brak zasięgu - wybór anteny

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
a-anan
Początkujący użytkownik forum

brak zasięgu - wybór anteny

Post autor: a-anan »

Kłaniam się nisko wszystkim forumowiczom. Jestem zielony w temacie, kolega elektronik nie umie mi doradzić.

Mianowicie mam domki w miejscowości Szeroki Bór. Nikt nie chce się podjąć założenia internetu i mam problem bo jestem w tyle za konkurencją. Próbuję sobie poradzić w ten sposób, że kupiłem modem huawei 3372, mam 2 routery, które chcę zmostować celem poszerzenia zasięgu na 3 obiekty i chcę próbować to robić na mobilnym Orange 6gb za 6zł. Zasięg 3g w jednym miejscu jest lepszy, w drugim gorszy, ale idzie wyżyć. Jesto to dość drogie rozwiązanie dlatego chciałbym Was prosić o pomoc w doborze anteny pod LTE (o ile odległość od nadajników mnie nie dyskwalifikuje). Dookoła lasy, nad pobliskim jeziorem rzekomo na stronie Playa jest 4g. Podaję dokładną lokalizację:
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 91&zoom=12

O ile dobrze rozumiem antena pod LTE, jeżeli się nie sprawdzi, nie poprawi mi w razie czego zasiegu 3g?

Pomocnych zapraszam na piwo jeżeli będą w okolicy :)

[ Dodano: 2015-06-26, 13:33 ]
Mapa pokazuje, że jest to odległość 8,5-9km, nadajnik 34m wyzej od mojej lokalizacji.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: brak zasięgu - wybór anteny

Post autor: matek451 »

W twojej trudnej lokalizacji jedyna szansa na internet 3G to sieć NetWorks. Najbliższy BTS UMTS900 w Jaśkowie. Możesz z niego korzystać w Orange i T-Mobile. Potrzebna dobra , skuteczna antena na 900MHz. w takiej lokalizacji http://www.cybertech.com.pl/p90,antena- ... fme-z.html , kabel do 10m i konektor http://www.cybertech.com.pl/p128,konekt ... fme-m.html Antenę kierujesz na Jaśkowo-Wiartel. Jak wygląda strefa przed antena na tym kierunku?
a-anan
Początkujący użytkownik forum

Post autor: a-anan »

Mniej wiecej 3/4 odległości to jezioro i 1/4 lasy. Ogólnie tam, gdzie mam pełny zasięg będzie stał modem z routerem więc powinno być okej, aczkolwiek wspomóc dobra rzecz. Nie ma jakiejkolwiek opcji żeby ściagnąć LTE? Na 3g to albo będę miał mega koszty albo klienci nie będą zadowoleni z ograniczeń...
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Robiłeś jakieś testy zasięgu Orange? piszesz , że masz pełen zasięg ale w jakiej technologii, bez anteny? Jaki poziom sygnału wskazuje E3372, jakie prędkości i stabilność połączenia? Najbliższy BTS LTE1800Play w Rucianem lub Piszu ale po drodze las więc szanse minimalne. w Play bez limitu jest też na 3G, szczątkowy zasięg w okolicach tego jeziora. Na ATK-20 można popróbować z BTS-a UMT900Play w Rucianem lub Piszu.
ODPOWIEDZ