybyło klientów - inaczej bym nie miał tak zapełnionej sieci. Pewien administrator radiówki napisał mi tak: "Mogą mieć obciążony nadajnik i nie wyrabia. Jeden link punkt-punkt 5GHZ może puścić naraz (zależnie jak daleko jest) zwykle między 36 a 72Mbps prędkości, więc jak w danym momencie klienci chcą więcej niż jest przepustowości na nadajniku to nadajnik część pingów odrzuca żeby zachować płynność internetową (w pingach jest to brzydkie na wykresach a odczuwa sie lekkie zwolnienie neta). " i to chyba jest przyczyną.
johndoe111 pisze:Nie jestem pewien ale chyba 5 Ghz, idzie to jakoś sprawdzić?
Najprościej po modelu urządzenia, które łączy się ze stacją twojego ISP.
johndoe111 pisze: Pewien administrator radiówki napisał mi tak: "Mogą mieć obciążony nadajnik[...]" i to chyba jest przyczyną.
Masz odpowiedź, obciążona sieć. Tak to będzie wyglądać jak klientów dokładają, a jest zrobiony tylko jeden link dla szkieletu i to pewnie w starczej technologii.