Play - brak zasięgu, zasięg za pomocą Roamingu T-mobile
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Play - brak zasięgu, zasięg za pomocą Roamingu T-mobile
Moje położenie to Sierosław/powiat poznański.
Kupiłem dzisiaj starter Play za 5 zł. Włożyłem go do routera i ku mojemu zdziwieniu przy ikonie zasięgu na routerze pojawiła się litera R. Poszukałem w google że ta litera R to roaming i że play korzysta z roamingu wtedy gdy do najbliższego nadajnika jest za daleko aby mieć zasięg ( z kolei nadajnik zagranicznej sieci T-mobile który stoi w Sierosławiu/powiat poznański czyli najbliżej routera z kartą Play to wykorzystuje i łączy nas z internetem). Jak to działa w rzeczywistości bo mi działa właśnie w ten sposób i czy za ten roaming dodatkowo płace ?
Zauważyłem też że ten roaming nie jest stabilny - często się wyłącza - jak spowodować aby się ten roaming nie wyłączał ?
Czy na stronie play24 trzeba dodatkowo aktywować usługe LTE, aby LTE mieć aktywne tak jak jest to w Plusie przy zmianie karty z SIM na USIM ?
Kupiłem dzisiaj starter Play za 5 zł. Włożyłem go do routera i ku mojemu zdziwieniu przy ikonie zasięgu na routerze pojawiła się litera R. Poszukałem w google że ta litera R to roaming i że play korzysta z roamingu wtedy gdy do najbliższego nadajnika jest za daleko aby mieć zasięg ( z kolei nadajnik zagranicznej sieci T-mobile który stoi w Sierosławiu/powiat poznański czyli najbliżej routera z kartą Play to wykorzystuje i łączy nas z internetem). Jak to działa w rzeczywistości bo mi działa właśnie w ten sposób i czy za ten roaming dodatkowo płace ?
Zauważyłem też że ten roaming nie jest stabilny - często się wyłącza - jak spowodować aby się ten roaming nie wyłączał ?
Czy na stronie play24 trzeba dodatkowo aktywować usługe LTE, aby LTE mieć aktywne tak jak jest to w Plusie przy zmianie karty z SIM na USIM ?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Play - brak zasięgu, zasięg za pomocą Roamingu T-mobile
Kupiłeś zły starter. Roaming działa tylko w taryfach głosowych. Karty internetowe działają tylko w natywnym zasięgu play.Rubel pisze: Jak to działa w rzeczywistości bo mi działa właśnie w ten sposób i czy za ten roaming dodatkowo płace ?
A co do aktywacji LTE to dziwne, bo jakiś czas temu sprawdzałem czy telefon sobie poradzi na starterze zakupionym dawno temu (termin ważności miała do czerwca br.) i od razu zalogował się do LTE.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
To jaki ten starter mam kupić aby była taryfa play online na karte ? I abym mógł użytkować internet za doładowanie 45 zł/miesiąc ?krystianb pisze:Kupiłeś zły starter
Czy nie da się w tym Playu zmienić taryfy na internetową tak jak jest to w przypadku simplusu ?
-
- Guru bezprzewodowy
Ofertę bez limitu na 3G i LTE włączysz tylko na Play Internet na kartę http://www.play.pl/oferta/play-internet ... -na-karte/
-
Czyli ten starter playa który kupiłem jest dobry tylko mam włączyć play internet na karte na stronie playa ? To znaczy czy po prostu włączyć inną taryfe ?matek451 pisze:Ofertę bez limitu na 3G i LTE włączysz tylko na Play Internet na kartę http://www.play.pl/oferta/play-internet ... -na-karte/
-
- Guru bezprzewodowy
Wykazujesz się rzadko spotykanym lenistwem. Dostałeś linka i tam są wszystkie startery internetowe Play. Masz starter głosowy, w Play nie możliwości migracji z taryf głosowych na internetowe.
-
Sory ale to nie lenistwo a smartfon z małym wyświetlaczem lg l 7 II
-
Ostatnie pytanme: Czy w playu nadal jest nielimitowany internet w technologii HSPA(3G) ?
Ostatnio zmieniony 2015-07-15, 19:43 przez Rubel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Rubel, tak, ale zależnie od oferty.
-
Czy nielimitowany internet w Play internet na kartę możemy kupić tylko i wyłącznie w internecie na stronie Playa ? Czy możemy również kupić go w zwykłym sklepie ?ja.michal pisze:ale zależnie od oferty.
Sory że tak pytam ale chce sprawdzić dokładnie oferte przed kupnem żeby się nie zawieść na tym co kupiłem.
- wojteks
- *** Administrator ***
??????Rubel pisze:Czy możemy również kupić go w zwykłym sklepie ?
Normalnie jak dziecko, kupujesz starter Play internet na kartę za powiedzmy 19zł, testujesz, masz 3GB na start. Potem doładowanie za 50zł i pakiet "nielimitowany transfer" za 45zł i tak co miesiąc. Oczywiście może być starter za 9zł ale wtedy masz tylko 1GB na testy.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Starter oczywiście typowo do internetu (nie z taryfami głosowymi).