Kłaniam się, jestem nowy jeśli chodzi o internet LTE, obecnie mam własne łącze od GTsu jednak planuje to zlikwidować, (anteny panelowe na dachu) .
Zakupiłem sprzęt do LTE tj. Modem Dlink DWR -921
zdobyłem kartę do internetu LTE (bez limitu danych) limit miesięczny 200 GB po tym zwalnia.
włożyłem kartę sim szybka konfiguracja routera zabezpieczeń wifi i jazda!
w routerze ustawiłem :Prefer Service Type : 4G only,
Dial-Up Profile : mam na auto detection
Reconnect Mode : również Auto.
wybór nadajnika ( mam tylko jeden w swoim zasięgu) : równiez auto.
Keep Alive : Disable.
Mieszkam na wsi, anteny są te które były dołączone w zestawie do Dlinka wkręcane, poziom zasięgu 4G mam 3 kreski ( nie wiem na ilu kończy się skala)
szybki test czyli speedtest.net i?
Download 48Mb/s Upload 25Mb/s prędkości raczej nie skaczą, utrzymują się na tym poziomie. Oczywiście takie prędkości w zupełności mnie zadowalają, ale pojawił się problem.. godzine później drugi test... 1Mbit/s pomimo że zasięg taki sam upload podskoczył na 17 później spadł niżej. zrobiłem Reebot i znów mam mniej więcej 50Mb/s.
W czym tkwi problem?
Edit:
miałem luźny router Cisco, wyłączyłem WIfi w Dlinku z LTE, połączyłem oba routery skrętką odpowiednia konfiguracja i teraz łącze się z cisco po wifi ( lepszy zasięg) i to chyba było przyczyną kiepskiego transferu, jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> testuje dalej.
Jaka antena zewnętrzna do tego modelu? chciałbym troche pociągnąć jeszcze a widze że jest z czego ( jest to zależne od lokalizacji routera )
Internet LTE dobry zasięg - dziwne prędkości
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
-
- Użytkownik forum
Re: Internet LTE dobry zasięg - dziwne prędkości
Ok jestem po całym tygodniu testów. Mam pytanie dlaczego "czasami" internet dostaje doła i zamiast LTE mam tylko 1.5Mbit , po restarcie sprzętu wszystko wraca do normy. taki restart wykonuje średnio raz na dobę , czasem 2 razy. Jest możliwość aby jakoś automatycznie sprzęt "czuł" kiedy ma zrobić się reebot?
-
- Guru bezprzewodowy
Masz DWR-921, na nim ustawione tylko 4G/LTE ? Ten router miał przypadłość , że potrafił mimo wymuszonego LTE zejść do 3G. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=41313
-
- Użytkownik forum
U mnie nie ma tego problemu, Router nie wymusza 3G ( nie mam żadnego pakietu a z konta nie zniknęły żadne środki) , do tego często obserwuję to na routerze. Mam najnowsze FW, w starym był ten problem więc odrazu zrobiłem update.
Dołożenie jakiejś kierunkowej dual, zewnętrznej poprawiło by ten spadek czy jednak jest to kwestia karty i dostawcy. Szkoda żę w tym DWR jest tak ubogi poziom sygnału do sprawdzenia. Chyba że są jakieś alternatywne programy aby sprawdzić zasięg z routera do BTS`a
Dołożenie jakiejś kierunkowej dual, zewnętrznej poprawiło by ten spadek czy jednak jest to kwestia karty i dostawcy. Szkoda żę w tym DWR jest tak ubogi poziom sygnału do sprawdzenia. Chyba że są jakieś alternatywne programy aby sprawdzić zasięg z routera do BTS`a