Play - jak to obecnie wygląda

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Attenzione
Początkujący użytkownik forum

Play - jak to obecnie wygląda

Post autor: Attenzione »

Witam.

Zaciekawiła mnie oferta w Play'u, oferująca nielimitowany internet przez cały okres umowy (+20zł do abonamentu)

Z tego co wyczytałem na internecie, w regulaminie tej usługi jest zapis o tym, że po przekroczeniu 100gb internet zwalnia, i to dość drastycznie (natrafiłem na zapisy, że nawet trudno otworzyć pojedynczą strone). Są to jednak wpisy z 2014 roku.

Jako że nie wiem czy te informacje są wciąż aktualne, chciałbym się zapytać jak ta sprawa wygląda obecnie. Czy Play w dalszym ciągu spowalnia internet po przekroczeniu tych 100gb ??

Z góry dzięuję za odpowiedź.

Edit : jeszcze jedno pytanie. Czy są tutaj osoby korzystające z tego internetu Play ? Chodzi mi głównie o graczy, ponieważ chciałbym zapytać jak wygląda kwestia pingu w grach, oraz jak wygląda szybkość buforowania filmów youtube 720+ ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Play - jak to obecnie wygląda

Post autor: matek451 »

Tylko testy odpowiedzą na twoje pytania w drugiej części. To internet mobilny, prędkości i ping zależą od wielu czynników i zależą od konkretnej lokalizacji. w Play limit 100GB z pełna prędkością jest w LTE i 3G. Potem możliwy lejek 2Mb/s ale Play podchodzi do niego elastycznie i dotychczas transfery 200-300GB na full są normą. Jeśli ma się zasięg LTE w Play i własny sprzęt to nadal działa promocja w RBM II new za 9 zł z nielimitowanym LTE za darmo. Korzystam od 20 m-cy. Transfery po 300GB/m-c. Prędkość teraz http://www.speedtest.net/my-result/4445217375 Czasami niższe a w nocy wyższe, zależnie od obciążenia BTS-a.
jaccmajrzak

Post autor: jaccmajrzak »

ciekawe te testy !
Rozwój firmy bez pieniędzy jest bardzo utrudniony, w wielu branżach niemożliwy. Dlatego właśnie kredyty dla firm http://www.doradztwo-kredytowe.com.pl/kredyty-dla-firm powinny zainteresować każdego przedsiębiorcę - nie ma się czego bać.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

A widzieliście jak wygląda obecnie Nielimitowany internet LTE od Play ;) ??

"Nielimitowane GB za 0 zł przez 6 miesięcy
Nielimitowany Internet przez 6 miesięcy – internet bez limitu danych przez 6 miesięcy.
Okres promocyjny 6 miesięcy liczy się od momentu Aktywacji Umowy.
Korzystaj z pełną dostępną prędkością do 10 GB, potem prędkość wynosi do 1Mb/s."

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

Ten zapis to z taryf głosowych i w 3G i LTE. Wiadomo na poczatku był zapis o LTE 200GB, potem 100GB i lejki 2Mb/s. Teraz w głosowych 10GB i lejek 1Mb/s a w Rodzina czy Komfort 50GB i lejek 1Mb/s. Niestety ale warunki w Play coraz gorsze i czasy ofert za 9,99zł na 6m-cy z LTE bez limitu( 100GB) to dla nowych wspomnienie. Mam nadzieję, że chociaż utrzymaniowe oferty z GU Play na starych warunkach jeszcze dostępne. Czeka mnie negocjacja tej dla firm 10 zł netto.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Mnie czeka w sierpniu...

Oby to LTE było na starych zasadach bo na nowych to już średnio opłacalne.

To są właśnie taryfy głosowe...

