Internet radiowy w szkole
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Internet radiowy w szkole
Witam,
Mam znajomą dyrektorkę w szkole i poprosiła mnie o rozwiązanie sprawy z internetem. Otóż szkoła ma jeden poziom w kształcie prostokąta. W środku szkoły znajduje się router, który rozsyła sygnał na resztę sal. Router jest w pokoju nauczycielskim.
Pomyślałem, że może warto umieścić antenę na korytarzu i wtedy ją podpiąć do rutera w pokoju nauczycieli. Tak chyba byłoby najtaniej.
Router jaki tam jest to AirLive WN-200R.
Teraz prośba do Was jaką tą antenę najlepiej dobrać?
Długość kabla od anteny byłaby ok. 12m.
W załączniku zamieściłem poglądowy rysunek jaki jest układ pomieszczeń i gdzie maiłaby być antena.
Mam znajomą dyrektorkę w szkole i poprosiła mnie o rozwiązanie sprawy z internetem. Otóż szkoła ma jeden poziom w kształcie prostokąta. W środku szkoły znajduje się router, który rozsyła sygnał na resztę sal. Router jest w pokoju nauczycielskim.
Pomyślałem, że może warto umieścić antenę na korytarzu i wtedy ją podpiąć do rutera w pokoju nauczycieli. Tak chyba byłoby najtaniej.
Router jaki tam jest to AirLive WN-200R.
Teraz prośba do Was jaką tą antenę najlepiej dobrać?
Długość kabla od anteny byłaby ok. 12m.
W załączniku zamieściłem poglądowy rysunek jaki jest układ pomieszczeń i gdzie maiłaby być antena.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Internet radiowy w szkole
Zapomnij o tej kocepcji. Daj sektorowke 180° w rogu pokoju nauczycielkiego - tam gdzie masz literke "P" na rysunku.
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Co masz na myśli pisząc sektorówkę 180?
- wojteks
- *** Administrator ***
Słusznie.key pisze:Zapomnij o tej kocepcji.
Ja bym dał w tym miejscu AP i drugi na odległym kanale w drugim końcu korytarza oczywiście obydwa kablem ethernet (PLC) podłączone do głównego routera.
Jakby nie patrzył z 500zł to będzie kosztować, np. 2x zestaw PLC w WiFi http://allegro.pl/internet-plc-zestaw-t ... 00285.htmlmuny pisze:Tak chyba byłoby najtaniej.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pytanie ile klientów ma się z tym AP łączyć? Wszystko wskazuje na to, że jedno urządzenie najpewniej nie obrobi takiego ruchu.
-
- Stały użytkownik forum
Maksymalna liczba klientów to będzie 6 - tyle ile jest sal. Może dojdzie jeszcze ktoś w pokoju. Tutaj chodzi o to, że chcą wdrożyć u siebie dziennik elektroniczny i dostęp do internetu musi być nieprzerwany.
Wojteks jeśli chodzi o zestaw PLC to umieścić je w dwóch końcach korytarza, ale kable enthernet trzeba by i tak do nich jeszcze dociągać? Obawiam się tutaj o ingerencję uczniów. Jeśli będą one w gniazdkach na korytarzach.
Ciekawa jest ta opcja z tą sektorówką, tylko nie wiem co kolega wyżej miał na myśli?
Wojteks jeśli chodzi o zestaw PLC to umieścić je w dwóch końcach korytarza, ale kable enthernet trzeba by i tak do nich jeszcze dociągać? Obawiam się tutaj o ingerencję uczniów. Jeśli będą one w gniazdkach na korytarzach.
Ciekawa jest ta opcja z tą sektorówką, tylko nie wiem co kolega wyżej miał na myśli?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Proponował po prostu inną antenę (o innej charakterystyce). https://pl.wikipedia.org/wiki/Antena_sektorowamuny pisze:Ciekawa jest ta opcja z tą sektorówką, tylko nie wiem co kolega wyżej miał na myśli?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Antene ktora ma ograniczona przestrzen w ktora emituje fale radiowe. 180° wyglada n.p. tak:muny pisze:Co masz na myśli pisząc sektorówkę 180?

Tez sie nad tym zastanawialem, ale jestes w szkole - pewnie zaraz "sie" zgubi albo zepsuje. Pozatym nie wiesz, jak jest zrobiona elektryka w tym budynku, pewnie bedzie trzeba fazy sprzezyc, kable beda marne etc, itp.wojteks pisze:Jakby nie patrzył z 500zł to będzie kosztować, np. 2x zestaw PLC w WiFi
Poloz kabel.Maksymalna liczba klientów to będzie 6 - tyle ile jest sal.
Nie, to dziala po kablach instalacji elektrycznej - o ile spelniaja jakies tam normy.muny pisze:ale kable enthernet trzeba by i tak do nich jeszcze dociągać?
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Jeśli chodzi o normy w instalacji elektrycznej to bym tutaj miał obawy. Budynek szkoły jest dosyć stary, więc może być różnie.
Chyba zastanowię się nad sektorówką w taki razie. Poczytam trochę i zobaczymy jak to się spisuje.
Jedyne co mnie martwi to czy antena sektorowa umieszczona na ścianie w pokoju nauczycielskim da radę. Czy grube mury nie będą na tyle zakłócały sygnału, że w krańcowych salach sygnał może zanikać. Nie mam doświadczenia w użyciu takich anten i nie wiem jak to się spisuje w praktyce.
Chyba zastanowię się nad sektorówką w taki razie. Poczytam trochę i zobaczymy jak to się spisuje.
Jedyne co mnie martwi to czy antena sektorowa umieszczona na ścianie w pokoju nauczycielskim da radę. Czy grube mury nie będą na tyle zakłócały sygnału, że w krańcowych salach sygnał może zanikać. Nie mam doświadczenia w użyciu takich anten i nie wiem jak to się spisuje w praktyce.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jeśli sektorówka będzie zakłócana to i każda inna.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jezeli bedziesz mial problem z sektorowa, to tym bardziej dookolna nie da rady.muny pisze:Jedyne co mnie martwi to czy antena sektorowa umieszczona na ścianie w pokoju nauczycielskim da radę.
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Ostatecznie zastanawiam się nad tą anteną:
http://www.cdr.pl/p3473,v-linesektor-box-15-180.html
W innych sklepach są tańsze, ale już nie prowadzą jej sprzedaży. Została wycofana z oferty. Owszem znalazłem mnóstwo ale kąt z poziomie jest max. 160 stopni nie ma 180.
Może te 180 stopni wcale nie jest takie rewelacyjne skoro wycofują ją z oferty?
Co sądzicie o tym sprzęcie?
Chociaż z tego co piszecie o tych zakłóceniach to coraz bardziej skłaniam się do założenia okablowania. Tylko jest problem bo szkoła tyle co malowana
i chcieliśmy tego uniknąć
Poradźcie mi coś konkretnie bo już się miotam
http://www.cdr.pl/p3473,v-linesektor-box-15-180.html
W innych sklepach są tańsze, ale już nie prowadzą jej sprzedaży. Została wycofana z oferty. Owszem znalazłem mnóstwo ale kąt z poziomie jest max. 160 stopni nie ma 180.
Może te 180 stopni wcale nie jest takie rewelacyjne skoro wycofują ją z oferty?
Co sądzicie o tym sprzęcie?
Chociaż z tego co piszecie o tych zakłóceniach to coraz bardziej skłaniam się do założenia okablowania. Tylko jest problem bo szkoła tyle co malowana

Poradźcie mi coś konkretnie bo już się miotam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jak jest możliwość kabla to zawsze kabel.