problem z prędkością iplusa

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adam_t

problem z prędkością iplusa

Post autor: adam_t »

od niedawna jestem posiadaczem iplusa i muszę przyznać, że prędkość z jaką działa internet jest poprostu irytująca. podejrzewam, że przyczyną może być odbiór internetu poprzez GPRS a nie przez EDGE choć z mapki określającej zasięg EDGE wynika, że bez problemów powinienem odbierać EDGE. co mam zrobić z tym fantem??? jak zwiększyć prędkość inernetu??? macie jakieś pomysły??? pomocy!!!
Awatar użytkownika
wlodus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: problem z prędkością iplusa

Post autor: wlodus »

najpierw dobrze by bylo zebys napisal z jakiego modemu korzystasz...
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
adam_t

korzystam z modemu USB, Comander 2 + 60 iplus. ze specyfikacji technicznej tego modemu wynkia, że obsługuje EDGE.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

adam_t pisze:... z mapki określającej zasięg EDGE wynika, ...
...Niestety mapkom nie należy aż tak bardzo wierzyć. Czasami co prawda zasięg zaskakuje w tej pozytywnej stronie ale niestety rzadko... Trzeba się zorientować gdzie są najbliższe BTS'y i czy obsługuję EDGE. Jeżeli dość blisko antena może okazać się pomocna. Wykaz BTS'ów jest zamieszczony na forum...
Awatar użytkownika
Maciek

Post autor: Maciek »

Mialem kiedys ten sam problem :) Mam taki sam sprzet jak ty. ZOrientuj sie gdzie masz najbliszy BTS nadajacy na EDGE'u jak juz bedziesz wiedzial co i jak to kup antenke (polecam ATK20) ktora akurat mam TANIO na sprzedaz :D pozdro
Dawno mnie tutaj nie było :)
marm41
Stały użytkownik forum

Post autor: marm41 »

Proponuję poczytać mój temat :)

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8643

Poza tym, jeżeli korzystasz z laptopa, to proponuję wyjść z nim gdzieś na dwór i tam sprawdzić prędkość, chociażby przy pomocy programu Du Meter czy stronki www.dsl.cz (chyba najbardziej rzetelna), no i oczywiście jakość sygnału oraz BTS z jakiego korzystasz... wszystkie szczegółowe informacje znajdziesz w temacie, który podałem.
Awatar użytkownika
regedit

Post autor: regedit »

marm41 pisze:www.dsl.cz
Ja bym radził jednak zassać coś z serwera i sprawdzić. Takie stronki często pokazują różne dziwne rzeczy - było ostatnio na forum ;)
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
marm41
Stały użytkownik forum

Post autor: marm41 »

regedit pisze:
marm41 pisze:www.dsl.cz
Ja bym radził jednak zassać coś z serwera i sprawdzić. Takie stronki często pokazują różne dziwne rzeczy - było ostatnio na forum ;)
Dlatego jako pierwszy zasugerowałem program DuMeter i napisałem o sprawdzeniu jakości sygnału....

P.S. musi to byś plik o wadze przynajmniej 6-10MB (żeby transfer sie ustabilizował niekiedy z początku pokazuje zawyżone wartości).
adam_t

znalazłem wykaz BTS-ów i najbliższy jest w odległości około 5 km, pasmo ( 900 ). to dobrze, czy niezabardzo?

--
Wycinam drugie pytanie, które zdałeś w innym miejscu.
BliSki

udało mi się dotrzeć do aktualnych informacji i ustaliłem, że tem BTS obsługuje jednak EDGE
co myślicie o jakiejś antenie zewnętrznej???
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Pokaż sytuację na mapie, będzie prędzej...Poczytaj tematy w FAQ o doborze anteny i obsłudze hyperterminala.
PS. EDGE lub GPRS może być i na 900 i na 1800- pełna dowolność.
adam_t

miejscowość w której znajduje się mój modem to Lubaszcz, gmina Nakło nad Notecią
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Według mapy powinieneś mieć EDGE... :?
Jak jest z prędkością? Zawsze poniżej 6-7kB/s, czy może np. w nocy więcej?

Zadanie:
Wyciągnij CID BTS-a z którym się łączysz teraz (za pomocą hyperterminala) oraz sprawdź wartość CSQ. Wieczorem postaram się odpisać.
adam_t

a jak zweryfikować prędkość? ja sprawdzałem na dsl i pokazuje od 25 do 64 kb/s

dzięki! :D

EDIT:

Jeżeli strona mówi prawdę, to albo raz łapie GPRS a raz EDGE, albo masz kiepską jakość sygnału, albo nadajnik jest tak obciążony... sprawdź jakość sygnału oraz CID. Jak to zrobić przeczytaj w temacie, który podałem Ci na początku.

Jak sprawdzić prędkość?? tak jak pisałem wcześniej - zainstaluj sobie program DuMeter i ściągnij jakiś plik (co najmniej 5MB), jeżeli nie masz tego programu czy coś zasugeruj się windowsowym wskaźnikiem prędkości, też jest dosyć dokładny.

P.S. Nie ściągaj z emula, torrenta ani innych p2p... ściągnij coś ze strony internetowej bez pomocy żadnego menagera. np. www.programosy.pl

P.S.2 A byłeś na dworze i sprawdzałeś jak tam to działa?? Wystaw chociaż modem przez okno... Poza tym prędkość na iPlusie nie jest stała, jeżeli nie masz anteny i lichy zasięg (wiem sam po sobie).

Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opóźnieniem. Uzyj opcji Obrazek Moderator-> Jaco
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Jeśli nigdy nie możesz uzyskać stałego transferu wyraźnie przekraczającego ~7 kB/s to znaczy, że nie masz EDGE tylko GPRS. Najlepiej sprawdzać w nocy, wtedy sieć nie jest obciążona.
adam_t

niestety na razie nie moge przeprowadzić eksperymentów o których mówicie bo chwilowo miejsce mojego zamieszkania nie pokrywa się z miejscem w którym znajduje się mój odbiornik :wink: pamiętam, że kiedy wystawiałem modem za okno przekładoło się to na troszke lepszą prace internetu, w nocy też chodził troszke szybciej.
ODPOWIEDZ