Zmiana operatora z Multimo na Orange Neostradę
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Zmiana operatora z Multimo na Orange Neostradę
Witam, 31 sierpnia kończy mi się umowa z TELESTRADA MULTIMO, Posiadałem od nich internet przez 7 lat ale ostatnimi czasy jakość usług spadła masakrycznie, zapychanie łącza, fatalna obsługa... tak więc zmiana, zmiana na Orange neostradę. Chciałbym poznać opinię o tej nowej Neostradzie, że niby wszystko 39.90zł. Obecnie płacę przy umowie na 24 miesiące :
internet 10Mbit/s - 47,99zł
Telefon - 39zł
Czyli dosyć dużo jak na prędkość. Jak to wygląda przy tej nowej Neostradzie, dają router ? telefon jest obowiązkowy ? bo szczerze mówiąc telefonu stacjonarnego w ogóle nie uzywam. Do tego wszystkiego zaciekawiłą mnie usługa światłowodowa, dostępna jest tylko w miejscach gdzie są dostępne światłowody czy Orange przychodzi i podłącza do całej klatki ??
internet 10Mbit/s - 47,99zł
Telefon - 39zł
Czyli dosyć dużo jak na prędkość. Jak to wygląda przy tej nowej Neostradzie, dają router ? telefon jest obowiązkowy ? bo szczerze mówiąc telefonu stacjonarnego w ogóle nie uzywam. Do tego wszystkiego zaciekawiłą mnie usługa światłowodowa, dostępna jest tylko w miejscach gdzie są dostępne światłowody czy Orange przychodzi i podłącza do całej klatki ??
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Zmiana operatora z Multimo na Orange Neostradę
Światło dostępne jest tylko tam gdzie Orange już okablowała bloki w tej technologii. W tym momencie z tego co wiem to jest kawałeczek Warszawy, kawałeczek Lublina i chyba był plany z Krakowem. Jak będzie dostępne u Ciebie to się dowiesz - mają dość agresywny marketingWSRH2 pisze:Do tego wszystkiego zaciekawiłą mnie usługa światłowodowa, dostępna jest tylko w miejscach gdzie są dostępne światłowody czy Orange przychodzi i podłącza do całej klatki ??

-
a co sądzisz o dropss.pl ? w LLC a nie BSA
-
??????????????????
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie ma co sądzić, bez sprawdzenia w danej lokalizacji nic się nie wywróży. DSL w dzisiejszych czasach to raczej słaba technologia, także trzeba sprawdzać konkretny przypadek.
-
No i dropss nie mogę mieć, mogę natomiast mieć netię po ETHERNET, nowe gniazdko by mi robili w domu i demolka scian by byla... nie wiem czy ma to sens...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Po ethernecie Netia świadczy z tego co pamiętam 100/50, ze względu na upload to jedna z lepszych ofert u ogólnopolskiego operatora.
-
A te wszystkie złe opinie na temat netii to sa od ludzi którzy mieszkają na wioskach i mają słaby zasięg ?? ja mieszkam w centrum Wrocławia, ma to jakieś znaczenie ?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
WSRH2 pisze:nowe gniazdko by mi robili w domu i demolka scian by byla... nie wiem czy ma to sens...

WSRH2 pisze:A te wszystkie złe opinie na temat netii to sa od ludzi którzy mieszkają na wioskach i mają słaby zasięg ??

Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
a ten netia spot co dają w dzierżawę to wystarczy do opcji 100 ? czy coś dokupić trzeba ewentualnie router lepszy ?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Do 100Mb/s w bloku to minimum N300 na 5GHz, nie wiem jak bardzo ten ich sprzęt wyewoluował. Na hfc dają thomsona 7200 z 2 radiami, tylko że te się przycinają od czasu do czasu, po podpięciu własnego AP problemu z zacinającym się netem nie mam. Ja bym od nich jakbym mógł żadnego sprzętu nie brał.
Oczywiście komputery też muszą mieć kompatybilne karty.
Oczywiście komputery też muszą mieć kompatybilne karty.
-
ja mam sieciówkę zintegrowana w płycie i ma takie "bajery"
- Gigabit LAN 10/100/1000 Mb/s
- 1 x Giga PHY Intel® I217V, 1 x GigaLAN Intel® I211AT
- Supports Intel® Remote Wake Technology (on Intel® I217V)
- Supports Wake-On-LAN
- Supports Dual LAN with Teaming
- Supports Energy Efficient Ethernet 802.3az
- Supports PXE
ten ich netia spot to i tak trzeba wziąć, pytanie czy muszę go podłączać czy lepiej coś kupić lepszego ? ten n300 co napisałeś to chodzi Ci o Belkina n300 ?
[ Dodano: 2015-07-07, 17:25 ]
????????????????????????????
- Gigabit LAN 10/100/1000 Mb/s
- 1 x Giga PHY Intel® I217V, 1 x GigaLAN Intel® I211AT
- Supports Intel® Remote Wake Technology (on Intel® I217V)
- Supports Wake-On-LAN
- Supports Dual LAN with Teaming
- Supports Energy Efficient Ethernet 802.3az
- Supports PXE
ten ich netia spot to i tak trzeba wziąć, pytanie czy muszę go podłączać czy lepiej coś kupić lepszego ? ten n300 co napisałeś to chodzi Ci o Belkina n300 ?
[ Dodano: 2015-07-07, 17:25 ]
????????????????????????????
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ale to sieciówka kablowa jest.
Oczywiście możesz wziąć i AC, w sumie i tak pewnie nie masz w laptopach kart obsługujących 5GHz i tak będziesz musiał karty wymienić. Cóż jeszcze sprawy gwarancji i kiepskich anten które w tanich lapkach na 5GHz mogą się źle spisywać.
Oczywiście pisałem o 100Mb/s po wifi, a chodziło mi o router ze standardem N "do 300Mb/s" działającym na 5GHz, jak chcesz obsługiwać też starsze urządzeniam to z dwoma osobnymi radiami jedno na 5GHz drugie na 2.4GHz do telefonów i laptopów nie potrzebujących pełnej przepustowości.WSRH2 pisze:ten n300 co napisałeś to chodzi Ci o Belkina n300 ?
Oczywiście możesz wziąć i AC, w sumie i tak pewnie nie masz w laptopach kart obsługujących 5GHz i tak będziesz musiał karty wymienić. Cóż jeszcze sprawy gwarancji i kiepskich anten które w tanich lapkach na 5GHz mogą się źle spisywać.