Router nie łączy się wcale z siecią.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router nie łączy się wcale z siecią.
Witam, dzisiaj odebrałem router Airbox 2 z kartą LTE. Problem polega na tym że dioda zasięgu jest na czerwono i nie łączy się nawet z 2G.
Być może nie mam aktywnej karty. Okres rozliczeniowy kończy się za 4 dni. Na mapie orange oczywiście jestem w zasięgu LTE. Umowę przedłużyłem z orange freedom pro. Z góry dziękuję.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Router nie łączy się wcale z siecią.
Karta z OFP w nowym routerze nie zadziała, a nową przynajmniej przy nowych umowach trzeba aktywować, być może Twoją też się da http://www.orange.pl/kid,4004241524,id, ... ticle.html
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Podłączyłem kartę pod telefon i nie mogę wysyłać sms-ów. Nie wiem w jaki jeszcze sposób moge aktywować kartę... Karta OFP działa a OFN jeszcze nie. 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Na 99% to idzie jak nowa usługa, kodem aktywacji trzeba by to zrobić. Ewentualnie rozmowa z partyline.
Zdaje się, że wg orange po aktywacji konta nie można już rozwiązać umowy w ciągu 14 dni.
Zdaje się, że wg orange po aktywacji konta nie można już rozwiązać umowy w ciągu 14 dni.
-
Czyli jak aktywuję konto to nie będę mógł się wycofać w przeciągu 14 dni?
Lepiej już chyba zrezygnować, nie wiem jak jest z sygnałem. Umowę w OFP mam do 11.10.15

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Przynajmniej kiedyś orange tak twierdził, nie wiem na ile jest to zgodne z prawem.Xenode pisze:Czyli jak aktywuję konto to nie będę mógł się wycofać w przeciągu 14 dni?
Ale zawsze możesz kupić jakikolwiek starter orange (oprócz tego "bezpiecznego") doładować za 5 zł i odpalić pakiet 6GB za 6zł wsdzić do routera i przetestować, orange w prepaidzie lte nie żałuje.
-
- Guru bezprzewodowy
Mapa zasięgu LTE Orange jest bardzo optymistyczna. Bez testu nie sprawdzisz jak jest w rzeczywistości. skąd jesteś , jak masz daleko do BTS-a LTE1800 Orange/T-mobile ? A tak a propos wziąłeś slaby, awaryjny mobilny routerek MiFi. Ten Airbox 2 to w rzeczywistości Alcatel Y858. Modemy /MiFi tej firmy "słyną" z niezawodności. Jego poprzednik Y800 był w ofercie Play. Na szczęście krótko.
-
W sumie można, moja mała miejscowość krótko jest w zasięgu lte. Wydaje mi się że Airbox 2 nie będzie tak wydajny jak mój axesstel z cdma. Będzie trzeba pewnie dokupić antenę lte...
Umowę przedłużyłem przez telefon, nie wiedziałem jaki router chcą mi wysłać.
Umowę przedłużyłem przez telefon, nie wiedziałem jaki router chcą mi wysłać.
Ostatnio zmieniony 2015-07-11, 17:07 przez Xenode, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Temat przedłużeń w Orange w tym z OFP na OFN wałkowany wielokrotnie, nawet oddzielny wątek na Forum. A ludzie przedłużają przez telefon nie wiedząc z jakim sprzętem i pewnie na jakiś kiepskich warunkach. Po prostu zgroza. A Axesstel to kiepski sprzęt, przy nim Airbox 2 to kosmos. Tak jak przypuszczałem, mapa zasięgu LTE bardzo optymistyczna takze w twojej lokalizacji. Najbliższy BTS LTE1800 w Wolsztynie, około 10 km od ciebie. Bez mocnej, sprawdzonej anteny Dual LTE 1800MHz bez szans.Podstawowe pytanie czy twój Airbox2 ma złącza anten zewnętrznych?( W Y858 są one opcjonalne -TS9). Od tego zależy zakup anteny.
-
Wydaje mi się że urządzenie posiada 2 wejścia ts9 obok baterii. Nic na temat przedłużeń nie wiedziałem, teraz oczywiście wiem, i będę w przyszłości uważać. Być może odstąpię od umowy, bo mam jeszcze około 10 dni na rezygnację.
-
- Guru bezprzewodowy
Powinno mieć dwie zaślepki na jednym z boków a pod nim gniazda TS9. Te złącza są delikatne, łatwo je uszkodzić.Kable antenowe są sztywne. W routerach stacjonarnych są to solidne, nakręcane SMA. Ten routerek za bardzo nie nadaje się do zastosowań domowych. Brak mu LAN a i WiFi nie powala. MF283+ jest lepszym wyborem jako router domowy.
-
Myślę, żeby zakończyć umowę, aby mieć więcej możliwości. Oprócz orange, w mojej okolicy, są jacyś dostępni inni dostawcy?
-
Muszę odkopać temat, ponieważ chcę się spytać jak zerwać umowę OFN? Mam prawo zerwać przez 14 dni. Czy jak już aktywowali mi kartę, mogę napisać zerwanie umowy? Jaki wzór jest dokładnie na zerwanie?
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli umowa była zawarta poza lokalem to masz 14 dni na wycofanie się z niej. Kurier, który dostarczył ci umowę do podpisania i sprzęt powinien ci przekazać formularz odstąpienia od niej.
-
Nie dostałem formularzu. Dowiedziałem się że mogę wydrukować lub napisać ręcznie.
-
Witam, jako jest już po rezygnacji, do końca umowy zostało niespełna miesiąc. Jakie kroki podjąć? Jest jakaś oferta na 12 miesięcy?