Przedłużenie sygnału WIFI poprzez drugiego AP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
radek86pl
Początkujący użytkownik forum

Przedłużenie sygnału WIFI poprzez drugiego AP

Post autor: radek86pl »

Witam,

szukam informacji o sposobie przedłużenia sygnału WI-FI poprzez połączenie drugiego routera.

Router podstawowy, który odbiera sygnał internetu to Dasan H640QW. Chcę sparować go z Sagemcom F@st 2704. Czy to jest możliwe ? Na pewno wiem, że Sagemcom musi mieć tą samą maskę podsieci oraz adres IP z tego samego zakresu co Dasan. Czy mogę prosić o wskazówki ?

Pozdrawiam
Radek
Ostatnio zmieniony 2015-07-14, 20:21 przez radek86pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Przedłużenie sygnału WIFI poprzez drugiego AP

Post autor: wojteks »

radek86pl pisze:Czy to jest możliwe ?
Jak połączysz je kablem ethernet lub PLC.
Nie pomagam na PW!
radek86pl

Chciałbym uniknąć kabla bo Dasan jest w salonie na parterze a Sagema chciałem powiesić na górze. Czy jedyna możliwość to przez kable ? Jak wygląda konfiguracja ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Kabli unikniesz stosując 2xtransmiter PLC po sieci elektrycznej. Sagemcom nie posiada funkcji AP Client czy repeater i po WiFi nie połączy się z Dasanem. Obydwa routery spinasz kablem lub PLC LAN-LAN. Nagórze konfigurujesz AP. Wyłączasz serwer DHCP na Sagemcomie. Nadajesz mu adres LAN z zakresu sieci Dasana ( ale spoza jego DHCP). WiFi ustawiasz na innym kanale. Nazwa sieci i zabezpieczenia jak na dole. Przykładowo na TP linkach http://tplink-forum.pl/faq-konfiguracja ... dostepowy/
radek86pl

Dzięki za odpowiedź. W takim razie Sagemcom tylko po kablu.

Mam jeszcze TP-LINK TD-W8901G. Czy on ma funkcję AP Client lub repeater po WIFI ?
ODPOWIEDZ