Jak uzyskać połączenie Wifi na odległość ok 50m

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kopidoł
Początkujący użytkownik forum

Jak uzyskać połączenie Wifi na odległość ok 50m

Post autor: kopidoł »

Padł kabel ziemny i nie mam netu. To teren prywatny więc dostawca sieci nic nie naprawi.
Około 50m w lini prostej jest router(FritzWlan) z którego mogę korzystać. Próbowałem różne
repeatery, ale chińszczyzna nie działała.Nabyłem Fritzwlan repeater 1750e (kupa kasy) umieściłem 10m od routera ale efekt od razu. Lap Win 8,1 32 Bity z antenką usb 5 dbi.
Mam sygnał ponad 40% ale jak wyczytałem musi być co najmniej 60 %. Kupiłem w necie kierunkową antenę niby 14 Dbi.Wykręciłem z usb wifi tą krótką antenkę i wkręciłem tą mocniejszą ale zero efektu. Może ktoś coś poradzi, z góry dzięki.
:(
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jak uzyskać połączenie Wifi na odległość ok 50m

Post autor: matek451 »

Zamiast wydawać 400 zł na jakiś repeater (na dodatek dual Band) i jeszcze jakąś kasę na antenę trzeba było kupić dwa zewnętrzne punkty dostępowe CPE i zbudować most bezprzewodowy na dedykowanym sprzęcie. Za tą kasę miałbyś dwa Loco M2 i żadnych problemów z połaczeniem a prędkości na maksa. Repeater nie nadaje się do takich zastosowań, nawet Fritza.
kopidoł
Początkujący użytkownik forum

Re: Jak uzyskać połączenie Wifi na odległość ok 50m

Post autor: kopidoł »

Dzięki. Twoja propozycja jest tańsza,bardziej stabilna no i w efekcie chyba mocniejszy sygnał.
Niestety ten repeater 1750e kupiłem w necie. Zasygnalizowałem że chcę go zwrócić no i niestety
już drugi tydzień bez odpowiedzi. Zepsutą antenkę też chciałem zwrócić to przysłali mi drugą gratis.
Zacząłem więc kombinować tym co mam.( Moja wina mogłem najpierw zapytać a potem kupować).
Zamontowałem repeater na strychu ( 10 m nad routerem ), i od razu lepiej. Nowa kierunkowa antenka
14 Dbi też poprawiła przekaz, w tej chwili stoi na stole koło kompa, póżniej pewnie wystawię ją za okno.
Sygnał jest ok 70%. Wszystko mogę w necie robić,skeyp, tv, zgrałem próbnie film- 700MB-20 min to chyba jest ok.
Dzięki za pomoc. :ok:
ODPOWIEDZ