Przedłużacz USB czy tania antena?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Keyno
Początkujący użytkownik forum

Przedłużacz USB czy tania antena?

Post autor: Keyno »

Cześć.

Mam modem MF823 i router MR3220. Zasięg LTE na biurku jest bardzo słaby, za to na parapecie przy oknie jest dużo lepszy. Różnica ok. 10dBm w RSRP, Internet wtedy działa bez zarzutu (15Mb/s, czyli max jaki oferuje RBM w promocji "Darmowy Internet LTE na 30 dni"). Pytanie: czy kupić przedłużacz USB 5m i przenieść modem na parapet? Czy może kupić najtańszą antenę ze złączem TS-9 i ją postawić na parapecie?

http://allegro.pl/antena-mobilna-4g-lte ... 62684.html

Tak, wiem, że zysk 9dB to totalna bzdura. Wystarczy za bilans strat na kablu i zysk z anteny będzie koło 0. Bardziej mnie zastanawia czy pojedyncza antena (nie dualna) z samą polaryzacją pionową może w tym wypadku być zastosowana do LTE. Podkreślam, że nie zależy mi na zysku z anteny, tylko przeniesienie miejsca odbioru sygnału.

Jeśli chodzi o przedłużacz USB - teraz mam krótki i nawet przy małym przestawieniu modemu następuje jego rozłączenie się z routerem. Nie wiem, czy to wina słabego zasięgu, czy to kolejny problem z TP-Linkiem. Mimo aktywnego huba stabilność jest kiepska.

Przy okazji, lepiej go wymienić na D-Linka DWR-116 czy Dovado Tiny? Ten pierwszy ma więcej portów LAN, od biedy wystarczyłby mi jeden, ale wolałbym więcej.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Przedłużacz USB czy tania antena?

Post autor: matek451 »

A skąd masz informację , że LTE RBM w Play przycina do 15Mb/s? Działa z prędkościami dostępnymi na BTS-ie. Obydwa rozwiązania kiepskie. Przedłużacz powoduje straty prądu i mimo Huba modem nie działa. A antenka z linka to tłumik, którego zysk o ile ma jakiś zysk na 1800MHz to zabiera go ten kabelek RG174 i złącza. szkoda nawet 1 zł na coś takiego. Jak ma być lepiej to kup antenę Dual LTE na 1800MHz , wystaw na zewnątrz w stronę BTS-a LTE1800Play. MR-3220 v2 z jakim FW?
Keyno
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Keyno »

Jest max 15Mb/s aktualnie, przynajmniej tak wynika z regulaminu:
W ramach usługi „Darmowy Internet
LTE”, w trakcie 30 dniowego okresu ważności usługi prędkość transmisji danych wynosi maksymalnie 15 Mb/s w przypadku danych pobie-
ranych i 5 Mb/s w przypadku danych wysyłanych, w technologii LTE i HSPA+.
Do tego zamiast 200GB teraz 100GB.

Gdyby ta pseudo-antenka nie tłumiła za wiele, to wystarczyłoby mi to. Na parapecie wewnątrz mieszkania jest dla mnie OK w porównaniu z tym, gdzie modem mam teraz.

V2 z 3.15.2. Chyba spróbuję wgrać Gargoyle, może to coś da.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Korzystam z RBM od 20 m-cy, od ponad roku prędkości zostały uwolnione, http://www.speedtest.net/my-result/4460604782 . Gdyby ten patyk był coś wart nie kosztował by 17 zł.
ODPOWIEDZ