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Awatar użytkownika
elcidx
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: elcidx »

No to powodzenia z uzskaniem dobrej oferty ja dostałem:
Specjalnie dla Pana przygotowaliśmy ofertę FORMUŁA 4.0 dla FIRM UNLIMITED. W ramach Abonamentu oferujemy nielimitowane połączenia do wszystkich sieci krajowych, nielimitowane połączenia na numery stacjonarne nielimitowane SMS/MMS do wszystkich sieci, pakiet internetowy 3 GB oraz nielimitowany Internet LTE przez 6 miesięcy. Umowa, którą polecamy trwałaby 15 miesięcy za jedyne 39,99 zł netto.
Zapraszamy do kontaktu z naszą Obsługą Klienta pod numerem *600 (z telefonu Play) w celu poznania szczegółów oferty oraz złożenia zamówienia.
Też miałem to za 10 zł, teraz chyba wybiorę ofertę na kartę za 45 zł. Bo nie wiem czy chce mi się bawić w rbm.
Tu jest podpis.
matek451
Guru bezprzewodowy

To standardowa odpowiedź na złożone wypowiedzenie jaką otrzymujesz pocztą. Dwukrotnie dostawałem taką przy ofercie indywidualnej za 9,99 zł. Dopiero kontakt telefoniczny z GU Play pozwolił za każdym razem na przedłużenie na starych warunkach. Na Telpolis http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... start=7200 ktoś przedłużył po wypowiedzeniu umowę na firmę na dotychczasowych warunkach. Jeśli to prawda to trzeba ostro negocjować.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

matek

Ale oni tam piszą o ofercie za 19,50 to jak to się ma do naszych za 9.99 czy też 12 zł ??

Do tego dochodzi LTE za 20 zł więc robi się już 40 zł...

I nie ma 6 miesięcy LTE bez limitu :/

Za 45 zł mamy już na kartę LTE wraz z 3G

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

użytkownik @Jawrob11 zadał pytanie o ofertę dla firm na 6m-cy z LTE bez limitu i jeden z użytkowników-@piokuk pisze, że przedłużył na takich warunkach.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Znalazłem jego wypowiedź.

Ale to było miesiąc temu ( tzn. miesiąc temu przedłużał ) wtedy Play miał jeszcze inna politykę :)

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

Wypowiedzenie i tak trzeba złożyć, potem m-c na rozmowy z GU. Nic do stracenia, ja negocjacje mam we krwi. Ostatnio w kwietniu przy drugim wypowiedzeniu tej za 9,99 tez nie chcieli od razu. Twarda postawa i oferta się znalazła. Jak jest w systemie to zawsze warto negocjować.
autor12

Post autor: autor12 »

korzystam z tego bez limitu i jestem zadowolony place 45 zl a yutube chodzi 24h
Awatar użytkownika
COVERek
Stały użytkownik forum

Post autor: COVERek »

U mnie Play wygląda obecnie tak :facepalm:

Download speed: .48 Mbit/s
Upload speed: 5.30 Mbit/s
Linux User #462372 || Ubuntu User #20118
uniu

Post autor: uniu »

Czy aktualnie LTe Playa to nadal HSPa+ do 42Mbit/s czy mozę coś siezmieniło?
Awatar użytkownika
elcidx

Play lte to już od dwóch lat, lte :D

Prędkości 70 down 20 up mbps. Plus ma dwa razy więcej, bo ma większe pasmo.
Tu jest podpis.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

uniu pisze:czy mozę coś siezmieniło?
Play ma LTE1800 i w kilku miejscach LTE2100 więc się dużo zmieniło a 4G w marketingu Play to nie tylko LTE
Nie pomagam na PW!
marian307
Stały użytkownik forum

Post autor: marian307 »

Teraz w play internet na karte gdy doladujemy konto za 50zł możemy wykupic pakiet bez limitu za 45zl
i w każdej transmisji czy to 3g czy LTE internet jest bez limitu a karte możemy włożyc jak i do telefonu tak i do rutera/modemu

Mam zamiar kupić starter za 9zł na co zwrócić uwage przy wyborze takiej oferty? jest jakiś haczyk?
jak co miesiąc dostaje 250mb i jak kupie karte za 50zł dostane 12gb to musze jeszcze jakieś inne pakiety wykupywać?

