Jaka dobra antena dookólna?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
damian8063
Początkujący użytkownik forum

Jaka dobra antena dookólna?

Post autor: damian8063 »

Witam, mam internet mobilny z plusa. Mieszkam na wsi, mam kiepski zasięg. Kupiłem antenę kierunkową ATK 20, ale nie zdaje ona egzaminu w moim miejscu zamieszkania, ponieważ zasłaniają ją drzewa. Mam obecnie taką antenę: http://www.strefakomputerowa.com/produk ... HSPA_.html
Czy jest jakaś lepsza, mocniejsza antena dookólna? Jaką polecacie?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jaka dobra antena dookólna?

Post autor: ja.michal »

Zmienił stryjek siekierkę na kijek. ;)
Antenę, szczególnie ATK-20 trzeba dokładnie ustawić, nie "na oko". Antena, którą masz bardziej tłumi niż pomaga.

Po pierwsze na jakiej częstotliwości masz połączenie? To pierwsze od czego należy zacząć myślenie o antenie.

Anteny dookólne są, ale niespecjalnie dostępne w Polsce. Proponuję, jeśli już się uparłeś na dookólną, szukać anten morskich, na jachty. Nie licz, że dadzą więcej niż to co miałeś, będzie raczej gorzej. No i to o czym napisałem wyżej, ważna jest częstotliwość.
damian8063

ja.michal pisze:Zmienił stryjek siekierkę na kijek. ;)
Antenę, szczególnie ATK-20 trzeba dokładnie ustawić, nie "na oko". Antena, którą masz bardziej tłumi niż pomaga.

Po pierwsze na jakiej częstotliwości masz połączenie? To pierwsze od czego należy zacząć myślenie o antenie.

Anteny dookólne są, ale niespecjalnie dostępne w Polsce. Proponuję, jeśli już się uparłeś na dookólną, szukać anten morskich, na jachty. Nie licz, że dadzą więcej niż to co miałeś, będzie raczej gorzej. No i to o czym napisałem wyżej, ważna jest częstotliwość.
Moja częstotliwość to 900MHz.
Z tą ATK 20 będzie ciężko u mnie, ponieważ tak jak mówiłem zasłaniają ją drzewa, bo mieszkam w zaniżonym miejscu.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

W takim razie będzie z każdą anteną. Jedyne wyjście to wynieść antenę jak najwyżej. Zrobić jakiś maszt.
damian8063

ja.michal pisze:W takim razie będzie z każdą anteną. Jedyne wyjście to wynieść antenę jak najwyżej. Zrobić jakiś maszt.
Ale im więcej kabla tym gorszy będzie zasięg,tak?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Nie. Tym wieksze tlumienie.

BTW: nie istnieje cos takiego jak "zasieg".

Istnieje zysk anteny i tlumienie kabla, wtyczek. Dodatkowo musisz wziac pod uwage SWR - wspołczynnik fali stojącej/dopasowanie.
Wszystkie te wartosci zaleza od czestotliwosci antena na 900 MHz nie bedzie pracowala poprawnie na 2.1Ghz.

Dalej: nowe techniki stosuja czesto MIMO i oddzielne tory RX/TX- wtedy jedna antena nie wystarcza.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Można pomyśleć o urządzeniu w puszce przy antenie z zasilaniem PoE. Wtedy kabel antenowy będzie minimalny, a sieciowy spokojnie do 100 m (zasilacz do PoE musi być odpowiednio dobrany do długości kabla).
ODPOWIEDZ