Mocna Antena pod LTE

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hajtowy20
Użytkownik forum

Mocna Antena pod LTE

Post autor: hajtowy20 »

Witam! Do tej pory korzystałem z sieci 3G i z zasięgu HSPA+. Mieszkam ogólnie na wsi ale wczoraj zauważyłem ze w mieście oddalonym ode mnie 9 km jest elegancki zasięg LTE Z ORANGE :O i moje pytanie brzmi jaka antenę kupić. I czy w ogóle jest sens czy są anteny które złapia sygnał z odległości ok 10 km od mojego miejsca zamieszkania. Jeśli macie możliwość możecie zerknac mapę zasięgu podaje swoje położenie. Zimnowoda gm. Bogoria powiat Staszów woj Świętokrzyskie. Proszę o odpowiedź :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Mocna Antena pod LTE

Post autor: matek451 »

BTS LTE jest w Staszowie. Wg. mapy operatora LTE nie dociera do ciebie. Jeśli masz modem/router z LTE możesz spróbować na antenie Dual LTE 1800MHz np. z Cybertecha 15dBi. Jak nie wypali antenę zwrócisz.
hajtowy20
Użytkownik forum

Post autor: hajtowy20 »

a może coś takiego dało by radę http://allegro.pl/mocna-antena-dual-lte ... 22349.html ?
matek451
Guru bezprzewodowy

To chińska antena sprowadzana przez głównego importera chińszczyzny Lechpol http://sklep.lechpol.pl/towar/ant0552/a ... -mhz/12604 Nikt nie da ci gwarancji, ze ta antena ma taki zysk, sprzedawca stosuje nachalny marketing. Realny zysk takiej anteny 10-12dBi może być niewystarczający ale próbować możesz. Podobna antenę sprzedaje Sorensen. http://allegro.pl/antena-dual-lte-soren ... 12774.html
Awatar użytkownika
MobNotHeavyUser
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: MobNotHeavyUser »

matek451, wiesz, czy jest dostępna na rynku antena, która może odbierać sygnał LTE (1800 MHz) z odległości powyżej 10 km? Być może istnieje jakieś rozwiązanie z wbudowanym wzmacniaczem?
Huawei E5186s-22a + Sorensen 17dB MIMO 1800MHz| RBM5
matek451
Guru bezprzewodowy

Na takie pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. to technika radiowa. Oprócz dystansu liczy się ukształtowanie terenu, przeszkody, las itp. W każdej lokalizacji tylko test pozwala stwierdzić czy jest taka możliwość. Jednym ze sposobów na zachowanie dużego zysku anten jest uniknięcie strat na kablach i złączach. Czyli maksymalne ich skrócenie( router przy antenie) a dalej po LAN. Co do zysku anten to trudno sprawdzić czy deklarowany zysk producenta, sprzedawcy jest realany. Osobiście odrzucam oferty z nachalnym marketingiem i rzekomym zyskiem 40dBi :D Jeden z kolegów przymierza się do zakupu takiej anteny z Telkobu http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=151 ... 0&rg=0&qq= Czekamy na testy.
Awatar użytkownika
MobNotHeavyUser
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: MobNotHeavyUser »

Mam osobny modem z dwoma wejściami antenowymi, podłączany do routera, do portu USB. W skrajnym przypadku można by nawet umieścić modem przy samej antenie i zamiast przedłużać kable antenowe zaopatrzyć się w dość długi przedłużacz USB. Tylko, że takie rozwiązanie również nie jest pozbawione wad. Zbyt długi przedłużacz nie dostarczy minimum zasilania i modem prawdopodobnie w ogóle nie będzie działać.
Huawei E5186s-22a + Sorensen 17dB MIMO 1800MHz| RBM5
Awatar użytkownika
Cisek
Stały użytkownik forum

Post autor: Cisek »

MobNotHeavyUser pisze:Mam osobny modem z dwoma wejściami antenowymi, podłączany do routera, do portu USB. W skrajnym przypadku można by nawet umieścić modem przy samej antenie i zamiast przedłużać kable antenowe zaopatrzyć się w dość długi przedłużacz USB. Tylko, że takie rozwiązanie również nie jest pozbawione wad. Zbyt długi przedłużacz nie dostarczy minimum zasilania i modem prawdopodobnie w ogóle nie będzie działać.
Teoretycznie maks długość kabla USB to 5m, jeśli chciałbyś dłuższy bez Repeatera by się nie obeszło, a i tak nikt nie da ci gwarancji że będzie to działać dobrze
matek451
Guru bezprzewodowy

Rozwiązanie z przedłużaczem USB słabe, tak jak piszesz problem z zasilaniem, choć są przedłużacze zakończone aktywnym HUBEM ale jak pociągnąć zasilanie do niego, plątanina kabli. Stosuje się inne rozwiązanie. Modem i router w pobliże anteny czyli na strych. Do anteny krótkie kable antenowe, najlepiej o niskim tłumieniu na 1800MHz . Dalej do domu skrętka do jakiegoś routera z AP. Tylko nie jakiś repeater. Konfiguracja prosta, sprawdza się tez w domach dwupiętrowych. router główny zapewnia WiFi na górze i strychu a dodatkowy AP sieje na parterze.
ODPOWIEDZ