Jeżeli bd miał włączony ten pakiet za 45 zł czyli internet bez limitu to te 12gb zostanie na następne miesiące czy zniknie ?
gUSHu

Post autor: gUSHu »

Witam was. Nie chciałem zakładać nowego tematu, czytałem już dosyć dużo na tym forum tematów związanych z LTE w Polsce, zasięgiem, sprzętami i wiele innych.

Chciałbym byście mi pomogli w podjęciu decyzji czy internet LTE w Play jest opłacalny w mojej sytuacji. Obecnie posiadam internet w Netii, prędkość DL jaką osiągam wynosi od 2Mb/s do 6Mb/s niestety częściej jest ta niższa wartość chyba że narobię rabanu na infolinii.
Obecnie:
Obrazek
Nie ukrywam że w obecnych czasach czuję się jak bym się cofnął w czasie jakieś 10 lat. Postanowiłem coś zmienić więc zacząłem szukać innych źródeł internetu. Internet satelitarny i radiowy odpadają ze względu na swoją niestabilność. Na kablu nie mam na co więcej liczyć więc został internet LTE.

Mieszkam w miejscowości Księginice: http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 44&zoom=14
Zauważyłem że najbliższy BTS jest w Trzebnicy, a nawet kilka. Pomyślałem że dobrą opcją będzie zakup internetu na Abonament w Play (Tylko Sim bez Limitu GB) za 49,99zł miesięcznie (oczywiście po 6 miesiącach abonament będzie 58,99zł - ale to nie problem, i tak taniej niż Netia) z doświadczenia wiem że sprzęt który oferują nam w salonach przy podpisaniu umowy jest *cenzura* wart. Dlatego postanowiłem, o ile internet LTE w mojej miejscowości ma sens, zainwestować w coś porządnego, ale o tym później. Na pewno w grę będzie wchodziła jakaś Antena LTE MIMO 2x2, z modemem i routerem obsługującym MIMO - o ile to ma sens w mojej miejscowości bo widzę na mapce Play że jestem w granicach działania LTE.

Teraz mam do was pytanie bo chciałbym wziąć w ten abonament w Play i przez 14 dni przetestować go jak on będzie działał w mojej miejscowości, niestety nie jestem w stanie zainwestować od razu takiej sumy w sprzęt (antena, kabel, modem, router) bo nie wiem czy to ma sens. Moje pytanie brzmi: Czy jeżeli używając samego mobilnego modemu podłączonego do komputera w domu osiągnę jakiś słaby wynik LTE, to zakup sprzętu (antena, kabel, modem, router) znacząco polepszy zasięg sygnału i jakość oraz prędkość działania internetu w Play? Przykładowo na zwykłym modemie osiągnę wynik np. 5Mb/s to po zakupie sprzętu prędkość wzrośnie np. do 10-20Mb/s ?

Dodatkowo pytanie, bo wiem że w Play piszą wszędzie że internet jest bez limitu w najwyższym abonamencie dostępnym na stronie, szukałem jakichkolwiek wpisów w regulaminach, ale nie mogłem znaleźć ani słowa na temat "lejków" po przekroczeniu pewnej wartości wykorzystania pakietu. Gdzieś na jakimś forum znalazłem tylko wpis, że jeśli będę mocno obciążał sieć to mogą oni mi "ograniczyć" czasowo prędkość internetu. Czy to prawda?

