Dobór sprzętu oraz anteny. LTE T-Mobile

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
squeeezer
Początkujący użytkownik forum

Dobór sprzętu oraz anteny. LTE T-Mobile

Post autor: squeeezer »

Witam serdecznie,
Dostałem ofertę przedłużenia internetu w T-Mobile dla Firm, gdzie za 55zł ze względu na ofertę dla firm mam obiecany LTE bez limitu realnie a nie tylko na papierze. Mieszkam w miejscowości Brzeszcze i BTS jest oddalony o ok 1,5km umiejscowiony na kopalni KWK BRZESZCZE. Znalazłem coś takiego:

http://btsearch.pl/szukaj.php?search=br ... 1&mode=adv

Posiadam router LTE huawei b593 s-22, mieszkam w domu prywatnym o grubych murach. Obecnie w pomieszczeniu router wskazuje 2 kreski i maksymalna prędkość to ok 35-40Mbit.
Jak skleciić odpowiedni zestaw (może nowy router) z anteną zwnętrzną aby osiągnąć ok 100Mbit. Dodam, że mam też LTE z PLUSA i tutaj kiedy nie mam lejka prędkośc dochodzi do ok 90MBit.

Pozdawiam i dziękuję za pomoc
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Dobór sprzętu oraz anteny. LTE T-Mobile

Post autor: matek451 »

W T-Mobile nie osiągniesz raczej 100Mb/s. Oficjalnie T-Mobile na LTE1800 posiada pasmo 10MHz, które pozwala osiągnąć teoretycznie 70Mb/s. W niektórych rejonach T-Mobile posiłkuje się jeszcze 5MHz z DCS1800 i teoretycznie jest możliwe około 105 Mb/s. W praktyce nieosiągalne. Z sieci LTE1800 T-Mobile korzysta jeszcze Orange . Twój wynik oko lo 40MB/s więc jest niezły. Jakie masz parametry sygnału na LTE1800 T-Mobile( z diagnostyki w B593s-22)? Plus na LTE1800Mobylandu ma pasmo 20MHz pozwalające teoretycznie na 150Mb/s. Wzrost poziomu sygnału nie musi przełożyć się na prędkości. Zrób ewentualny test bliżej BTS-a.
squeeezer
Początkujący użytkownik forum

Re: Dobór sprzętu oraz anteny. LTE T-Mobile

Post autor: squeeezer »

Dziękuję za pomoc. Ok wyjskoczyło coś takiego:

Status funkcji bezprzewodowej
1 PLMN: 26002
2 Stan usługi: Prawidłowa usługa
3 RSSI: -83
4 RSRP (dBm): -107
5 RSRQ (dB): -6
6 Roaming: Nie