Liczę na wasze doświadczenie i pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

gUSHu pisze:na Abonament w Play
Pomyłka, za 45zł masz to samo w prepaid.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Do BTS-a LTE1800Play w Trzebnicy,Pl. Włostowica 1 masz około 3 km. Z zasięgiem na antenie Dual LTE1800MHz nie powinno być problemów. Koszt sprawdzonej około 200 zł. Do tego modem LTE E3372 HiLink 130-140 zł i masz internet w komputerze. O routerze pomyślisz później. Chyba , że masz około 600 zł wtedy kupujesz router z wbudowanym modemem LTE( koszt około 400 zł). Na koniec najważniejsze, mając zasięg LTE w Play i sprzęt z jego obsługa możesz mieć internet bez limitu(100GB z pełna prędkością potem możliwy lejek 2Mb/s. W praktyce 200-300GB z pełną pr.) za darmo. A to na karcie RBM IInew za 9 zł. Póki co trwa na niej promocja darmowego Internetu LTE za darmo . Wystarczy doładować konto za 50 zł na 100dni i aktywować ta usługę co 30dni. Kasa z doładowania pozostanie na koncie. więc po co brać abonament. W razie końca promocji pozostaje Internet na kartę w Play za 45z ł no limit na 3G i LTE. Jeśli chcesz weź Play na testy, oddaj i kup sprzęt a potem RBM II new za 9 zł.
Awatar użytkownika
elcidx

Pamiętaj, że przy braniu abonamentu nawet na test jest opłata aktywacyjna 30 zł.

Ja tam jestem zwolennikiem zestawu osobno modem i router, co daje nam mobilność w razie potrzeby :) No i jest trochę tańsze od ww. rozwiązania.

matek451 jak długo masz jeszcze tą ofertę bez limitu za 10 zł? Udało Ci się ją jakoś przedłużyć?
Tu jest podpis.
matek451
Guru bezprzewodowy

Tą ofertę za 9,99 z nielimitowanym LTE mam od kwietnia 2014. Przedłużona 2 razy, ostatnio w kwietniu 2015, na czas nieokreślony. Czyli po 5 m-cach składam znów wypowiedzenie.
Awatar użytkownika
elcidx

Jak Ci się udało ją przedłużyć? 0,o

Ja miałem odpowiednik jej tylko na firmę i warunki dostałem takie lipne, że wypowiedziałem.
Tu jest podpis.
matek451
Guru bezprzewodowy

Bez wypowiedzenia nic bym nie ugrał. Po wypowiedzeniu standardowa propozycja na Play24 i listem. Oczywiście bez reakcji z mojej strony. potem dwa telefony z GU Play. Konsultant początkowo jak zawsze kręcił. Przy drugiej rozmowie moja propozycja na warunki dotychczasowe i zgoda z ich strony. Obecnie wypowiedziałem tez ta na firmę, taka jak twoja. Koniec umowy 1.08, odpowiedź na Play24 standard czyli droższa. Czekam na telefon z GU Play, jeszcze trochę czasu zostało :) Zobaczymy co można wywalczyć? Powodzenia w negocjacjach.
Awatar użytkownika
elcidx

Ja żadnego telefonu z GU nie dostałem, a listem dostałem ofertę 4 razy droższą i bez lte.
Tu jest podpis.
matek451
Guru bezprzewodowy

Na Play24 zrób zgłoszenie i napisz , że oczekujesz kontaktu z grupą Utrzymania Play. Do kiedy umowa?
Awatar użytkownika
elcidx

27 lipca.
Tu jest podpis.
matek451
Guru bezprzewodowy

Spokojnie ,masz jeszcze czas, w razie czego można samemu zadzwonić na *600 i zapytać o GU i ofertę dla tego numeru. To operatorowi powinno jednak zależeć na kliencie. A oferty papierowe to lipa, gorsze niż dla klientów przedłużających Online bez wypowiedzenia a nawet tych prosto z ulicy. Po prostu szukają jeleni. Jakby nie rozumieli , że ci co składają wypowiedzenia to heavy userzy zaprawieni w bojach i świadomi ofert. :) Ja mam taki sam termin jak ty, jak coś ugram to dam znać.
Awatar użytkownika
elcidx

Od czego jest ten skrót GU?
Tu jest podpis.
ODPOWIEDZ